Thursday, 27 October 2016

Headband kulit untuk si manja

Eh eh... Hujung minggu ni ade kawan kawrn
Dah ade headband baru tok si manja ke ?
Asik pakai yang tu je ulang ulang
Sian die
.
Mai la tengok mommy ni
Shopping new headband
.
.








.















Cantik ??
Lagi cantik bila si manja mami yang pakai
Mesti sangat comel !

.
Eh nak tau apa color apa yang ada ?




Ok ni leather yang ada dan limited tau
.
Wassap Utk order ye
.

016 681 0844
posted from Bloggeroid

Wednesday, 19 October 2016

PUNYAI ANAK KEMBAR... BOLEH DI RANCNAG KE?


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua :)

dapat baby twinsss ..? best sangat kan.. happy !!
eh boleh planning to get ke? camne...

ok here mas sharekan... credit to DR. HAMID ARSHAT
.
.


.
.
1. Pada keseluruhan peluang hamil kembar secara spontan ialah antara 1 hingga 4 %.
Orang afrika punya kadar kembar tertinggi 4 %
Orang putih amerika dan eropah kadarnya 3 %.
Orang asia termasuk orang malaysia terendah 1 - 2 % sahaja.
.
2. Dalam keluarga ada kembar khusus dari keluarga ibu, peluang hamil kembar menungkat 4 kali ganda.

3. Mereka yg telah melahirkan 4 anak atau lebih, peluang melahirkan kembar lebih tinggi. Begitu juga mereka yang hamil pada umor 40 tahun keatas.
.
4. Mereka yg tahap kesihatan terbaik dan makan yg berzat serta berkhasiat. Mengamalkan makan supplement vitamins dan folic asid lebih berpeluang hamil kembar.
.
5. Ada yang mengatakan mereka yang sering minum susu dan makan produk tenusu lebih berpeluang hamil kembar. Munkin 'insulin like growth factor' (IGF) yg dikeluarkan olih hati lembu jadi penyebab hamil kembar.
.
6. Orang2 asli africa yg makanan mereka terdiri keladi dan ubi didapati punya peluang melahirkan kembar 4 kali ganda dari orang lain.
.
7. Hormon subur sama ada pil atau suntikan meningkatkan peluang melahirkan kembar.
Wanita yg makan pil subur clomid punya peluang hamil kembar antara 5 - 10 %.
Manakala mereka yg disuntik hormon gonadotrophin punya peluang kembar dalam linkungan 30%. Malangnya kadang2 berlaku kembar 4 atau lebih dan punya risiko gugur tinggi.
.
8. Mereka yg menjalani rawatan suntik benih suami (IUI) dan mereka yg menjalani rawatan bayi tabung uji (IVF) juga berpeluang lebih untuk hamil kembar.



ada yang sama tak ? ada yang kena ???
insyallah peluang tu ada.. tapi semua ketentuan dari Allah...
jika ia baik untuk kite insyallah ada rezeki untuk kite membesar dan menjaga amanah si kembar..
doakan ye.. amin

Friday, 7 October 2016

(10 TANDA HAMIL YANG WAJIB IBU TAHU SEBELUM SEMPAT KE HOSPITAL)


Pre-Labour: 1 hingga 4 minggu sebelum bersalin



1. Baby “jatuh”

Beberapa minggu sebelum melahirkan, kedudukan baby semakin ke bawah. Kepala baby akan mula engaged dengan tulang pelvik kita sedikit demi sedikit. Pada waktu ini ibu akan mudah terasa nak membuang air kecil seperti pada Trimester Pertama kerana kepala baby menekan pada pundi kencing. Berita baiknya pula, ibu dah boleh bernafas dengan agak mudah kerana ruang atas dah semakin kosong.
.
2. “Laluan” mula terbuka (dilates)

Serviks juga semakin menipis dan semakin terbuka sebagai persediaan untuk melahirkan. Ada sesetengah hospital akan melakukan pemeriksaan bukaan setiap kali check-up dan ada juga yang tidak. Jangan rasa bimbang sekiranya anda hampir dengan due date tetapi tiada bukaan langsung. Ini kerana setiap orang adalah berbeza keadaannya



3. Anda akan kerap rasa cramp dan juga sakit belakang yang agak kuat.

Terutamanya sekiranya ini bukanlah anak yang pertama, anda akan rasa semakin sakit di bahagian belakang bawah. Otot dan semua joint akan melonggar dan bergerak sebagai persediaan untuk melahirkan.

