Tuesday, 30 July 2013

NASIK AYAM OH NASIK AYAM

Assalamualaikum.... Selamat berbuka puasa... :))) Haaa!!! jangan nak makan over2...! Entry kali ni "Nasik ayam oh nasik ayam"... Xd pic nak di sharekan.. nasik ayam tu lah... xd.. dah habis masuk ke perut... heheheh...

Nak dijadikan Cerita.. Hari ni da 21 hari kite berpuasa di tahun 2013  ni tapi tah dah bape kali mas masak nasik ayam.. dari sebelum puasa lagi sebenarrnya,... hehehhehe... Kami tak jemu lagi.. tettt!!!.. 

Rasa bersyukur tu tiap kali dipanjatkan time kami hasben & wife nak makan.... bertuahnya dapat suami yang tak cerewet bab makanan.. hehehehee... makann j p yang si isterinye masak.... kata orang nak pikat hati suami kine lah kenyangkan perutnya dulu.. hehehe.. barulah senang hati.. 

Bermula dari pestime buat nasik ayam resepi my aunty.. tanya sane tnye sini.. akhirnye menjadi... hehehhee.. sekali makan die a.k.a my hasben tambah 3x kot.. OH tak penah...! Nampak x sedap si isteri masak.. ehhehehe... n sejak tulah si isterinye ni suke masak nasik ayam tu.. hahhahahah

gambar hiasan

Bulan Puasa tahun ni (2013) my pestime kami berpuasa as hasben n wife... n kami belum lagi makan kat kedai..lau kat luar umah mak, mentua, kakak k tu dah lahhh...  even balik kije almost kol 6.30 / 7pm tapi sempatkan jugak tok masak.. Niat hati nak bagi suami makan dari air tangan isteri j.. sekaligus dapat berjimat.. n skang dah biase plak masak.. tak sedap pon makan jugak.. alahaiiii....

Dulu ingatkan wat nasik ayam ni leceh la sangat.. rupenye senang gile..! simple.. oh ye.. ni nasik ayam ala-ala simple wat kami berdua makan j.. asalkan suami suke sudahlah.. xkesahlah rupe camner pun.. orang kate lau ikhlas hasilnye sedapp... heheheh

Oh ni antara Tips kebahgiaan.. eceh2.. hehehe.. OH saya tak pandai wat cookies, belum pandai buat kek, belum pandai buat desert,, TAPI keinginan nak buat semua tu tinggi.. LELAGI dapat adiah Oven mase wedding ritu.. hehehehee....

if awak baru nak kawen k.. better kenyangkan perut suami awak hasil dari air tangan sendiri.. bukan bibik, bukan chef.. awak akan tahu kepuasan  tu macam mana... Gud Luck..!!!

Dah Makan banyak Haruslah telan OMEGA 2 biji.. hehehehe.. 


Nak dapatkan OMEGA yang superr Hot ni.. teros j pm/sms k : 


Masharyana | edmas077@yahoo.com | 016-6810844 | shaklee id 869907 | KLANG / SEKINCHAN

GEMPAR..!! AKIBAT MENGUNAKAN COLAGEN SHAKLEE...!


Assalamualaikum... berita Tergempar.. cerita seorang Pengguna colagen shaklee :

Ini salah sorang customer yang dah menggunakan SCP:

--> Ibu kepada 3 orang anak
--> Aktif berpersatuan dengan aktiviti berjemur, berkemah bagai
--> Selepas sebulan setenggah penggunaan dah menunjukkan kesan yang ketara
--> Kesan calar, sunburn dah hilang, bukan setakat cerah kat muka je tau, tempat lain pun sama jugak

Malas nak cerita panjang…the picture can tell you the story…

Sila jangan jealous sebab korang semua pun boleh dapat akibat macam ni jugak!

PM je to place the order, senang sekali!


Masharyana | edmas077@yahoo.com | 016-6810844 | shaklee id 869907 | KLANG / SEKINCHAN

Monday, 29 July 2013

✿✿ Set Kehamilan Shaklee ✿✿

Assalamualaikum... Hows today...????  Alhamdulillahhh Pepagi da amik bcomplex tok bekalan sepanjang hari.. B complex for beauty.. harusss!!! ehheheeee...Thru the story... 



Anda mengandung? Tahniah diucapkan.. Perasaan teruja tu misti menguasai diri.. erutama anak pertama atau pun kelahiran yang di nanti-nantikan... Dalam hal ini, tentunya setiap ibu bapa mahukan yang terbaik untuk buah hatinya yang bakal lahir... Dan Tentunya anda tercari-cari vitamin yang sesuai untuk memberikan nutrisi, vitamin dan mineral lengkap untuk anda & si comel tersayang. Set Kehamilan Shaklee adalah pilihan yang tepat untuk anda kerana ia mengandungi:


➽ VitaLea :
Membekalkan 28 vitamin dan mineral untuk mengisi kekurangan dalam pemakanan ibu. Zat besi membantu proses pembentukan sel darah merah yang sangat diperlukan ketika mengandung. Zat besi juga berperanan untuk memastikan bayi mendapat semua zat dari makanan ibu, jadi ini akan mengurangkan risiko bayi pra matang dan masalah kelahiran bayi dengan kurang berat badan.

➽ Vitamin C :
Meningkatkan sistem imuniti tubuh ibu yang lemah ketika mengandung.

➽ B-Complex :
Vitamin gembira. Menenangkan dan mengelakkan stress serta keletihan yang dihadapi ketika mengandung. Kandungan asid folik di dalam B-Complex melindungi bayi dari kecacatan saraf tunjang (Spina Bifida).

➽ Ostematrix :
Membantu mengurangkan masalah ibu mengandung seperti sakit-sakit badan, urat, otot dan saraf , buasir dan sembelit, serta tidur tidak lena.

➽ ESP :
Memberi tenaga dan memberi rasa kenyang untuk mengatasi masalah pedih ulu hati ibu mengandung. Juga memastikan pembentukan janin yang sempurna, serta menguatkan rahim bagi mengelakkan berlakunya keguguran. Juga menjaga HB ibu mengandung bagi mengelakkan masalah darah tinggi atau darah rendah. Juga menjaga paras kolesterol.

➽ Omega Guard :
Ianya sangat penting dalam membantu pembentukan otak bayi dari peringkat awal pembentukan. Mengandungi DHA yang sangat penting untuk otak. DHA dan EPA dari Omega Guard penting untuk pembentukan otak dan mata baby. Untuk ibu pula, ia membantu mengawal paras kolesterol dalam badan.

-----------------------------------------------------------------------------

✔✔ Tak cukup duit untuk membeli satu set?
Takde masalah, anda boleh hubungi saya untuk mendapatkan vitamin mengikut bajet anda.

✔✔ Takut tak sesuai, nak cuba dulu?
Takde masalah, anda boleh ambil set untuk sebulan. Insya Allah anda akan jatuh cinta dengan set ni & akan mengambil set ni sehingga melahirkan sebab set ni juga adalah set untuk ibu menyusu & ibu berpantang. Wah...jimat kan? 3 in 1

Oh ya...kalau anda ambil set ni, dah tak perlu makan vitamin klinik lagi.

✔✔ Saya nak!!!! Macam mana nak order?
Anda memang ibu yang bijak. Untuk pembelian atau maklumat lanjut, 
sila hubungi terus ke :


Masharyana | edmas077@yahoo.com | 016-6810844 | shaklee id 869907 | KLANG / SEKINCHAN

Friday, 26 July 2013

SHAKLEE TAWAR PELUANG PENDAPATAN LUMAYAN


[SIAPA ANDA]

Shaklee sponsor Utusan 7 JUN 2013.. terang dan jelas tajuk tu 'shaklee tawar peluang pendapatan lumayan'.. 


PETALING JAYA 7 Jun - Pengeluar produk kesihatan, penjagaan diri dan rumah, Shaklee Products (M) Sdn. Bhd. (Shaklee Malaysia) merancang menawarkan lebih peluang perniagaan kepada masyarakat khususnya golongan ibu muda bagi meningkatkan taraf hidup dan ekonomi mereka.

Presiden Shaklee Antarabangsa, Bradford Richardson (gambar) berkata, rancangan tersebut didorong oleh pencapaian cawangan syarikat itu di Malaysia yang telah mencatat prestasi amat menggalakkan sejak mula beroperasi pada 1995.

Katanya, pasaran produk kesihatan menjanjikan potensi yang besar memandangkan tahap kesedaran rakyat negara ini dalam peringkat yang amat memberangsangkan.

"Bagi tempoh tiga tahun kebelakangan ini, penyertaan masyarakat khususnya golongan ibu muda dalam perniagaan syarikat semakin menunjukkan peningkatan.

