Thursday, 13 February 2014

PERUT KECIL SEMASA HAMIL.. BAHAYAKAH???

Assalamualaikum... ianya cerita hanya untuk perkongsian dan peringatan sendiri.. mana la tahu kan.. suatu hari nanti hilang ingatan ker.. so, bila bace balik teringan moment mase mengandung buat pertama kali nya.. yang di nanti-nanti kan ni.. so speechless...!!!!

Alhamdulillah..Genaplah usia kandungan ni 6 bulan... kick makin terasa dan buat hati mama & papa happi sekali... hehehheee... Yes tiap kali awak kick.. awak gerak-gerak.. mama rasa macam tak caya jer... Insyallah lagi 3 bulan++ kite bersua muka...
Terima kAsih yang mendoakan rezeki yang tak terhingga ni... Lama kami tunggu...


Sedia maklum, Hadiah yang tak terhingga nilai nya ni sangat besar erti nya buat kami..
Jujur nya penantian tu sangat menyeksakan... kadang-kadang rasa hampir nak putus asa.. kata-kata orang sekeliling sangat sakit rasanya... STRESS.. TAPI kami try kuatkan kan semangat... Ini ujian yang kami perlu hadapai... sebab ini semua DARInya... alhamdulillah, sekarang sampai turn mama untuk mengandungkan awak...

Bila, berita gumbira ni dah tersebar... Dah ke sana ke sini dengan perut yang agak bulat.. dah nampak baby bump nya.. TAPI orang tak kan percaya kandungan ni dah pon 6 bulan.. ramai yang kate kecik.. memula dokter kat KK tu yang tego.... Ya Allah.... mak mana yang takk risau.. kawan-kawan tolong doakan yang terbaik untuk mas & baby ye...


Yess.. my bump memang nampak kecik tapi tiap kali scan dokter kate ok.. membesar dengan baik.. cukup sifat..Dokter kate nanti da 7bulan ke atas baby akan cepat besar... Tenang sikit hati ni...  dan dah tau genderrr... wahhh..!!! so exsaited sangat..! 
Papa awak gelak besar syg.. sebab die ade geng..! hahahah..
Mama tak kisah what your gender... Yang penting awak selamat, sihat and u make us happy... 

So, Ibu-ibu hamil di luar sana yang rasa perut kecik, o ade yang tego kecik.. ingore j ye... kite mintak yang baik-baik j n semua selamat... betul.. kekadang kate-kate orang ni merisaukan.. tapi ape boleh buat... heheheh... kite yang g check up dengan dokter every month.. so, kite tau ia ok k tak kan.. just rilex..!

makcik mas d bagitau.. wanita hamil ni d 3 jenis... 
1 ) Perut kecik tapi 'tang' lain plak yang beso...
2)  Perut Beso Tapi 'tang' lain plak yang kecik...
3) perut & 'tang' lain Beso... 

so, jangan takut lah.. Just jage diri, amik makanan yang betul, nutrien lengkap, sihat untuk awak dan kandungan.. Elakkan buat kije berat, Elakkan angkat barabg berat...

Lau tak boleh minum susu tu.. Amik bende lain.. Contohnye seperti yogurt / pil kalsium.. 
Mas pon bukan kaki susu.. tak minum susu ibu preggy nih.. Papa risau tau sayang.. Tapi mam tay jugak amik kalsium tp sumber lain.. skang mama consume susu stobery ducth lady, yogurt & ostermatrix (pil kalsium).. ok la tu kan.. susu kering memang tak masuk sayang... NO..! Tak boleh..!

Tadi mama g klinik.. scan.. nk jumpe awak.. berat da 633gram.. tapi tak rase dah setengah kilo mama bawak awak ke hulu hilir nih... anak mama ni kecik macam papa ker..??? hope la.. senang nak kuarkan nanti.. heheheheee... Jangan terkurang  berat dah la... 
Awak dah semakin besar, kick sikit pon dah terasa.. and tiap malam mama & papa tunggu time awak kick.. misti kami tergelak.. hehehehee... tah main ape tah..

Dokter kate mama kurus, TAPI MAMA RASE MAMA GEMOK..! die suruh mama banyakkan makan.. Tapi takut plak nanti time timbang kat KK berat naik over.. risau..! so, tak tau mana nak ikut... Jadinye, mama maintain gini je la ye.. 