4. Semua sambungan (joints) pada badan seperti longgar.

Sepanjang tempoh kehamilan, hormon relaxin yang dirembeskan akan menyebabkan semua ligamen menjadi lembut dan longgar. Semakin hampir dengan due date, anda akan dapat merasakan bahagian badan anda semakin melonggar. Jangan risau, ini adalah sebagai persediaan untuk memberi laluan kepada si kecil anda. 


5. Berat badan anda tidak akan bertambah (atau berkurang)

Menjelang akhir kehamilan, anda tidak akan bertambah berat badan dan mungkin ada juga yang kehilangan berat badan. Tapi jangan risau, baby masih bertambah berat badannya. Cuma air ketuban kita (amniotic ×uid) semakin berkurangan, serta kekerapan kita ke toilet untuk membuang air (Refer point 1 dan 6) akan mengurangkan berat badan. 


6. Anda akan mengalami cirit-birit.

Memandangkan semua otot berada dalam keadaan relax, begitu juga otot pada rectum. Ini menyebabkan aktiviti pada usus besar melonggar dan menyebabkan cirit birit. Walaupun rasa tak selesa, harus diingat ini adalah petanda baik. Banyakkan minum air untuk kekal hidrate ye.


7. Anda akan rasa sangat letih dan rasa nak berehat sentiasa.

Dengan perut yang memboyot, badan lesu tidak bermaya menyebabkan anda berasa sangat letih. Tidur malam pon tak lena. Sekiranya anda mempunyai peluang diwaktu siang untuk berehat, just have a good nap ye.



Early Labour: Beberapa jam sebelum bersalin

1. Anda mengalami contraction yang sangat kuat dan kerap.

- Contraction adalah tanda awal bagi active labour. Kecuali Braxton Hicks. Bagaimana nak bezakan antara contraction sebenar dengan yang palsu (Brixton Hicks) ni:-

Walaupun anda aktif, contraction tidak menghilang, malah semakin sakit dan kerap
Walaupun anda dah tukar posisi, contraction tetap tidak berkurang dan hilang.
Contraction bermula dari bahagian bawah belakang, dan berpindah contraction adalah selang 1 minit. Waktu ni memang rasa dah tak tertahan nak buang air besar =p

2. Anda perasan ada discharge yang berubah warnanya, tidak seperti keputihan biasa.

Beberapa hari sebelum nak bersalin tu anda akan perasa cecair yang keluar adalah sedikit pekat.
Bila dah tiba hari nak melahirkan, akan ada ‘bloody show’ iaitu akan turun sedikit darah. Jika tanda ini dah keluar, cepat-cepat ke hospital ye.

3. Pecah air ketuban

Hanya 15% dari ibu hamil akan mengalami air ketuban pecah, jadi jangan ambil ini sebagai satu-satunya tanda anda dah nak bersalin ye. 
Bila air ketuban dah pecah, cepat-cepat ke hospital, kerana semakin lama anda bertahan, lagi bahaya kerana baby mudah terkena jangkitan sekitanya perkara ini terjadi.

MASA BERPANTANG BOLEH CAMPUR AMBIK SET LAIN KER DENGAN SHAKLEE ?