"Kami lihat ramai ibu muda suka melibatkan perniagaan sedemikian kerana ia mudah, dapat bekerja dari rumah dan secara tidak langsung menyumbang kepada pendapatan isi rumah sementara menjaga anak-anak mereka.

"Malah perniagaan ini bukan sahaja memberi keuntungan kepada mereka tetapi kepada semua lapisan masyarakat tanpa mengira kaum, umur dan jantina.

"Saya berharap Shaklee dapat membantu meningkatkan kehidupan rakyat dengan membuka peluang kepada pencari kerja dan peniaga sepenuh masa atau sambilan yang berhasrat menambah pendapatan sedia ada termasuk golongan suri rumah, ibu tunggal dan warga emas," katanya dalam temu bual di sini semalam.

Turut hadir Pengurus Besar Serantau Asia Tenggara Shaklee Malaysia, Victor Lim.

Richardson berkata, dengan inisiatif demikian ia dapat menggalakkan lagi ibu muda supaya lebih menghargai nilai diri dengan penguasaan ilmu pengetahuan dan maklumat mengenai perniagaan.

Tambah beliau, pihaknya membuka peluang kepada orang ramai untuk mengetahui dan mempelajari teknik dan kebolehan berniaga yang bermula dari bawah, seterusnya ke peringkat lebih tinggi dengan pelaburan modal sebanyak RM600 bagi memulakan perniagaan.

Mengulas mengenai kemajuan operasi Shaklee di Malaysia, Victor berkata, sejak penubuhan syarikatnya, pihaknya sudah mempunyai lebih 170,000 ahli termasuk pengedar dan ketua jurujual yang komited dalam penjualan produk.

Dalam perkembangan lain, Richardson berkata, Persidangan Kebangsaan Shaklee 2012/2013 akan diadakan di Sunway Resorts Hotel & Spa esok
bagi memberi pengiktirafan kepada pengedar dan penjual produk Shaklee.

sHAKLEE menawarkan sumber pendapatan tanpa had --> JUTAWAN.. tu bukan omongan kosong.. anda pun boleh juga.. jom join kami jadi jutawan.. hanya dari rumah dan ada berpeluang... 7 JUN LEPAS, rata-rata ramai ibu-ibu muda dan golongan MUSLIMAH yang dapat CAR BONUS.. dan bukan sahaja muslim.. malah semua bangsa pon boleh join kami...

ye benar shaklee tawarkan peluang pendapatan LUMAYAN.. sy hilite lumayan ye.. dlm grupjutawan ni dah ada yg skor 6angka.. 5angka pun dah byk sekarang.. 4angka pun ramaiii dah skor bulan2..3angak dan 2angka jgn cite la... dah beribu2 org dah kan kan kan..

KISAH BENAR - KAK CERY

1st time sy attend motivation rally pada 201..sy cume bergelar sup yg time tu dpt dlm 2k je sebulan.. dgr sharing dari master andrew.. dia dah stabil tu dgn income dlm 90K..eksaited dgr dia cite.. dia ckp hari2 rileks duit masuk bulan2.. dgr 90k tu mmg terkujat saya... terus sy ckp.. aikk apsal dia dpt 90k aku dpt 2k je... SHAKLEE kan ADIL shaklee tak ckp.. okey muke u ensem la.. dpt extra 2k... ooo u pandai ckp bahasa jepun. .dpt extra 1k... ooo u pandai menari dpt extra rm500.. ooo u pandai buat kek dpt exyra rm5k. oooo u ni engineer besar ke.. dpt extra rm2k.. oooo u ni model ke.. dpt extra rm2k.. oooo u ni comel la hidung mancung, pipi gebu.. dpt extra rm100... SO KENAPA DIA DAPAT 90k.. sy dpt 2k?,, so lepas dengar tu.. sy cabar diri saya.. okey saya akan dpt mcm yg dia dpt.. shaklee takde limitkan kat sape2. sy BAYANGKAN DGN JELAS BILA SY AKAN skor mcm tu..

SESAPER SHAJA BOLEH.. tak kisahla u melayu ke cina ke india ke. hidung mancung ke kulit putih ke merah ke oren ke u engineer ke lawyer ke cikgu ke surirumah ke lelaki ke perempuan ke... sume tu bukan krieteria marketing plan shaklee... marketing plan shaklee telus.. all you have to is DUPLICATE, wiling to work hard, keluar dari comfort zone, CLEAR GOAL , BIGGER DREAM, FAITH...
TAPI INGAT semua tak dibina dalam sehari..sebulan.. dua bulan. 6 bulan. TIDAKKK... it takes years...


mungkin bagi anda RM500 sebulan kecik j... TAPI bagi sesetengah pihak RM500 sebulan sangat besar maknenya.. dapat setlekan belanja rumah, setlekan belanja anak sekolah dan banyak lagi... Bagi yang dah berkerjaya BERJAYA... tiap bulan income dah terlebih dari yang sepatutnya.. orang kata bab duit ni xd masalah lah.... TAPI masa ngan family , anak-anak cukup k.... bukan rase puas hati anak-anak membesar depan mata sendiri... duduk umah pon dapat income... :)


SO KALAU ANDA INGIN JOIN SAYA... Live & afford the kind of life most people only dream about.. SILA MUHASABAH DIRI.. siapa anda...


Mas | edmas077@yahoo.com | 016-6810844 | shaklee id 869907 | klang / sekinchan 


Wednesday, 24 July 2013

FIBROID & CYST

Assalamualaikum.. Wanita dan kanser tak dapat di pisahkan... ??? betol k bohong???? haaa!! mentang-mentang ngah ngadap ngok cite betol k bohong ni kan... hehehehe... ok.. bukan tak dapat dipisahkan TAPI IA ADALAH PEMBUNUH NO 1 WANITA... Bila bercerita pasal fibroid dan cyst takut juga kan?

Tgk gambar kat fb dr.hamid arshad dah biasa dah..




And bukan kes yang jarang2 tapi ia menjadi macam kes hari hari pulak.

Dr. Hamid juga mencadangkan pemgambilan supplement sebagai cara pencegahan.

punca berlaku nya pertumbuhan luar biasa pada sel didalam rahim kadang2 di dlam ovari biasanya disebabkan ketidakseimbangan hormon dalam.tubuh wanita..

Kerana itulah setiap wanita digalakkan mengamalkan GLA atau lebih glamour dengan name EPO yang kaya dengan GLA atau omega-6 dalam diet bagi menangani problem ini. So ape kelebihan GLA complex dari shaklee ni?

GLA shaklee berasal dari bunga borage flower yang kandungan GLA lebih tinggi dari Evening primerose.

Shaklee bukan sahaja menghasilkan GLa semata mata ia juga menghasilkan gabungan dengan vitamin-E kerana antara kepentingan tubuh wanita ialah antioksidan melawan radikal bebas.

Jadi lengkapi diet harian anda untuk hormon teratur, kulit yang cantik dan jauhi penyakit ditakuti wanita. Ialah cancer , fibroid dan lain2.

Jauhkan Fibroid / Cyst dari diri kite.. Jom cepat2 Order GLA hari ini.. .. OHHH SALE SEDANG HOT BERLANGSUNG TAU...!

 
Masharyana | edmas077@yahoo.com | 016-6810844 | shaklee id 869907 | klang / sekinchan

Sunday, 21 July 2013

<<<<[ Nama-Nama Yang Dilarang Islam ]>>>>


Assalamualaikum.. ape kabar semua pembaca soulmateMAS.. Lau dlm bahasa jawa 'kabare?' lau in English ' How are you?"  hehehhehe.. da macam belajar bahasa Tapi tak da mesej sama.. ehhehehe... Hopely semua dlm keadaan baik dan sihat.. al time!!!

Here just sharing... Moms yang sedang Preggy tu misti lah ngah sibok dok mencari-cari nama tok baby mereka yang bakal lagi.. here ilmu yang mas rase sangat berguna terutama as  parents.. Nak Mencari nama tok anak yang bakal lahir bukannya nak sedap di dengar dan di sebut TAPI perlu ada maksud yang baik supaya tidak memudaratkan si anak itu nanti...


بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ

اللهم صل على محمد وآل محمد


Nama adalah doa kepada seseorang, maka ibu bapa menjadi pemegang amanah yang besar untuk menamakan cahaya mata mereka. Nama hendaknya memiliki makna yang bagus. Janganlah memberikan nama hanya mengikut perasaan, asalkan indah dan sedap didengar tanpa mengetahui makna yang tersirat atau maksud sebenarnya.

