Saturday, 21 February 2015

APA ITU Demam Kuning a.k.a Jaundice

Assalamualaikum.. especially kepada yang bakal bergelar ibu ayah atau pun kepada yang bergelar ibu ayah atau pon yang sememangnya bergelar ibuayah... hihiii.. tahniahhhh...!!!

Kalo zaman dulu, i mean zaman iolss kecik-kecik, my mom kate demam kuning ni jarangggg sangat, sampaikan ada yang baby tak kena langsung demam kuning ni... TAPI sekarang tak terkecuali, semua babies almost akan kena jaudice atau demam kuning ni... termasuk la my babyboo harith..
Tapi nasib baik kejap j.. 3-5hari jugak la... ehheheheee... 




Apa itu Demam Kuning (Jaundice) tu ye? 
Jaundice adalah  perkataan yang berasal dari Perancis ‘jaune yang bermaksud ‘kuning’. 
Warna kulit bayi akan kekuningan disebabkan kandungan billirubin yang tinggi. 

Billirubin adalah partikel yang terhasil daripada sel darah merah manusia yang telah terurai (kerana mati). 

Billirubin merupakan partikel tidak larut air dan ia akan dihantar ke hati untuk diubah menjadi partikel larut air. 

Billirubin akan disingkirkan oleh badan melalui sistem perkumuhan. Sebahagian akan dibuang bersama najis melalui saluran hempedu (menyebabkan najis berwarna coklat kekuningan). 

Sebahagian lain nya pula akan disingkirkan melalui air kencing (menyebabkan air kencing bewarna kuning pekat).  


Apakah Punca Demam Kuning Di Kalangan Bayi Baru Lahir?

Sebenarnya ada 2 sebab utama penyakit ini iaitu :

# Sel darah merah bayi (fetal hemoglobin)
Kajian menunjukkan bahawa sel darah merah bayi adalah berbeza dari sel darah orang dewasa. Jangka hayatnya adalah pendek dan mudah terurai. BIlangannya pula lebih banyak dari biasa. Oleh itu, kadar billirubin akan meningkat pada hari ketiga akibat kadar penguraian billirubin yang tinggi.

# Hati bayi
Sesetengah bayi, hati mereka belum cukup matang dan ini menyukarkan proses penukaran billirubin tidak larut air kepada partikel yang larut air. Bayi pra matang mempunyai risiko demam kuning yang lebih tinggi iaitu 80% lebih cenderung berbanding bayi biasa. 

Apakah Punca Lain Yang Menyebabkan Jaundice?

Selalunya bayi akan kelihatan kekuningan bermula pada hari ketiga disebabkan oleh pelbagai punca. Namun begitu, sekiranya demam kuning datang terlalu awal sebagai contoh pada hari pertama, bayi mungkin mengalami kecacatan semasa lahir iaitu pundi hempedu tersumbat (biliria atresia). Antara punca lain ialah: 

>Jangkitan kuman di dalam darah (sepsis) 

>Jangkitan virus seperti Rubella atau Toxoplasma

> Trauma di kepala kerana kelahiran secara vacuum atau forceps

> Masalah tidak serasi dengan darah ibu (Coombs Positive)

> Hormon tiriod yang rendah (Hypothyrodism)

>Masalah dengan enzim dalah sel darah merah (G6PD)

> Masalah hati dan hempedu (biliary atresia, Dubin Johnson)

> Kuning disebabkan oleh susu ibu (Sekiranya setelah semua penyebab dia atas dikenalpasti negatif) 

Namun begitu, tahap kesihatan ibu semasa hamil juga mampu memberi risiko kuning kepada bayi. Ini biasanya berlaku pada bayi dilahirkan ibu yang mengalami masalah :
* Kencing manis 
*Jangkitan kuman semasa hamil Jenis darah yang berbeza antara ibu dan anak. Biasanya risiko lebih tinggi sekiranya salah seorang mempunyai darah jenis O.

 Adakah Demam Kuning Merbahaya?  

Sangat bahaya! Kadar serum billirubin yang tinggi akan menyebabkan kernicterus. Ia adalah suatu keadaan di mana billirubin yang tidak larut akan menembusi lapisan otak bayi yang kurang matang. Autopsi (pembedahan) menunjukkan otak bayi yang meninggal dunia disebabkan kernicterus berwarna kuning!Kernicterus dikaitkan dengan kadar kematian yang tinggi. Sekiranya selamat pun akan menyebabkan bayi menjadi cacat kekal seperti lumpuh, pekak atau buta...

ubat untuk demam kuning ni.. SUSU BADAN jer.. TAPI bukan semua moms yang bertuah dapat menyusukan baby mereka.. Ade yang tak keluar langsung susu pon ade.. sangat menyedihkan dan risau tu sangatlah kan..

Apa yang iolss boleh sarankan... ambil lah milkbooster sebagai pengalak susu dan sekaligus memberi tenaga yang maksimum kepada ibu serta antibodi kepada baby itu... Iolss sendiri pon ambil milkbooster tau, kalo nak tahu, mase preggy susu iolss memang da keluar sebelum baby lahir lagi.. alhamdulillah sangat.. dan mase dah lahir ofcox susu banyak... Ingin tahu apa milkbooster yang iolss ambil.. apa vitamin ? supplement yang iolss ambil semasa preggy..???

jom kite borak2.. ehhehehehee


1 beg beso ni stok EBM harith.. alhamdulillah :)


Kawan- kawan sekalian yg berhajat nak beli direct supplement shaklee ni  di hq atau branches berdekatan boleh guna id saya...  :)






Shaklee id; 869907
Name ; Masharyana Mashuri
Hp ; 016-6810844

Hq shaklee
Penang branch - pusat bandar seberang jaya
Ipoh branch - bandar ipoh raya
Jb branch- taman molek
Kl branch- Sri rampai
Kota bharu branch-section 25, jln sultan yahya petra
Kota kinabalu branch- neutron point

pergi ke branches or HQ , buy product & inform my id :869907

SEDANG & INGIN MENCARI SIDE INCOME..??? HANYA DARI RUMAH..

  Hubungi Saya segera,

Sekian terima kasih... Boleh pm sy untuk maklumat lanjut..

Sebarang pertanyaan mengenai produk Shaklee, sila hubungi saya  SMS/WhatsApp| add saya
di FB Za Fair (Mas Masya) untuk konsultasi percuma & LIKE fanpageZa Fair's Supplement untuk tips kesihatan/kecantikan



1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...