Ada yang tanya aku takpe ke campur Set Shaklee dengan xxxxx? 
Takpe je, 
sebab Shaklee ni aku makan dan amalkan lebih pada makanan dalaman sewaktu bersalin. (PENGALAMAN MASA BERPANTANG)

XXX lebih pada luaran. Kenapa aku suka sangat Set Berpantang Shaklee (dalaman) berbanding brand-brand lain? Meh aku senaraikan apa kelebihan dan kebaikan yang aku dapat hasil daripada amalkan set berpantang Shaklee start daripada anak pertama dulu... Soon No. 2.. heheheheh


Luka bersalin sangat cepat sembuh. Aku sendiri dah rasakan masa pernah bersalinkan anak pertama secara ceaser . luka bersalin tu cepat sembuh. 
Badan cepat rasa sihat. Walaupun masa bersalin ceaser dulu, tak sampai seminggu dah boleh berjalan seperti biasa. Luka operate cantik. Begitu juga dengan bersalin secara normal.
Dalaman rasa sihat dan bagi tenaga berpanjangan. Enjoy dengan waktu pantang. 
Susu badan Alhamdulillah meriah sebab set ni dia dah include sekali dengan milk booster. 
Berat badan cepat turun walaupun baru beberapa hari dalam pantang sebab dalam set ni juga dah include sekali dengan supplement for slimming. Bakar lemak2 yang terkumpul. 
Bawah ni aku sharekan dengan lebih details apa fungsi setiap satu supplement yang mas amalkan masa bersalin dengan SET BERPANTANG SHAKLEE

ESP- Membantu menguatkan rahim, milk booster, kulit cantik, berikan lebih tenaga, hilangkan stretch mark, kawal selera makan untuk jaga badan bagi slim balik. 
VIT C - Mempercepat dan menyembuhkan luka bersalin dengan cepat serta mengeringkan luka bersalin. Bersalin secara normal mahupun operation, Vit C highly recommended. Juga menguatkan sistem imun agar tak mudah dijangkiti penyakit, untuk baby juga dapat disalurkan melalui susu badan, juga untuk kulit cerah gebu halus mulus
OSTEMATRIX: Calcium supply, milk booster, lawas, elakkan sakit kaki lutut pinggang cramp.Menggantikan kalsium ibu yg menyusukan kerana kalsium menghalang pembentukan darah beku pada saluran darah ketika banyak terbaring. Berpantang kan tak boleh gerak banyak. juga untuk mempercepatkan proses pengecutan otot rahim. Mengatasi masalah sembelit .

ALFALFA: Buang angin dlm badan, lawas, detox, milk booster, mengetatkan kembali miss V, atasi masalah keputihan. Mengatasi masalah sembelit.

VITA LEA: Multivitamin yg mempunyai nutrisi utk menangani masalah kurang selesa,tekanan darah rendah, letih & memberi tenaga segera.pelengkap nutrisi, untuk kesihatan dan kecantikan keseluruhan

OMEGA GUARD: EPA DHA utk perkembangan minda baby disalurkan melalui susu badan, bakar lemak berlebihan, buang lemak selulit, atasi masalah perut buncit. Untuk yg nak cepat slim dan kurangkan berat badan, bagus consume Omega Guard .





P/s : Sebagai tambahan untuk ibu yg mengalami masalah bengkak susu, boleh tambah LECITHIN. Juga sebagai PEMECAH LEMAK.





Mcm mana nak daptkan Set Berpantang Shaklee ni? Haa tak yah risau, sebab aku pun memang jual. hehe. So far, mmg banyak sgt feedback bagus daripada mummy2 yang consume set berpantang Shaklee. Dapat rasakan perbezaan antara consume dan tak consume. Alang-alang bulan ni ada promo Omega Guard, jadi set berpantang Shaklee ni pun ada harga special murah dr biasa. Ada yang cakap, macam mana nak makan semua ni? 

Jangan risau, purchase dengan mas, mas akan bagi special consultation/guide cara makan supplement dengan betul mcm yang Irine sendiri consume. 