Jika nama tersebut buruk dan memalukan, maka ibubapa boleh dikira berlaku zalim dan derhaka pada si anak.

A. Nama-Nama Larangan

1. Pengabdian / Penghambaan

Syarak menegah menamakan seseorang atau anak dengan nama yang dilarang seperti yang khusus bagi Allah atau sembahan-sembahan lain. Jauhilah dari nama-nama yang menunjukkan pengabdian/penghambaan kepada selain Allah seperti Abdul-Kaabah (Hamba Kaabah), Abdun-Nabi (Hamba Nabi), Abdul-‘Uzza (Hamba Tuhan ‘Uzza) dan sebagainya.


2. Malikul-Amlak

Diharamkan memberi nama dengan nama ‘Malikul-Amlak’ yang bermaksud; ‘Raja bagi segala raja’. Sabda Rasulullah SAW:
إنَّ أخْنَعَ اسْمٍ عِنْدَ اللَّهِ تَعالى رَجُلٌ تَسَمَّى مَلِكَ الأمْلاكِ

“Sesungguhnya sehina-hina/seburuk-buruk nama di sisi Allah ialah seorang lelaki yang bernama Malikul-Amlak.” (Riwayat Imam Bukhari dari Abu Hurairah r.a.)

.

Dalam riwayat yang lain, Rasulullah SAW bersabda;
أَغْيَظُ رَجُلٍ عَلَى اللهِ يَوْمَ الْقِيَامَةِ، وَأَخْبَثُهُ، رَجُلٌ كَانَ يُسَمَّى مَلِكَ الأَمْلاَكِ، لاَ مَلِكَ إِلاَّ اللَّهُ

“Lelaki yang paling dimukai oleh Allah pada hari kiamat dan paling hina ialah lelaki yang diberi nama Malikul-Amlak (kerana hakikatnya) tiada raja melainkan Allah.” (Riwayat Imam Muslim dari Abu Hurairah r.a.)

.

.
3. Nama Malaikat

Menurut mazhab Syafi’ie, harus memberi nama dengan nama-nama Malaikat. Namun demikian, sebahagian ulama’ memakruhkannya. Berkata Qadhi ‘Iyadh; “Telah memakruhkan sebahagian ulama’ memberi nama dengan nama-nama Malaikat dan ia adalah pandangan al-Harith bin Miskin. Imam Malik memakruhkan memberi nama dengan Jibril dan Ya-sin.”


4. Tengok Nasib Dan Penafian

Begitu juga, dimakruhkan memberi nama dengan nama-nama yang dijadikan tengok nasib dengan penafiannya pada adat/kebiasaan seperti nama-nama yang terkandung dalam sabda Rasulullah SAW;
لاَ تُسَمِّيَنَّ غُلاَمَكَ يَسَاراً، وَلاَ رَبَاحاً، وَلاَ نَجِيحاً، وَلاَ أَفْلَحَ، فَإِنَّكَ تَقُولُ: أَثَمَّ هُوَ؟ فَلاَ يَكُونُ، فَيَقُولُ: لاَ”. إِنَّمَا هُنَّ أَرْبَعٌ، فَلاَ تَزِيدُنَّ عَلَيَّ.

“Janganlah kamu menamakan anak kamu Yasar (mudah), Rabah (untung), Najih (berjaya) dan Aflah (berjaya). Kerana sesungguhnya jika kamu bertanya seseorang; “Apakah ada di sana (Yasar, Rabah dan sebagainya itu)?” Lalu ia menjawab; “Tidak ada”.” (Riwayat Imam Muslim dari Samurah bin Jundab r.a.)

.

Dalam hadis yang lain, Rasulullah SAW bersabda::
لا تسمين غلامك يسارا ولا رباحا ولا نجيحا ولا أفلح فإنك تقول أثم هو فلا يكون فيقول: لا

“Jangan namakan anakmu dengan nama senang, keuntungan dan kejayaan. Sebabnya adalah jika kamu bertanya adakah ‘kuntungan’ ada? Jika tidak ada, orang akan menjawab “Keuntungan tidak ada”.” (Hadis riwayat Muslim, Tirmizi r.a. dan Abu Daud r.a.)

Menurut Imam Nawawi, dimakruhkan nama-nama tersebut (dalam hadis) adalah kerana buruk dan rosaknya jawapan yang bakal diterima, juga nama-nama tersebut ada kemungkinan menjatuhkan sebahagian golongan ke dalam suatu bentuk perbuatan menenung untung/nasib. (Contohnya; apabila ditanya; “Adakah di sana ada Rabah (untung)?”, lalu dijawab; “Ada”. Apabila orang yang suka menengok/menilai nasib dengan suatu sempena atau kejadian mendengar jawapan ini, maka ia akan membuat andaian bahawa hari tersebut adalah hari untung).

Menurut Syeikh Abdullah Nasih ‘Ulwan; memberi nama dengan nama-nama ini hukumnya adalah haram dengan sepakat para ulama’. (Tarbiyatul-Aulad)


5. Kekufuran Dan Kejahatan

Nama-nama yang memberikan maksud yang tidak baik dan melambangkan kekufuran dan yang terkenal dengan kejahatan, seperti Wisky, Ifrit, Firaun dan Syaitan adalah dilarang.


6. Tidak Melambangkan Islam

Hendaklah dijauhi juga dari memberi nama dengan nama-nama yang tidak beridentitikan Islam dan menggambarkan hilangnya jati-diri sebagai seorang muslim, seperti meniru-niru nama orang bukan Islam seperti Natasya, Susan, Suzuki, Mazda dan Ninja. Juga nama-nama yang menzahirkan cinta-berahi seperti nama ‘Huyam’ (gila berahi), dan sebagainya.


7. Memuji Diri Sendiri

Banyak nama yang menunjukkan memuji diri sendiri dalam masyarakat Melayu kini. Tidak kiralah namanya dengan nama Khairun Nisa (sebaik-baik wanita), nama ‘mujahid’ pejuang, syahid, nama ‘salafus soleh dan sebagainya. Setiap ibubapa hendaklah berhati-hati menamakan bayi mereka kerana ini dilarang dan termasuk dalam memuji diri anak itu sendiri.


Rasulullah SAW melarang menggunakan nama yang memuji diri sendiri. Pernah terjadi pada suatu ketika, apabila Nabi SAW bertemu seorang wanita bernama Barrah (wanita yang sangat baik); Rasulullah SAW bersabda:
لاَ تُزَكُّوْا أَنْفُسَكُمْ اَللهُ أَعْلَمُ بِأَهْلِ الْبِرِّ مِنْكُمْ

“Janganlah kamu memuji diri kamu sendiri. Allah SWT lebih mengetahui siapakah yang lebih baik dikalangan kamu.”
Mereka bertanya: “Apa yang kami hendak namakannya.”
Baginda menjawab: “Zainab.”

(Hadis sahih riwayat Muslim r.a.)


Daripada Umar RA berkata, Rasulullah SAW bersabda;
عن عمر رضي الله عنه قال, قال رسول الله صلي الله عليه وسلم:لأنهين ان يسمى رافع وبركة ويسار.

“Aku menegah daripada menamakan dengan nama Rafi’ (ketinggian)’, Barakah (keberkatan) dan Yassar (senang).” (Hadis riwayat Tirmizi r.a.).

.

Imam Nawawi berkata: Ulama syafie berkata: “Dimakruhkan memberi nama dengan nama-nama ini dan apa yang membawa kepada sebab larangan ini. Larangan ini adalah hanya makruh tidak haram.”


8. Gabungan Nama

Memang ramai yang suka menggabungkan nama suami dan isteri tetapi adakah ia menghasilkan makna yang baik? Ketahuilah nama juga merupakan gambaran bagi sifat, gaya hidup dan pemikiran kedua ibu bapa seseorang.


Nama seperti Rozana, Suzana atau yang menggunakan nama ‘zana’, bunyinya sedap sekali tapi maknanya ‘berzina’ atau pun nama ‘wati’ yang bererti ‘bersetubuh’. Jadi elakkanlah menggunakan nama-nama tersebut.

9. Nama Buruk

Dimakruhkan memberi nama dengan nama-nama yang buruk seperti Harb, Murrah, Kalb, ‘Ashiyah, Syaitan, Dzalim, Himar dan sebagainya.Sabda Rasulullah SAW;
تَسَمَّوا بأسْماءِ الأنْبِياءِ، وَأحَبُّ الأسْماءِ إلى اللّه تَعالى عَبْدُ اللّه وَعَبْدُ الرَّحْمَن، وأصْدَقُها: حَارِثٌ وَهمَّامٌ، وأقْبَحُها: حَرْبٌ وَمُرَّةُ

Berilah nama dengan nama-nama para Nabi. Nama yang paling disukai oleh Allah ialah ‘Abdullah’ dan ‘Abdurrahman’. Nama yang paling tepat (dengan hakikat manusia) ialah ‘Harith’ dan ‘Hammam’, dan nama yang paling buruk ialah ‘Harb’ dan ‘Murrah’.” (Riwayat Abu Daud, an-Nasai dan lain-lain dari Abi Wahb al-Jusyami r.a.)


