Wednesday, 25 February 2015

RAWAT PANAU SEBELUM MEREBAK

Assalamualaikum.. hABISS raya cina sila kerja lebih kuat..!!! hehehehe

Muka cantik, hati pon senanggg.. 



Ok lihat gambar tu, PANAU..!!! berPANAU muka..!!
Malu kan.. Tak kisah lah lelaki ker pompuan, kanak-kanak ker dewasa.. Malu tau kalo muka ker badan berpanau... Sejarah berpanau, mase kecik dulu memang muka  mas pon berpanau.. pergi mana-mana orang dok kate... series terok, gatal.. asik bergaru.. lelame jadi makin terok... mase dulu tak kenal vitamin ape pon.. so, my dad belikan ubat dari sensei.. baik kejap pastu datang semula... Ade yang kate petua orang dulu-dulu sapu dengan air liur mase bangun pagi la, kutip bunge yang jatuh kat tanah pastu sapu kat muka, paling pedih.. tembakau tu tonyoh kat muka.. pedih nape.. sebab da terok dan berdarah... Now, im free..!!! tak de panau... ehhehehehehe
Ok, jom kite tengok apa itu panau...

Apakah penyakit panau?

Panau adalah jangkitan yang kerap berlaku pada lapisan luaran kulit disebabkan oleh kulat jenis Malassezia. Kulat ini biasanya ditemui pada bahagian kulit di mana terdapat banyak penghasilan sebum (minyak) seperti bahagian dada, belakang badan, muka dan kulit kepala. Kulat jenis Malassezia furfur ini adalah sebahagian daripada flora kulit yang normal dan menyebabkan jangkitan dalam keadaan-keadaan yang tertentu.


Siapa yang mendapat panau?

Panau boleh melibatkan semua peringkat umur. Walau bagaimanapun, ia lebih kerap berlaku di kalangan remaja dan belia. Pesakit yang kekurangan zat makanan atau mengambil ubat-ubatan seperti steroid sistemik dan immunosuppressant kerap mendapat panau. Begitu juga dengan pesakit hyperhidrosis atau peluh yang berlebihan.

Adakah panau kerap berlaku?

Panau kerap berlaku di kawasan tropika dengan insiden setinggi 40%.

Bagaimanakah panau dirawat?

Panau boleh dirawat dengan dua kaedah iaitu ubat sapu atau ubat makan/sistemik. Ubat sapu pada keseluruhannya lebih selamat dan dibahagikan kepada jenis ubat yang tidak spesifik terhadap kulat dan antikulat.

Bolehkah panau itu sembuh?

Ya. Secara keseluruhannya pesakit boleh sembuh dengan rawatan yang tersebut di atas. Segelintir pesakit yang mempunyai tompok-tompok pucat mengambil masa berbulan-bulan atau bertahun sebelum warna kulit kembali seperti sedia kala. Ini tidak bermakna yang rawatan itu telah gagal. Kulat menghasilkan bahan kimia yang toksik dan menghalang fungsi sel-sel pigmen semasa jangkitan aktif. Ia mengambil masa untuk pulih.

Bagaimanakah cara untuk mengelakkan panau daripada berulang?

Kadar penyakit ini berulang adalah setinggi 60% pada tahun pertama. Losyen selenium suphide boleh digunakan sebulan sekali untuk mengelakkan panau daripada berulang. Kadang-kala pengambilan ubat sistemik antikulat selama sehari atau sehingga tiga hari sebulan turut membantu.

TERKINI


Bebaru ni, agak sebulan lepas camtu la...muka anak buah mas berpanau, asyik bergaru jer.. bile tegur mula la naik muncung sedepaa.. yes i know malu..! kalo boleh dah nampak kan, so diam..! 
(pernah rase that feeling mase kecik dulu)
so, mas suggest pakai cream herbal blend ni... 1 tiub memang tinggalkan tok mak.. so, selama die kat kg dok sapu cream tu je la.. die kate selese tak gatal.. DAN tadi adik ipar tegur, muka anak buah tu dah bersih, panau hilangg pakai per... akak pon kate pakai cream ni jer.. siang malam asyik sapu.. bertungkus lumus nak hilangkan... Mas pon menyampok la... hihiii.. boleh la amik gambar jadi testimoni jadi model kat blog acik.. die kate gambar sebelum mase terok tu tak amik.. ye la sape nak amik gambar mase muka tak elok.. ye la.. betul.. 

Dok risik-risik, Adik tanye.. sapu kat muka lembap tak muka.. aah lembap, ok jer.. haa..!!! 
die pon nak 1..! jerawat makin terok, berbatu-batu.. tak leh tersentuh sikit.. sakit gilerrr...

My hb pon tiap malam dok sapu cream ni kat muka... ye la laki takyah nak bercream malam bagai.. tapi cream ni la yang die dok sapu tiap malam... haishhh,, dok mengaco ayish punye cream..! heheheheee...

Cream apa..? camner rupa nyaaa..?


Ni la cream nya.. bukan jer kamu sapu kat muka, malah kat bahagian yang gatal-gatal, luka, kat tapak kaki, tangan, perut, kepala,,... eh semua tempat yang agak rase ok la.. ehhehee.. 1 tiub cream ni.. memang banyak kegunaannya... 

Kalo sapu kat bahagian berjerawat.. yang bestnya jerawat mengecut dan makin hilang.. kulit muka pon moist gitu... kalo kena chicken pop, memang elok la ltak cream ni...


Herbal Blend®
Multi-Purpose Cream

Ya, Herbal Blend dari Shaklee dengan harga yang sangat murah, merupakan krim yang semulajadi, tanpa bahan kimia, tanpa bahan pengawet dan selamat digunakan semua golongan termasuk bayi.