Boleh hubungi mas untuk lebih lanjut, 



Mas Yana,


Wassap : 016 681 0844

Thursday, 6 October 2016

FULL SET BREAST FEEDING / MENYUSU SHAKLEE

Saat baby dah lahir.. perasaan happy lega semua dah.. bersyukur sangat kan?
tak terkata


tapi bukan tu je
ada lagi saat yang mendebarkan.... time nak menyusukan baby
eh susu !!
ade ke susu badan aku ni ??
Haa riso kan... nak bagi susu formula ? tak sampai hati sangat...

so that jom prepare :)




Mas amalkan FULLSET BREASTFEEDING SHAKLEE start daripada anak pertama ritu.
Fullset BF which is ESP, B complex, Ostematrix, Alfafa Complex, Vitalea dan juga Vit C. Kesemua ni tahan berbulan-bulan tau bukan setakat sebulan ya. Mostly tahan 3-4 bulan dan Vit C tu pula tahan 6 bulan. Fuhh, worth it sungguh! Ni lah rahsia Mas selama ni kalau nak tau. hehe. 
Pasni jangan tanya lagi :P 

Mesti ada yang cakap, banyaknya kena makan! Yup betul, tapi kesemua ni bukan kena makan secara serentak ya. Ada jadual dia sendiri yang selalunya Mas akan guidekan special untuk customer yang purchase dengan Mas. Mas akan ajarkan macam mana cara makan sebagaimana yg Mas amalkan selama ni. Kalau nak beli set budget pun ada juga, just wassap Mas ok?

Meh Mas terangkan secara details

Khasiat dan kebaikan Set BF Shaklee :-
---------------------------------------------------------------

Memberi nutrisi penyusuan buat si ibu
Set penyusuan Shaklee mengandungi multivitamin lengkap iaitu Vita-lea yang membantu melengkapkan kekurangan vitamin dan mineral dalam tubuh. Ini menjadikan si ibu lebih sihat dan cergas serta dalam masa yang sama dapat menyalurkan kebaikan tersebut melalui penyusuan ibu.

Mengurangkan stress
Tekanan yang keterlaluan dirumah dan office boleh menjejaskan penghasilan susu badan. Set Penyusuan Shaklee membantu melegakan tekanan dan menjadikan ibu lebih tenang. Kurang rasa nak marah, kurang rasa tension! Bukankah keadaan yang tenang dan rileks boleh melancarkan pengaliran susu?

Lebih bertenaga dan kurang jatuh sakit
Ibu akan merasa lebih segar bertenaga walaupun bekerja di siang hari dan melakukan tugas rutin di rumah pada waktu malam. Vit C membantu meningkitkan antibodi si ibu dan seterusnya meningkatkan daya tahan melawan penyakit buat si comel. Sumber kalsium dari Ostematrix pula merangsang penghasilan pembentukan tulang dan gigi yang kuat disamping mengurangkan masalah susu merundum ketika haid. Ianya juga salah satu supplement yang sangat diperlukan untuk mengelakkan daripada mengalami sembelit.

Kehadiran protein ESP sebagai milk booster , menambah production susu, memekatkan susu dan menghasilkan kualiti susu yang terbaik
ESP menghasilkan tisu-tisu baru yang lebih sihat dan cantik. Hasilnya kulit ibu dan bayi menjadi bersih dan cantik selain memberikan rasa kenyang yang lebih lama. Sesuai untuk mereka yang nak berdiet secara sihat. 

Alfafa sebagai penggalak susu terbaik
Alfafa menggalakkan penghasilan susu si ibu. Selain bertindak sebagai milkbooster, juga membuat perut menjadi senang lawas dan mudah untuk membuang. 

Setiap Set breastfeeding Shaklee boleh bertahan selama 2-6 bulan lamanya
Sangat jimat untuk jangkamasa yang panjang dalam membantu kita melengkapkan misi penyusuan buat baby tersayang.




Bulan ni Shaklee offerkan ada promotion untuk OMEGA. So, Mas highly recommended untuk beli bulan ni sebab harga jauh lebih murah berbanding biasa. I tell u, wajib cuba kalau dah pasang niat daripada awal untuk full bf kan baby. Rugi tak beli bulan ni. 
Boleh la kembali kurus lepas bersalin ni... Dan sangat disarankan jika ada masalah bengkak susu
amik OMEGA ye...

Boleh contact Mas untuk dapatkan set breastfeeding Shaklee. 

Mas Yana
.
.

Whatssap for order : 016 681 0844
Your Health and Beauty Consultant

Follow Instagram : @rahsia.kurus.lepas.bersalin
untuk lihat banyak lagi set-set shaklee yang Mas jual. 
.