B. Perawatan Islam

Di dalam perawatan Islam juga terdapat beberapa nama yang sebaiknya dielakkan untuk diberikan kepada putera-puteri anda kerana maknanya yang tidak elok, buruk dan boleh mendatangkan masalah di kemudian hari. Hindarilah agar tidak bertembung dengan nama-nama jin. Contohnya;

1. Balqis – ketua jin

2. Qistina/Kistina – penghulu jin

3. Najwa – bisikan

4. Zaqwan/Zaquan – anak jin

5. Haikal/Haiqal – tengkorak

6. Badrisha/Badlisha/Herisha

.

Anak-anak ini bermungkinan akan menimbulkan banyak masalah, seperti sering sakit, berpenyakit ‘berat’ dan kronik, degil, kerap menangis, memberontak, hiperaktif dan sebagainya.



C. Nama-Nama Yang Dilarang Dalam Islam

Berikut adalah sebahagian daripada nama-nama lain dalam Islam yang harus dielakkan dan dihindari bagi menamakan bayi anda:


A
Abiqah Hamba yang lari dari tuannya
Abkam Tidak celik, buta
Afinah Yang *****
Amah Hamba suruhan perempuan
Asiah Wanita yang derhaka
Asyar Paling jahat
Asyirah Yang tidak bersyukur atas nikmat
Aznie Aku berzina
B
Baghiah Yang zalim, jahat
Bahimah Binatang
Bakiah Yang menangis, merengek
Balidah Yang *****, *****
Baqarah Lembu Betina
Batilah Yang batil, tidak benar
D
Dabbah Binatang
Dahisyah Goncang, stress
Dahriyah Yang mempercayai alam wujud dengan sendirinya
Dami’ah Yang mengalir air matanya
Daniyah Yang lemah dan hina
Darakah Kedudukan yang rendah
F
Faji’ah Kecelakaan
Fajirah Yang jahat, yang berdosa
Fasidah Yang rosak, yang binasa
Fasiqah Yang jahat, si fasik
Fasyilah Gagal, kalah
G
Ghafilah Yang lalai, yang leka
Ghaibah Hilang
Ghailah Kecelakaan, bencana
Ghamitah Yang tidak mensyukuri nikmat
Ghasibah Perampas, perompak
Ghawiah Yang sesat, yang mengikut hawa nafsu
H
Haqidah Yang dengki
Hasidah Yang hasad
Hazinah Yang sedih
Huzn Kesedihan
J
Jafiah Yang tidak suka berkawan
Jariah Hamba suruhan perempuan
K
Kafirah Yang kafir, yang ingkar
Kaibah Yang sedih
Kamidah Yang hiba, yang sangat berduka
Kazibah Pendusta, pembohong
Khabithah Yang jahat, yang keji
Khali’ah Yang tidak segan silu, mengikut hawa nafsu
Khamrah Arak
Khasirah Yang rugi
Khati’ah Yang bersalah, yang berdosa
L
Laghiah Sia-sia, tidak berfaedah
Lahab Bara api
Lahifah Yang sedih, menyesal dan dizalimi
La’imah Yang tercela
Lainah Yang terkutuk
M
Majinah Yang bergurau senda tanpa perasaan malu
Majusiah Agama menyembah api atau matahari
Maridah Yang menderhaka
Munafikah Yang munafik
Musibah Celaka, bencana, kemalangan
N
Najisah Yang najis dan kotor
Nariah Api
Nasyizah Yang menderhaka dan melawan suami
Q
Qabihah Yang buruk, hodoh
Qasitah Yang melampaui batasan dan menyeleweng dari kebenaran
Qatilah Pembunuh
Qazurah Kejahatan, perzinaan
R
Rajimah Yang direjam, yang dilaknat
Razani Kepala zakar lelaki
Razi’ah Kecelakaan, musibah
Razilah Yang keji dan hina
S
Safih Insan Manusia *****
Safilah Yang rendah dan hina
Sahiah Yang pelupa
Sharrul / Sharru Jahat
Sakirah Pemabuk
Sakitah Yang jatuh, yang hina, yang jahat
Syafihah Yang *****
Syani’ah Yang buruk
Syaqiyah Yang menderita
Syaridah Yang diusir
Syariqah Pencuri
Syarisah Yang buruk akhlak
Syarrul Bariyyah Sejahat-jahat manusia
Syatimah Maki hamun
T
Tafihah Karut
Talifah Yang rosak, yang binasa
Talihah Yang tidak baik
Tarbiyah Yang papa kedana
Tarikah Anak dara tua
W
Wahiah Yang lemah, yang jatuh, yang buruk
Wahimah Yang lemah
Wahinah Penakut
Wailah Bencana, keburukan
Wajilah Penakut
Waqi’ah Pertempuran dalam peperangan, umpatan
Waqihah Yang kurang sopan dan malu
Wasikhah Yang kotor
Wasyiah Yang mengumpat, yang mengadu dombakan orang
Wati/Waty Nama Hindu/tiada makna
Wathy / Wathi Bersetubuh
Y
Yabisah Yang kering, yang sedikit kebaikannya
Yaisah Yang berputus asa
Z
Zalijah Kebinasaan
Zalilah Yang hina
Zalimah Yang zalim
Zaniyah Penzina, pelacur
Zufafah Racun pembunuh


D. Rendah Diri

Nama-nama yang buruk, berbunyi pelik dan ganjil mungkin membuatkan yang empunya diri berasa agak terasing. Tidak mustahil juga nama itu menjadi bahan ejekan dan tidak begitu disenangi anak-anak kerana tekanan yang dihadapi di sekolah atau di alam pekerjaan.

Kesan daripadanya, nama ini menimbulkan rasa malu kepada mereka yang akhirnya menyebabkan rasa marah, membangkitkan pergaduhan, malah juga boleh membina perasaan rendah diri dan berkemungkinan ia boleh menjejaskan perkembangan penghargaan kendiri seseorang itu.

Sabda Rasulullah SAW : “Kamu sekalian pada hari kiamat akan dipanggil dengan nama kamu dan nama bapa kamu, maka hendaklah kamu memperelokkan nama kamu.” (Hadis riwayat Abu Daud r.a.).

E. Panggilan Pendek

Orang Melayu suka menggunakan nama panggilan/timangan atau memendekkan nama, seperti nama Muhamad/Muhammad akan jadi Mohd (jom) atau Mat (mati) dan jika nama Abdullah, jadi Dolah saja. Amalan ini haruslah ditinggalkan dan contohilah orang Arab yang menghargai dan memanggil nama penuh pada setiap masa, kerana padanya terkandung doa.


F. Penukaran Nama

Disunatkan mengubah nama yang buruk atau yang tidak baik kerana Nabi SAW telah melakukannya kepada para sahabat baginda, di mana Rasulullah SAW pernah menukar nama seorang yang bernama Abdul Hajar (hamba batu) kepada Abdullah. Ada yang bernama ‘Asi (yang derhaka) lalu ditukar kepada Muti’ (yang taat).

Aishah r.a berkata: “Rasulullah telah menukar nama-nama yang buruk.” (riwayat Tirmidzi).”

Ibn Umar berkata: “Anak perempuan Umar dinamakan dengan nama ‘Asiah (wanita yang derhaka), lalu dinamakan oleh Rasulullah SAW dengan Jamilah (cantik).” (riwayat Tirmidzi dan Ibn Majah).


Ibnu Umar r.a. menceritakan;
أَنَّ رَسُولَ اللهِ -صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ- غَيَّرَ اسْمَ عَاصِيَةَ. وَقَالَ: “أَنْتِ جَمِيلَةُ”.