So far.. Tiap minggu mama MISTI makan nangka.. hahahhaaaa...
Tembikai merah 1 biji tok 2 hari.. Perghhhh..!
Roti bakar tiap masa... Roti telur jarang...
makan nasik majoriti cuma malam j..
Selalu makan kurma..kismis.. 
Mama tak puas lagi nak makan jambu susu.. Papa ngah usahe kan... sabar ye... 

Insyalah lagi 3 bulan++ kite jumpe.. Skang nih mama ngan papa ngah pening pala dok pk nak letak apa nama awak sayang.. huhuhuuu... Search tak habis2... ehheheheee

Semoga ibu-ibu yang rasa perut kecik time preggy ni.. Tak risau2 lagi dah.. enjoy ur moment wit someone inside..!.. 
Oh.. Saya adalah pengedar sah shaklee ye.. Jika anda nak dapatkan pelbagai set kesihatan / kecantikan / set kesuburan / slimming set atau apa sahaja dengan harga mampu milik.. teros hubungi sy ye... Sepanjang kehamilan ni, sy amik Set kehamilan shaklee.. Sebelum hamil.. sy amik set kesuburan + vivix..  Dan tak makan vitamin yang klinik KK bagi.. So far, Alhamdulillah...








19 comments:

  1. Huhu kita pun, ramai kata kecik je perut.. then ada jgk yg sokong, katanya anak pertama mesti la prut kcik.. hmm entah la, yang penting baby sihat kan.. rasa nk ketawa statement 'tang2' tu.. mmg btul pun, prut kcik tp tang lain yg bsar.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehee.. Alhamdulillah, kecik2 pon 3kg jugak... ignore j negative side, kite yang kandungkan.. pk yang positif je.. insyallah semua ok.. hehheheee.. 'tang len' yang besar tu penyimpan makanan tok bby.. insyallah susu meriah.. amin

      Delete
  2. Cx ada sini sbb cx perut kecik. da 18w tp tk nmpk lgsg. Siap ipar tnye.. ade baby tk ni? Aish kecik ati. Dia kata pelik tgk perut cx.huh

    ReplyDelete
  3. Dulu masa mengandung anak first, da 9 bulan pun org tgk kecik..alhamdulillah berat baby 3.2 kg. Mak dia naik 8kg je.sekarang pregnant with 2nd baby, sama jugak perut..ramai org tego kata kecik..sampai tak tahu mcm mana nk react..nk sedih ke nk suka.

    ReplyDelete
  4. Hi..sy skrg baru 22 weeks.

    Bersyukurnye sy jumpa blog awk ni.. Sy pon kerap org tegur perut kecik.. Tp stakat scan ni doc ckp baby okay, mmbesar ikut yg sptutnye.. Cuma bila ad sdara yg preggy 20weeks, n perut die lg besar, people tend to compare. Pdhal die 3rd preggy dah, sy ni baru first.. Risau jgk, next week plak appointment utk scan lg.. Hrp2 semuanya okay..

    ReplyDelete
  5. Samalah.. saya skrg tgh pregnant 5 bulan. Jumpa biras ke sape2 ke mesti tanya "mana perut awak.?" Hahaha sabar je lah.. tp as long as scan doc tiap bulan doc kata normal berat dgn size die, takdelah nak amik kisah sgt kan.. berat pon naik xbanyak.. insyaAllah mummy n baby ok2 je.. tq share sis..

    ReplyDelete
  6. Nasib trjumpa blog ni... saya baru 4 bln first baby... perut kecik jew... rmai ckp sya kurng mkn sbb tu perut x naik.. asalkn mkn smpai da x bolh nk masuk da... slalu risau fikirkn apa yg x kna dgn sya...

    ReplyDelete
  7. Nasib trjumpa blog ni... saya baru 4 bln first baby... perut kecik jew... rmai ckp sya kurng mkn sbb tu perut x naik.. asalkn mkn smpai da x bolh nk masuk da... slalu risau fikirkn apa yg x kna dgn sya...

    ReplyDelete
  8. Lega bc blog awak...sy tgk kwn2 yg 5bln semua nmpk mcm org pregnant.td pak mertua pun tanya baru 3bln ke...sbb buncit sikit je dia kata.huhu.terus google utk hilangkan resah di hatiπŸ˜…

    ReplyDelete
  9. Huhuuu...sy pm sama..prgnnt nk msk 5 blm dh..tp prot kecik.je..bimbng memanjang..tkut air ktuban x ckup la.macam2 bnda ngtif dlm.fkiran nih..lega sikit bila bc blog awk ni..tq

    ReplyDelete
  10. Huhuhu sy pun sama.. dah 29w.. tp dorg sangka baru 5 bln.. nk buat macam mana.. badan pun kecik.. wlupun nampak perut kecik, nk membawa perut ni pun dh x larat.. x pe la. Janji anak sihat.. sejarah 2 anak sebelum ni pun perut kecik gak. Bila lahir kluar gak 3.14kg n 2.9kg.. moga kali ni yg bakal lahir ni sihat.. amin..