Apa kelebihan Herbal Blend Multi-Purpose Cream ni?

Banyak sangat! Antaranya:


  •  Telah diuji secara klinikal dan berkesan melembutkan kulit yang kasar, pecah tumit, pecah-pecah di bahagian pelipat seperti lutut, siku dan leher.
  • Rasanya yang dingin dan bermentol tetapi tidak berminyak
  • Dirumus khas daripada herba semulajadi dan memberi kesan menenangkan
  • Tanpa steroid
  • Dijamin halal
  • Mendapat kelulusan KKM


Apakah rumusan yang digunakan didalam Herbal Blend Multi-Purpose Cream?

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, ianya diperbuat daripada bahan semulajadi iaitu


  • Sage
  • Horse chestnut
  • Rosemary
  • Yarrow


Apakah fungsi Herbal-Blend Multi-Purpose Cream?

Sangat baik digunakan untuk:


  • Disapu pada ruam-ruam yang ada di badan terutamanya untuk bayi dan anak kecil
  • Boleh membantu menurunkan suhu badan untuk anak yang demam jika disapu selepas mandi
  • Menghaluskan tumit yang telah pecah
  • Menghilangkan gatal-gatal akibat gigitan serangga dan nyamuk
  • Boleh disapu dibahagian tubuh yang calar atau luka kecil
  • Menghilangkan parut akibat demam campak dan demam pelentung (Chicken Pox)
  • Boleh digunakan sebagai losyen harian


INI UNTUK LUARAN SAHAJA.. BAGAIMANA BAHAGIAN DALAMAN PULAK...



  • GLA Complex - mengurangkan inflamasi kulit, eczema, alergi, kegatalan, kulit kering dan kurap.
  • Garlic Complex - antibiotik semulajadi dan mengandungi bahan semulajadi melawan fungus/kulat

Untuk bahagian dalaman, elok amik GLA & GARLIC... Boleh juga add on Vitamin C untuk meningkat sistem imun badan dan mencantikkan kulit. Untuk mengetahui produk mana yang sesuai bagi masalah kulit anda dan mengikut budget anda, boleh hubungi saya.


Kawan- kawan sekalian yg berhajat nak beli direct supplement shaklee ni  di hq or branches
boleh guna id saya...





Shaklee id; 869907
Name ; Masharyana Mashuri
Hp ; 016-6810844

Hq shaklee
Penang branch - pusat bandar seberang jaya
Ipoh branch - bandar ipoh raya
Jb branch- taman molek
Kl branch- Sri rampai
Kota bharu branch-section 25, jln sultan yahya petra
Kota kinabalu branch- neutron point

pergi ke branches or HQ , buy product & inform my id :869907

SEDANG & INGIN MENCARI SIDE INCOME..??? HANYA DARI RUMAH..

  Hubungi Saya segera,

Sekian terima kasih... Boleh pm sy untuk maklumat lanjut..

Sebarang pertanyaan mengenai produk Shaklee, sila hubungi saya  SMS/WhatsApp| add saya
di FB Za Fair (Mas Masya) untuk konsultasi percuma & LIKE fanpageZa Fair's Supplement untuk tips kesihatan/kecantikan


11 comments:

  1. Salam...sis.. Nak tnya.. Kalau pamau ni gatal2 kan.. Tu tanda nak merebak atau nak hilang? Sy ada sapu satu ubat ni.. Diperbuat dr daun gelenggang 100% . Tapi lpas sapu gatal je.. Sy takut krim tu tak elok je. Apa pendapat sis ye? Malu bila kluar muka berpanau ni.. Hmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam... iye gatai... biasenye kalo tak letak apa2 ubat dan gatal.. tu tandanya nak merebak.. tpi dear letak cream kan.. maybe ia bertindak balas dengan ubat tu.. tu yang jadi gatal.. dear cuba dulu teruskan pakai cream tu... tengok berhasil atau tak.. kalo makin teruk, better stop ya..

      Delete
  2. Saipul hassim saipulFriday, 09 December, 2016

    Mcm mama nak oder

    ReplyDelete
  3. Saipul hassim saipulFriday, 09 December, 2016

    Mcm mama nak oder

    ReplyDelete
  4. @saipul hassim saipul . boleh wassap ke 016 6810844 ye utk fast respon.. tq

    ReplyDelete
  5. sya pregy sblkm ni mmg ad panau cma mcm xd gatal ke ap..tapi kblkngn ni mak ai mcm hdop plk die..nmpk tompok2 putih tu...gatal xyah cite la mmg xtahan..to naik blkng badan n kwasan perot..malu nk chrckup perut.. huhuhu nkntry lah krim ni

    ReplyDelete
  6. sya pregy sblkm ni mmg ad panau cma mcm xd gatal ke ap..tapi kblkngn ni mak ai mcm hdop plk die..nmpk tompok2 putih tu...gatal xyah cite la mmg xtahan..to naik blkng badan n kwasan perot..malu nk chrckup perut.. huhuhu nkntry lah krim ni

    ReplyDelete
  7. sya pregy sblkm ni mmg ad panau cma mcm xd gatal ke ap..tapi kblkngn ni mak ai mcm hdop plk die..nmpk tompok2 putih tu...gatal xyah cite la mmg xtahan..to naik blkng badan n kwasan perot..malu nk chrckup perut.. huhuhu nkntry lah krim ni

    ReplyDelete
  8. nk tanya , ada tak panau yg tak gatal?

    ReplyDelete
  9. So panau ni sbnarnya mcm mana? Betul ke kalau berpeluh jgn mandi or basuh muka? Kalau buat mmg akan panau? Means panau ni bila peluh campur ngan air?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...