“Sesungguhnya Rasulullah SAW telah menukar nama (seorang perempuan bernama) ‘Ashiyah (perempuan yang engkar) di mana baginda berkata kepada (perempuan itu); ‘Kamu adalah Jamilah (yang indah)’.” (Riwayat Imam Muslim)


Said bin al-Musayyab menceritakan bahawa bapanya yang bernama Hazn (susah/sedih), telah datang kepada Rasulullah SAW lalu Baginda bertanya kepadanya; “Apa nama kamu?” Jawab bapaku; “Hazn”. Lalu Rasulullah berkata; “Kamu adalah Sahl (iaitu Nabi menukar namanya kepada Sahl yang bererti; mudah).” Namun bapaku berkata; “Aku tidak akan menukar nama yang diberikan kepadaku oleh bapaku.” Said berkata; “(Dengan kedegilannya itu) maka berterusanlah ‘huzunah’ (kepayahan/kesedihan) membelenggu keluarga kami selepasnya.” (Riwayat Imam Bukhari dari Said bin al-Musayyab dari bapanya)

Berdasarkan kepada apa yang dilakukan oleh Rasulullah SAW mengenai penukaran nama di atas, adalah disunatkan menukar nama buruk kepada yang lebih baik.

Sekiranya sesiapa yang telah terlanjur menamakan anak dengan nama yang buruk, tidak elok atau ‘kurang manis’, tidak perlulah mengubah nama tersebut di pejabat pendaftaran, cukuplah hanya menukar nama panggilan kepada nama pangkat dalam keluarga seperti along, angah atau nama keduanya. Jika nama anak itu ‘Siti Balqis’, panggillah ‘Siti’ sahaja.

.
والله أعلم بالصواب

Wallahu A’lam bishowab


----------------------------------------------

Semoga ilmu yang disampaikan ini dapapt membantu para bakal ibu bapa untuk mencari nama yang sesuai untuk anak yang bakal lahir suapaya ia nya lebih baik...

Namun, Kepada bakal Mereka yang belum ada rezeki untuk cahaya mata.. disarankan anda mencuba SET KESUBURAN SHAKLEE Kerana setakat ini yang sudah mencubanya telah pun memberi hasil yang positif.. mungkin inilah masanya untuk anda bertindak.. insyallah kite hanya mampu merancang Allah jua yang menentukan...


.SET KESUBURAN ni lengakap untuk suami isteri... DAPATKAN JUGA ESP untuk hasil yang lebih baik...

TESTIMONI  - click photo 2x


sumber 

Jom order lelaju untuk hasil yang lebih baik... Semua ketentuan dari Allah.. kita hanya mampu merancang, berusaha sedaya mungkin.. insyallah..






Masharyana | edmas077@yahoo.com | 016-6810844 | shaklee id 869907 | klang / sekinchan

JUTAWAN NAK JADI JUTAWAN

Assalamualaikum... Hari ahad yang santai.. Here mas nk share kisah kejayaan DATO' & Datin dalam biz shaklee... OHHHH!!!! lau nak tahu bukan kite2 j yang berminat nak join shaklee parthner ni TAPI golongan atasan pon same tau...!!!! TAK MAHU CERITA PANJANG jome baca kisah selanjutnye...


------------------------------------------------

KISAH BENAR PADA NC 2013..(8/6/2013)

Teruja sungguh hari ini kerana bukan menerima trofi " BUSNEES GROWTH" New Rank Achievement 2012-2013 TETAPI pujian dari bos lama Datuk Hj Zainal Bin Bacik dan Datin Maslina Ibrahim yang saya tinggalkan 3 bulan lepas yang kebetulan berada didalam majlis anugerah dewan Sunway Hotel Resort & Spa dimana adalah seorang pengedar Shaklee juga..TAPI KENAPA??...KENAPA??

Saya bertanya dengan Datin dah berapa lama JOIN..dan beliau jawab baru setahun dan dah ade Rank sebagai Supervisor..saya terdiam sejenak..dalam kepala otak ni berlegar-legar seribu persoalan...

Sepanjang saya mengenali Datuk dan Datin 8 tahun dulu dan saya sendiri berkerja dengan beliau di Hatimuda Sdn. Bhd dan saya tahu info kekayaan beliau yang berjuta-juta tu..

Beliau adalah seorang kontraktor kelas 'A' bumiputera yang berjaya mempunyai empayer perniagaan yang besar, memiliki tak kurang dari 1000 orang pekerja, memiliki 3 buah hospital sendiri ( Hospital SALAM ) serta terdapat 8 anak syarikat dibawah Hatimuda Sdn Bhd..Hatimuda juga adalah salah satu dari 4 syarikat utama bagi menjalankan projek LANGAT 2..dan syarikat tunggal berstatus Sdn Bhd. dalam Projek berkenaan..

Saya bertanya lagi tak cukup ke..ape yang ade sekarang???? dan Datuk jawab saya pon nak jadi jutawan MLM Shaklee juga..

Tuan-tuan dan puan-puan CUBA BAYANGKAN orang dah berstatus JUTAWAN nak juga join Shaklee lagi sebab ape???..kata beliau PERNIAGAN INI PALING MUDAH, SENANG NAK SELIA, RAMAI KAWAN DAN BANYAK KEMUDAHAN SERTA INSENTIF YANG SHAKLEE BERIKAN BERBANGING DARI SYARIKAT MLM LAIN..dimana beliau sendiri telah meneliti PLAN PERNIAGAAN SHAKLEE..

Saya maklumkan kepada is3 saya Rabihah Anis...Datuk dan Datin ade kat belakang dan is3 saya TERPERANJAT JUGA..

Subhanallah...bertapa kerdilnya aku niiii..
kenapa orang dah kaya raya nampak jalan dalam Shaklee sebab nak buat DUIT..

--------------------------------------------

Bagi sesetengah pihak yang dah cukup berjaya, ada aset yang banyak itu dah cukup TAPI bagai mana dengan KEPUASAN.. MASA BERSAMA KELUARGA... cukup atau tidak... Jika Seseoarang yang bergelar DATO' & DATIN pon dah join SHAKLEE.. Bagaimana PULAK anda...  


Dengan Shaklee Tak perlu kehulu-ke hilir mencari cust.. Tap MUNGKIN ANDA TAK KAN LEPASKAN HP ANDA JER.. hihihihiiii

sebab itu yang sy alami sekarang, sampai si hasbensebelah  ni pon jeling-jeling sudah.. hihihiiiii.. TAPI im happy sebab ada sebelah die cox tak  perlu keluar rumah untuk carik side income.. bagussskan.. cume kalau nak COD tu kine lah keluar.. tu pon kami akan pergi berdua... Benefitnye.. Banyak masa kami diluangkan masa bersama... DEPAN MATA...!!

-----------------------------------------


BENEFIT SHAKLEE

benefit 3C shaklee sangat luass..

1) CASH (ni luass konteksnya.. hatta bonus hanya rm500.. rm300.. sape mau bagi.. ko hado?..mungkin bagi sesetengah mereka RM200-300 tu kecik j nilainya tapi bg sesetengah MEREKA nilai itu sangat besar dpt mmbantu mereka.. DAPAT BELI APA YANG KURANG... bulan2 dpt rm100.. legaa lepas byr duit talipon.. cth la kann.. bulan2 dpt rm1000.. lega lah

skit byr perbelanjaan familil.. eh mcm2 la.. leh tgk apa yg uoll buat dgn duit bonus tu...

2) CAR (ni pun luass.. rasanya ramai warga jutawan dah dpt car bonus.. heheheh...

3) CONVENTION (trip). ni pun sama dan lagi.. rasenya ramai dah warga jutawan melancong seluruh dulia termasuk umrah bagi yang muslim..ALL ITS FREE...!!!

KALAU NAK TAHU banyakkKKK lagi benefit shaklee yg lain... yang paling best biz shaklee DAPAT TOLONG RAMAI ORANG DILUAR SANA TERUTAMANYA WANITA...

‪#‎SORRY‬ ada customer yg tak tau sebenarnya leh buat side income dgn shaklee ni..

dah ready nak join kindly to contact me lelaju... (*-*)


Masharyana | edmas077@yahoo.com | 016-6810844 | shaklee id 869907 | klang / sekinchan

Saturday, 20 July 2013

TESTIMONI KESUBURAN : PLANNING FOR PREGGY

Assalamualaikum.. Selamat bersahurrr.. Haa!! Sahur makan p??? If tak lalu sangat nak makan nasik tu atleast minum j.. bukan p untuk mendapatkan keberkatan.. Tapi if dapat sahur ngan sempurna lebih baik rasanya.. hihiiii.. Pengalaman sy semasa bersahur SEBELUM KAWEN.. since dari kecik sampailah belajar kat poli memang tak sahur KECUALI lau balik kg... tu dah macam dipaksa aku terpaksa.. cox kecian kat mak.. dah prepare semua tapi xmakan.. so, sjk tu makan lahhh.. TAPI mase kecik2 dulu , Zaman sek rendah... bersagur ngan semua siblings memang best.. nak-nak lagi ade adik beradik yang ramai.. seriesly,, i miss that moment too much.. miss him a lots... Tapi sejak bergelas wife orang ni.. lagilah wajib bangun kan.. nak prepare makan, Now da Rasa perasaan seorang mak.. hahahhahhaaa.. rasa bersalahnye!!! mak im shory.. :)))

Kepada mereka yang selalu terlepas.. terlewat atau pon xmampu nak bangun gara-gara sayang nak tinggalkan tidur anda.. minum j lahhh... Ni MINUMAN TENAGA dari shaklee untuk anda..