    ReplyDelete
  11. Rase lega sikit lps baca blog ni. Sy pon sama preg 31weeks ank first tp ramai org tgur knp perot kecik sgt x nampak cam preg pon. Bila dah slalu sgt org btanya risau jgk kot2 baby x mmbesar dgn baik ke ape...ssekali kecik hati jgk dgn teguran2 berulang kali camtu sampai tpikir ape yg x kene ngan diri aku ni huhuu..Tp Alhamdulillah stiap kali checkup doc scan baby oke..baby mmbesar dgn baik.. Ignore yg negative amik yg positive as long as kite tau baby kite oke n mmbesar dgn sihat kt dlm tu heee πŸ’œπŸ’œπŸ’œ

    ReplyDelete
  12. Rase lega sikit lps baca blog ni. Sy pon sama preg 31weeks ank first tp ramai org tgur knp perot kecik sgt x nampak cam preg pon. Bila dah slalu sgt org btanya risau jgk kot2 baby x mmbesar dgn baik ke ape...ssekali kecik hati jgk dgn teguran2 berulang kali camtu sampai tpikir ape yg x kene ngan diri aku ni huhuu..Tp Alhamdulillah stiap kali checkup doc scan baby oke..baby mmbesar dgn baik.. Ignore yg negative amik yg positive as long as kite tau baby kite oke n mmbesar dgn sihat kt dlm tu heee πŸ’œπŸ’œπŸ’œ

    ReplyDelete
  13. alhamdulillah leganya dpt baca coretan ni..
    saya pun dah mngndung 5 bln anak 1st jgk, tpi perut nmpk kecik..
    org sllu tnya eh knpa 5 bln dh tpi perut mcm x nmpk ja.. huh sdih n risau jgk la..
    tpi tiap buln check, doktor kata baby ok ja..
    smoga baby dlm perut ni mmbesar dgn smpurna n sehat...
    aamiin..

    ReplyDelete
  14. Sama la saya pun org kata perut knpa kecil plak sedang kan da tungu hari nak besalin.. tapi sya x risau sgt walaupun hati rasa teguris sikit.. saya tau baby saya sht. Doktor pun kata baby membesar dgn baik.. saya pun rasa ari2 baby aktv gerak2 kat dalam.. harapan saya doakn saya bersalin degan normal dan mempunyai keshtn yg baik. Serta dpn melihat bayi saya sht. 😍😍😍

    ReplyDelete
  15. Samala saya.pdhal nak masuk 7bulan dah.org lain heran igtkn baru 2/3bulan.cek doktor pun naik q.5kg je spnjg preggy.doktor soh bykkn minum susu n makan tp dh xle nak telan nk buat cmne.cume doktor pesan klu baby keluar nanti kurang berat badan baby kena dok wad dulu smpi berat baby stabil.harap2 xdela smpi cmtu sx sb kakak 3.4kg n abg 4.1kg

    ReplyDelete
  16. Samala saya dah nak masuk 7 bulan org igt baru 2/3bulan.cek berat naik 1.5kg je sepanjang preggy.doktor soh minum susu n makan tp dh xle nak telan nak buat cmne..doktor siap pesan klu deliver baby kurang berat badan baby kena dok wad smpi berat baby stabil.harap2 xde la smpi cmtu sx sb sblm ni anak 1st kakaknye 3.4kg n 2nd abgnye 4.1kg

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama la dgn sy sis. Skrg dh 7 bulan tpi berat baru naik 3 kg. Sy kurang selera nak makan masakan sendiri. Perut pun kecil. Sy risau ni first preggy, tak ada pengalaman.

      Delete
  17. Samala saya.pdhal nak masuk 7bulan dah.org lain heran igtkn baru 2/3bulan.cek doktor pun naik q.5kg je spnjg preggy.doktor soh bykkn minum susu n makan tp dh xle nak telan nk buat cmne.cume doktor pesan klu baby keluar nanti kurang berat badan baby kena dok wad dulu smpi berat baby stabil.harap2 xdela smpi cmtu sx sb kakak 3.4kg n abg 4.1kg

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...