.
Terima Kasih 

KURUS : HILANG 3-4 KILO


Set Slimming Shaklee antara yg best seller juga tauuu! Customer Irine byk yg consume set slimming Shaklee dan rata2 irine tanya feedback mereka,bila start consume sentiasa rasa kenyang, tak rasa lapar, berat turun, senang nak melawas!! .




Kalau ada yg alami masalah berat badan, perut buncit, peha dan lengan besar, selulit, mas highly recommended try FULLSET SLIMMING SHAKLEE! .

OMEGA GUARD ⏩ Bakar lemak yang tak perlu dalam badan especially yang dah lama tersimpan tu.
.
HERB LAX ⏩ Bantu singkirkan lemak, lawas, and detox keluar daripada badan.

.
Apakah kelebihan Set kurus ( OMEGA GUARD + HERB LAX )?
.
πŸ’ž Merendahkan paras kolestrol
πŸ’ž Mencegah salur darah dari tersumbat
πŸ’ž Mengelakkan masalah obesiti
πŸ’ž Menguatkan daya ingatan
πŸ’ž Membakar lemak dengan cepat
πŸ’ž Meningkatkan metabolisme
πŸ’ž Mencuci usus
πŸ’ž Mengatasi masalah sembelit
πŸ’ž Melembutkan najis, lebih lawas
πŸ’ž Melicinkan kulit, menjadikan kulit kelihatan pinkish semula jadi.
.
Kalau awak jenis yang selera makan tak terkawal, boleh add ESP or CINCH SHAKE untuk memberikan rasa kenyang and mengelakkan awak kerap mengunyah sepanjang hari.
.
Kelebihan ESP
🌸 Pudarkan parut
🌸 Mengawal pertumbuhan jerawat
🌸 Mempertingkatkan fungsi hormon wanita
🌸 kulit jadi lebih tegang dan sihat
🌸 Kekalkan tenaga untuk jangka masa panjang. Sentiasa kenyang walaupun buat kerja berat.
🌸 Sesuai untuk mereka yang ingin turunkan berat badan. .
.

For more details about Shaklee set slimming, boleh hubungi dan wassap 

MAS | 016 681 0844. 

MAS akan guidekan u all 
πŸ‘Nak dapatkan harga jauh lebih murah set Shaklee, boleh contact MAS serta dapatkan special consultation/guide cara makan vitamin yang betulπŸ‘

CREAM HERBAL BLEND UNTUK APA




Today nak share about the best multipurpose cream ever which is Herbal Blend by Shaklee. 
Why I said that it's the best?



Sebab dia ada banyak sangat khasiat & sesuai digunakan untuk setiap peringkat umur, tak kira lah from baby to adult. And ianya sangat2 recommended untuk kebanyakan masalah kulit.

Ingredients?
- Sage Leaf
- Horse Chestnut
- Yarrow - Rosemary. 
Semua bahan-bahan adalah natural, tanpa steroid & have gone through clinical test to prove that it is safe to be used.

Kegunaan?
1) Disapu pada ruam-ruam baby & anak kecil.
2) Melembutkan & melembapkan kulit yg kasar (lutut, tumit kaki, tangan).
3) Membaiki kulit-kulit pecah.
4) Menghilangkan ruam susu pada muka baby.
5) Membuang cellulite.
6) Merawat masalah eczema pada kulit.
7) Menghilangkan parut chicken pox pada kulit.
8) Boleh digunakan sebagai daily lotion.
9) MEARWAT PANAU


As know, cream ni sangat best merawat kulit bermasalah...
YUP . termasuk BERPANAU
sikit atau banyak... ia dapat membantu.. 
cuma amik masa lah and depends pada panau tersebut
janji awak kena rajin la ye
.
nak lagi cepat berkesan panau tu hilang
DI CADANGKAN AMIK SEKALI 
VITAMIN C & GARLIC
untuk membunuh bakteria panau tu

.
happy sharing hopefully membantu :)


MAS / 016 681 0844

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...