 ESP + PERFORMANCE DRINK + MEALSHAKE
 Nak senang nak sedap.. Bancuh ketiga-tiga item ni dan minum sekali... nak rasa fresh den lebih lazat letak ais dulu... memang sedappp!!!! Tenaga plak, insyallah anda sendiri akan merasa kelainannya... Ni pon ade yang mention dah.. 'Lau minum ESP kurang rasa lapar.. Tu yang best tu n paling best dapatlah diet... '


 okayyy.... Actually mas nak cite & nak share kan TESTI planning TO PREGGY.. OH!! ni xd edit.. xd tokok tampah.. Ni special testi from our cust dari secret group.. anda nk join dengan kami.. Beli lah dulu.. hihihiiii.. ok jom kite check it da outtt....


TESTI PREGGY - Nurul Huda

salam to all pengguna shaklee..1st time nk share my experience wif shaklee..1st thing 1st..syukur ya Allah, ats rezeki yg Kau kurniakn kpd ku..& many2 thanx to ummi Nur Izzati Che Jawias..knalkn shaklee pd sy..sy mncari2 set utk kesuburan..mse tu stahun 2bln dh kawen,xde rezki anak lgi(klu dgr cm xdela kritikal sgt kn sbb bru stahun kawen..huhu..tpi umur da nk msuk angka 3 kt dpn tu,bmbangla jgk)..ti suggest kt sy vit e,zinc, alfalfa & esp(xamek gla sbb sy xde aturan period sy normal n xde mslh senggugut)..sy mkn ngn hubby..alhamdulillah, dlm sbulan ++ sy mkn, finally i've got 2 line appear at pregnancy stick test..syukur yg amat, Allah s.w.t shj yg tau prasaan mse tu.ant org yg t'awal yg tau,ofkos la my shaklee advisor,Ti..tpi sy xbrani nk share kt sgl lgi mse tu sbb awl2 pregnancy de bleeding(doc bimbang rahim xkuat,tkut keguguran)..then,sy continue mkn set ibu mengandung..b comp,vit c, vitalea, esp..alhamdulillah,tuhan pnjngkn umur janin sy..da buat buku merah..n wat makes me always smile..tiap kli p appointment, mesi yg cek urin mesti kate.."bgus ea awk ni..hb tinggi je"..sy just senyum..hehe..alhamdulillah,selain hb tinggi..gula dlm drh xde..tekanan drh normal now,i'm 3month pregnant..smlm p scan,doc ckp baby shat..da nmpk kaki gerak2..nmpk degup jntung..1st time ibu tgk syg,nk mnitik air mate ibu..huhu..to all womens out there, dat still struggling to have babies..jgn cpt putus asa..stp org,tuhan dh tentukn mse yg terbaek utk kte,menimang cahaya mate..so,dun stress..enjoy ur life..sntiasa berdoa pd-Nya..ikhtiar,usaha kne sntiasa ada(taking shaklee's supplement is one of my effort..kne sntiasa ikhtiarkn =))..then,bru kte tawakal..b'serah pd-Nye..pnjng stori mori ni..sy cme nk share the benefits..bnde yg bgus,kte knela share..sharing is caring ..now, i'm also one of shaklee's independent distributor..sy yakin dgn shaklee..dats y nk kongsi ngn semua org..hope my share,will give benefit to others


(Click photo 2X)



Marimar Er

:: HAMIL SELEPAS 2 BULAN AMBIL SET KESUBURAN ::

Hi Dearies,

Saja nk share testimoni kt sini... Saya berkahwin hampir setahun.... saya mula ambil produk shaklee utk kecantikan kulit bermula april tahun lepas.. selepas saya berkahwin saya ambil ESP, vitamin E & Shaklee Collagen.. ada juga ambil GLA Complex utk period saya.... sejak berkahwin saya dan suami memang selalu je travel... kadang2 atas urusan kerja... kadang2 jalan2 je... Belum terfikir nak ada baby.. walaupun kami x pernah merancang.. mungkin belum ada rezeki..


Tapi.. lepas tengok kawan2 yang baru je kawin... terus je preggy.. membuatkan saya mula merasa yang saya pun teringin utk mengandung. Memang tak nak tunggu lagi... April lepas...saya contact ibu saudara saya merangkap shaklee distributor.. dia cadangkan saya ambil vitalea, b complex dan vitamin C di samping meneruskan GLA complex... untuk suami ambil vitamin E & Zinc utk kesuburan lelaki...


Harini, sudah 1mnggu period saya lewat... tekak mula rasa mual, pinggang rasa lenguh2... saya rasa pelik.. pagi tadi... sebelum mandi... saya terdetik utk cuba buat upt... memang ada je simpan dalam laci, since saya ni memang bekerja di hospital. Lepas saya titikkan urine pada alat tu... saya biarkan je.. dan pergi mandi.... lepas dh siap mandi... saya lihat sekali imbas je alat tu..saya terkejut sbb 'positive' saya terus kejutkn suami saya...die sangat teruja..tak tau nak cakap apa...smpai je di tempat kerja..saya recheck,but still same 'positive'.... Then saya ke gyne dctor utk scan.. alhamdulillah... janin sudah terbentuk dan berkeadaan amat baik di dalam rahim saya...

Alhamdulillah sekali lagi.... saya hamil selepas 2 bulan selepas mengamalkan set kesuburan Shaklee utk suami & isteri... kawan2 yang sedang mencuba jangan berputus asa ya... lambat atau cepat itu semua atas rezeki masing2.. yang penting Usaha... 😊

 

(Click photo 2X)


Alhamdulillahhh.. Kite hanya merancang dan berusaha TAPI ALLAH jua yang menentukan.. Sekiranya anda salah seorang yang PLANNING FOR PREGGY.. mas galakkan sangat tok try set kesuburan shaklee ni.. TAK RUGI malah banyak bonus yang awak dapat.. Dalam SET KESUBURAN ni terdapat juga Vitamin untuk kecantikan.. So, Maksudnye Bukannya memperbaiki hormon + bagi subur + dapat cantik plak.. hihiihiii... best kan set ni.. so, ape lagi.. jom lahh order lelaju...

Set Kesuburan Shaklee...

nak Lagi best boleh ADD ESP



Oh ye.. Set kesuburan Tu LENGKAP untuk SUAMI & ISTERI

Selamat Maju Jaya... :))



Masharyana | edmas077@yahoo.com | 016-6810844 | shaklee id 869907 | klang / sekinchan

Friday, 19 July 2013

TIPS UNTUK YANG BARU DALAM BISNES DI INTERNET

Assalamualaikum.. sharing ni sy petik dari blog irfan khairi - jutawan internet... Banyak info dan maklumat dari blog / tulisannya yang jadi inspiration to me... senang citer terbakar jiwe.. hehhehehee...ok here tips / guide untuk kepada mereka yang nak berjinak-jinak kepada bisnes online...

Jika anda seorang yang baru ingin memulakan bisnes di internet/online, ada beberapa perkara yang harus anda beri perhatian, diataranya adalah:                                

      Sebelum anda menyertai mana bisnes online yang banyak ditawarkan di berbagai laman web, periksa dahulu kredibiliti website, penyelenggaraan perniagaan tersebut melalui search engine, gunakan google, yahoo atau yang lainnya. Jika ada perkara-perkara yang meragukan atau negatif, anda patut berhati-hati.



      Pastikan terlebih dahulu apakah ada ahli yang sudah dibayar. Anda boleh menghubungi mereka melalui email atau messenger.

      Sebelum mengambil keputusan untuk menyertai, fikirkan baik-baik potensinya, berapa modal yang harus anda keluarkan, berapa banyak masa dan tenaga yang harus anda lakukan untuk memulakan pekerjaan anda, dan berapa banyak keuntungan yang akan anda dapat. Kirakan sebaiknya, jangan sampai anda hanya membuang-buang masa,tenaga dan fikiran hanya untuk keuntungan yang tidak seberapa.



      Persiapkan diri anda. Jika anda sudah putuskan untuk menyertai, pastikan anda sudah mempunyai bekal kemampuan dan ketrampilan yang diperlukan untuk memulai kerja anda. Jika kemampuan dan ketrampilan anda belum cukup, sila timbangkan semula niat anda.

----------------------------------------------
INGIN TAHU lebih lanjut latar belakang top bisnes online di masa kini.. tentunya lah shaklee.. Anada boleh klik --> ABOUT SHAKLEE

BERSEDIA UNTUK MENJANA PENDAPATAN SERENDAH 2angka dan naik ke 4-5-6angka SEBULAN?? ---> TAMBAH PENDAPATAN
(Startinglah Secara Partime bagi yang bekerja / fulltime bagi yang tidak bekerja)

BAGAIMANA NAK REGISTER SEBAGAI AHLI SHAKLEE...
Klik --> REGISTER

YANG REGISTER FREE TU MACAM MANA PULAK
klik --> REGISTER FREE

BERMINAT..??? Anda boleh teros PM/ CALL/ WASEK/ SMS K



Masharyana | edmas077@yahoo.com | 016-6810844 | shaklee id 869907 | klang / sekinchan

Wednesday, 17 July 2013

31 Manfaat Omega Guard Shaklee yang telah dikenalpasti.

Assalamualaikum.. Alhamdulillah kenyang berbuka puasa tadi.... Masak tah hape-hape tah.. mentang-mentang puasa SEMUA TAWARR!!! hahahhaaa.... Tapi alhamdulillah lah my hubby tak cerewet.. tahan j lah ape isteri die masak.. hehehehhe.... habisss cerita mas hari ni.. hehehhehe..

Okayyy... Sila tarik nafas panjang2 sebelum baca ya....! ALL about OMEGA... KENAPA semakin ramai yang mengemari OMEGA ni termasuklah sy dan suami... hehehhee... jom chek it dauttt!!!




1. Omega 3 mengimbangi perubahan dan kepekatan hormon PMS wanita
2. Melicinkan kulit dan kelihatan kemerah-merahan
3. Mencegah salur darah dari tersumbat
4. Omega 3 dapat mengelakkan strok
5. Mengekalkan tekanan normal darah
6. Membantu mengurangkan ketegangan urat leher
7. Mengurangkan sakit kepala
8. Merendahkan kolestrol
9. Omega 3 dapat mencegah pembekuan darah dalam badan
10. Kekalkan tahap kesihatan trigliserida dan kolestrol LDL
11. Mengawal masalah obesiti
12. Mengurangkan risiko penyakit jantung
13. Sangat bagus untuk ibu hamil - membantu tumbesaran dan perkembangan otak janin
14. Meningkatkan perkembangangan memori janin dan kanak-kanak
15. Meningkatkan sistem imun tubuh dan sangat bagus untuk kesihatan kanak-kanak
16. Membantu menyihatkan paru-paru
17. Omega 3 juga boleh memperbaiki masalah alahan kulit seperti eczema, psoriasis, dll
18. Mengurangkan demam hay, bronkitis, penyakit lelah, hepatitis, SLE (lupus erythematosus)
19. Omega 3 juga membantu memperbaiki penyakit buah pinggang
20. Membantu menentang kanser paru-paru, payudara, kanser prostat dan kanser kolon.
21. Membantu meningkatkan kesihatan hati selepas pembedahan
22. Membantu pankreas pesakit kanser berfungsi dengan lebih baik
23. Memelihara fungsi-fungsi sendi
24. Mencegah penyakit gout
25. Mencegah insomnia
26. Mengurangkan tekanan emosi
27. Mengurangkan kemurungan dan kebimbangan
28. Membantu memperbaiki masalah autism
29. Membantu memperbaiki masalah kanak-kanak hyperactive
30. Mengurangkan masalah schizophrenia
31. Mengurangkan masalah lupa pada wanita yang telah melahirkan anak

Fuhhhh!!! ha sempot??? Sape soh tak tarik napass panjang-panjang tadi??? hhhehehehee.... okayyy banyakkan KELEBIHAN OMEGA NI... dari segi kecantikan hinggalah kesihatan.. ohsem!

OMEGA harus dimiliki semua tak kira wanita / lelaki... apa lagi contact mas lelaju okayy...

Masharyana | edmas077@yahoo.com | 016-6810844 | shaklee id 869907 | klang / sekinchan

INFOsihat : FIBROID WANITA KETIKA HAMIL

Assalamualaikumm.... Sudahkah anda bersahur???  Tahukah anda sesungguhnya amalan BERSAHUR itu terdapat keberkatannya....
“Bersahurlah kamu semua kerana sesungguhnya pada waktu makan sahur itu terdapat keberkatan.” – Hadis riwayat al-Bukhari
Semoga hari ini lebih baik dari semalam.. aminnn... Okeyyy, back to the entry.. Kalu baca tang Tittle tu tentang Fibroid ketika hamil.. Anda semua tahukah...


APAKAH itu fibroid dan puncanya?
Apakah ia merbahaya kepada bayi dalam kandungan?
Apakah rawatan bagi fibroid yang dihidapi semasa hamil?


Fibroid merupakan ketumbuhan biasa atau ketumbuhan benigna yang mengandungi tisu-tisu otot dan berlaku di dalam rahim. Otot yang membentuk rahim adalah daripada jenis yang dinamai otot licin. Fibroid berasal daripada ketumbuhan yang terjadi pada otot tersebut. Oleh itu, nama lain bagi fibroid ialah leiomioma. Pun begitu, fibroid boleh tumbuh pada organ-organ lain yang mengandungi sel otot licin.

Ketumbuhan fibroid menyerang lebih seorang daripada setiap lima orang wanita di bawah umur 50 tahun. Kajian menunjukkan bahawa sebanyak 20 peratus wanita dalam lingkungan usia reproduktif, iaitu 30 hingga 40 tahun menghidap fibroid. Pada usia melebihi 35 tahun, kejadian fibroid berlaku secara lebih kerap, iaitu menjangkau sebanyak 40 peratus.

Mereka yang berisiko untuk menghidap fibroid ialah wanita pada usia subur (30 hingga 40 tahun), wanita yang mempunyai berat badan yang berlebihan atau indeks jisim badan melebihi 25kg/m², wanita yang mempunyai ahli keluarga yang pernah mengalami fibroid dan juga dalam kalangan wanita yang tidak pernah melahirkan anak (nulliparous).

Pembesaran fibroid
Seperti yang telah disebutkan sebelum ini, fibroid biasanya terdapat dalam kalangan wanita pada usia subur. Oleh itu, tidak hairanlah fibroid ditemui dalam kalangan wanita yang hamil. Kadang-kadang fibroid boleh menimbulkan kesan yang tidak dijangka semasa seseorang itu hamil. Ada fibroid yang dapat menimbulkan masalah dan ada yang tidak. Kebanyakan fibroid tidak akan membesar ketika hamil. Pembesaran fibroid bergantung pada aras hormon estrogen di dalam badan. Kesan kehamilan terhadap fibroid mungkin bergantung pada faktor genetik dan juga aras faktor pertumbuhan yang terdapat di dalam darah yang mungkin boleh mengawal pertumbuhan fibroid tersebut.

Mengikut laporan kajian yang dijalankan ke atas wanita hamil yang menghidap fibroid, imbasan ultrabunyi menunjukkan lebih kurang 70 peratus wanita hamil tersebut tidak mengalami pembesaran fibroid semasa hamil. Seramai 30 peratus wanita pula menghadapi pembesaran fibroid dalam tempoh tiga bulan pertama kehamilan. Hal ini mungkin juga disebabkan oleh pengaruh hormon estrogen yang berada pada aras yang tinggi ketika awal kehamilan.

Hanya segelintir wanita hamil yang diketahui mempunyai fibroid ketika menjalani ujian imbasan ultrabunyi dan kebanyakan wanita yang menghidap fibroid jarang mengalami masalah ketika hamil. Walaupun fibroid didapati membesar ketika hamil, kaum wanita tidak perlu gusar kerana fibroid biasanya akan mengalami pengecutan selepas kelahiran anak. Pasti ramai di kalangan wanita hamil akan tertanya-tanya adakah fibroid akan menyebabkan kehamilan mereka menghadapi masalah?

Wanita hamil yang menghidap fibroid memerlukan pengawasan berkala. Perkara ini penting untuk memastikan pembesaran janin berlaku dengan baik untuk membantu ibu tidak mengalami keguguran dan kesakitan semasa hamil serta menghindari kelahiran bayi pramatang. Ibu juga berpeluang mempunyai cara terbaik bagi kelahiran bayinya dan tidak mengalami perdarahan yang teruk selepas kelahiran bayi.

Apabila wanita hamil dan menghidap fibroid, beberapa masalah mungkin berlaku. Antaranya

1. Berisiko untuk mengalami keguguran

Hal ini berlaku disebabkan oleh kesan fibroid jenis submukosa yang membesar di dalam kaviti (rongga) rahim. Apabila pembesaran berlaku, fibroid ini akan menyebabkan lapisan rahim, iaitu bahagian bagi penempelan janin menjadi nipis dan menghalang bekalan darah yang mencukupi untuk tumbesaran janin tersebut. Selain itu, fibroid juga akan menyebabkan inflamasi di lapisan penempelan dan mengakibatkan janin tidak dapat menempel dengan baik dan hal ini akan menyebabkan keguguran.

2. Mengalami perdarahan yang banyak selepas melahirkan bayi

Rahim akan mengalami masalah untuk mengecut. Keadaan ini merupakan salah satu penyebab utama tumpahan darah selepas bersalin. Bagi mengelak perkara ini berlaku, pakar perbidanan akan memberikan suntikan ubat yang kuat untuk memastikan rahim tersebut dapat mengecut.

3. Meningkatnya risiko untuk kelahiran pramatang

Janin dalam kandungan membesar akan menyebabkan rahim membesar pada masa yang sama. Keadaan ini lebih kerap berlaku bagi fibroid yang berada di bahagian bawah rahim yang pada masa yang sama boleh menekan kepala bayi yang belum matang. Keadaan ini boleh menyebabkan wanita tersebut mengalami kontraksi (kesakitan bersalin) lebih awal sebelum waktu yang sepatutnya.

4. Kelahiran yang tidak normal

Kelahiran normal terganggu jika fibroid berada pada bahagian bawah rahim. Bentuk rahim juga mungkin akan berubah disebabkan kewujudan fibroid. Hal ini akan meningkatkan risiko kedudukan bayi tidak normal seperti melintang atau songsang.

Rawatan

Bagi wanita hamil, doktor hanya akan memberikan rawatan seperti ubat penahan sakit, jika perlu. Ubat penahan sakit selalunya diberikan dalam bentuk suntikan. Pembedahan untuk membuang fibroid tidak akan dilakukan semasa hamil. Jika kelahiran perlu dilakukan melalui pembedahan caesarean, sebarang pembedahan membuang fibroid (miomektomi) tidak dilakukan pada masa yang sama.

Hal ini kerana perdarahan yang banyak mungkin akan berlaku ketika pembedahan miomektomi. Perdarahan yang banyak ini mungkin agak sukar dikawal. Keadaan ini berlaku kerana ada saluran darah yang agak banyak dan besar di bahagian rahim ketika hamil berbanding sewaktu tidak hamil.

Pembedahan hanya boleh dilakukan selepas ibu melahirkan anaknya, sekiranya fibroid tersebut berbahaya jika tidak dibuang. Lazimnya saiz fibroid akan diawasi lagi selepas tempoh pantang apabila aras hormon kembali normal.


Antara Cadangan suplemen untuk mereka yg menghidapi FIBROID]

GLA COMPLEX - membantu mengawal/seimbangkan semula hormon2.


Vitamin ACE (Carotomax, Vit C, Vit E) 
 - penting untuk mencegah daripada radikal bebas dan kes fibroid berulang.-

Jgn lupe, harga runtuh untuk GLA hanya utk bulan July13 ini..

PM utk info lanjut/order

Masharyana | edmas077@yahoo.com | 016-6810844 | shaklee id 869907 | klang / sekinchan

Tuesday, 16 July 2013

BONUS SHAKLEE DI TENGAH BULAN - BERGAJI 5K SEBULAN BERHENTI KERJA

Syukur Alhamdulillahhhh...setiap 14hb tiap bulan adalah hari yang manisss buat semua SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR ... heheheee.. Pepagi j dah ada yang update status kat Fb ' Harimau mengaum'... berdebar-debar jantung ni.... Bermula dari bonuss RM25++ skang dah bertambah beribu-ribu.. belas ribu.. puluh ribu.. ratus ribu pun ada.. syukurrrr... :))
Jangan Lupa SPECIAL JULAI 2013 yang sedang Hot berlangsunggg!!!


 En. harimau mengaum setiap bulan tu normal bagi kami ni.. hehehee.. tu tandanya bonus shaklee masyuk lah.. heheheh.. Check je MBB pagi tadi ..AAARRRRGGHHH!!!!!! tu lah perasaan pagi tadi... heheheheh
Puas hati but tak cukup puas lagi....lalallalaaaa... rasa nak menjerit., ngehngehhhh

syukur sangat.. bulan Jun yang lepas sangat manisss... bulan ni punya bonus tok after raya.. hihiiii... normally lepas raya orang dah kering, rumah pun bertutup... Tapi kami alhamdulillah rezeki bonus masyuk nanti raya keberapa tahhh... hihiiihiiii

Ok.. tu soal bonus, time to PARTIME/ INCOME LEBIH atau sewaktu dengannya... heheheh asalkan dapat duit lebih dari gaji biasa... kann kan... Siapa sangka HANYA bermodalkan RM75 (termasuk postage ke semenanjung) sekarang dapat pulangan berganda-ganda... 

Mungkin SALARY anda Rm 3-5k sebulan sudah terlebih cukup.. lelagi yang single mingle tu... Tapi MISTI kerja anda bukan sesenang atau boleh duduk goyang kaki macam house wife.. hehehhe... Bagi moms yang mungkin dah berjaya dalam kerja mungkin duit BUKAN masalah utama TAPI bagaimana MASA ANDA DENGAN KELUARGA???? cukup atau kuranggg??? lebih-lebih lagi yang ada baby tu... 

Here.. sy nak sharekan cerita Jutawan Shaklee yang dulunya bergaji RM5k sebulan yang dah cukup senang malah terlebih TAPI masa bersama keluarga SANGATLAH terhad... -->>

" Faiza share the real of my journey with shaklee.
Semua orang ada impian. Dari tadika memang da aim nak jadi accountant.After degree Alhamdullilah dipermudahkan. Kerja di company yang agak besar. Tapi term di Mas kene perform 3years service baru dapat CA. So aim nak tg 3thn. Gaji alhamdullilah. Sebulan dekat Rm5000. Jadi dgn umur yg baru 25 tahun so its to much sebenarnya.

Tapi kenapa faiza BERHENTI KERJA untuk shaklee


CABARAN AS WORKING BF MOM & STUDENT
Faiza fully breastfeed mom. Tapi malangnya office x de Surau (since kalau nak pray kene ke shopping mall berhadapan dengan office. So xkan lah setiap kali nak pam nak pg mall plak kan). So Toilet adalah tempat pam faiza. Sedih memang sedih. Tapi tu bukan alasan. Dan hanya 5 ke 10 minit shj setiap sesi.
Since faiza amik professional cert n class sebelah petang sampai malam, kadang tinggalkan baby more than 16jam sehari. . Memang sedih. Kadang pam otw p class, kat parking lot, surau.. N tak de quality time langsung dgn family.. Sbb every weekend ade class. So. Faiza decide untuk jd wahm even hanya lagi 4bulan untuk diproposed sebagai CA. Rugikan?faiza x menyesal pun..

Faiza berhenti kerja dgn bonus hanya separuh gj sebelum ni. Berjudi dengan keadaan yg terdesak. Dr segi wang ringgit faiza terus terang kata sepanjang 5bulan ni cukup struggle. Namun alhamdullilah june lepas bonus dah lebih kurang gaji.
Sekarang mungkin kita rasa sangat susah. Tapi ingat MANIS yang di depan"  

Ini cerita Pn. Faiza.. anda pulak macam mana???? Mungkin Yang baru habis study nak tgu 2-3 tahun pon belum tentu dapat pegang 5k sebulan... mungkin anda rasa susah nak join shaklee ni.. sy tak pandailah nak promote, tak pandailah nak jual.. tak pandailah nak buat ayat nak cakap.. kalau semua tak pandai camno??? so, jangan susah hati.. kite blajar sesama.. insyallah sy akan guide anda untuk maju ke depan... 

sesungguhnya tak de yang mustahil nak berjaya.... berani cuba???? Macam mana nak register???  Anda boleh email / pm / sms / call kan detail anda.. segalanya ditanggung beresss!! ohh yeee.. fee registration hanya RM65 sahaja.. ( postage Rm 10 semenanjung / Rm20 sabah, sarawak)

ATAU

Boleh Register sendiri Dimana -mana cawangan shaklee berdekatan anda dan gunakan id sy untuk sponsored... (869907)

jom kaya.. jom jadi jutawan!!!!



Masharyana | edmas077@yahoo.com | 016-6810844 | shaklee id 869907 | klang / sekinchan
 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...