Friday, 29 June 2012

Vitamin / makanan tambahan yang PERLU di ambil oleh ibu yang mengandung


 kenapa ibu mengandung perlukan makanan tambahan / vitamin?
 ~~ untuk kekal sihat dan bertenaga...  supaya dapat melakukan aktiviti harian tanpa menjejaskan kesihatan diri mahu pun baby... kurangkan rasa penat.. penatnya 2x lebih dari biasa tau! wah mcm tau plak kan?? hihihihi.. :)  check it daut apa yang mommies perlukan~~

Vitamin yang PERLU di ambil oleh ibu yang mengandung ialah :

[a] protein

[b] multivitamin yang lengkap dengan zat besi

[c] b complex yang lengkap dengan folik asid--

[d] vitamin c

[e] Kalsium

[f] Omega


Fungsi Vitamin
Secara ringkasnya kepentingan vitamin tersebut adalah :

[a] Protein : 
untuk membina sel. Sel terbina dari protein. tanpa protein, pembinaan dan perkembangan sel boleh terbantut.

[b] Multivitamin dengan zat besi : 
demi memastikan sel mendapat semua vitamin penting dalam membentuk organ. Zat besi penting untuk pembinaan darah dan pembesaran janin. Pengambilan vitalea@multivitamin shaklee secara konsisten membantu menstabilkan bacaan HB darah ibu yang hamil.

[c] B complex : 
penting untuk pembinaan sel darah, saraf dan beberapa organ penting termasuk tengkorak kepala

[d] Vitamin C : 
Pembentukan kolagen dan membantu sistem antibodi

[e] Kalsium : 
Pembinaan sel darah merah serta tulang bayi

[f] Omega : 
Membantu pembentukan sel otak. Pengambilan hanya dibenarkan selepas bulan ke 4 kehamilan


Vitamin yang di LARANG :


Antara senarai
  vitamin Shaklee yang TIDAK BOLEH diambil ketika mengandung 
ialah antaranya :

[a] Vitamin E


[b] Alfalfa


[c] GLA

[d] Vivix

[e] CInch

[f] Lecithin


Kecuali atas saranan doktor sendiri..Vitamin² yang tinggi antioksidan tidak digalakkan diambil di awal kandungan dikhuatiri si ibu akan mengalami risiko keguguran. Biasanya diawal kehamilan, imunisasi ibu memang rendah kerana hendak memberi laluan bayi membesar dalam rahim si ibu. Pengambilan vitamin yang meningkatkan antioksida boleh memberi memberi risiko keguguran pada janin tadi. Maka, vitamin yang tidak boleh diambil seharusnya dihentikan sebaik sahaja mengetahui si ibu telah mengandung.

Pastikan anda mendapat konsultasi agar vitamin yang anda ambil dapar berfungsi secara optimum.

So, ibu² di luar sana yang sedang hamil, pastikan anda mengambil vitamin yang sesuai.. mungkin anda biasa mengambil vitamin e, untuk tempoh kehamilan, hentikan lah dulu yea.. Anda tetap nampak cantik walaupun sedang hamil.. ^_^

big Smile :))


Ingin mencuba Shaklee.. Jom lihat set ibu mengandung dr Ephoria Group

(Trimester I )
Vita-Lea
B Complex
Vitamin C
Ostematrix


 ( Trimester II dan III)
Vita-Lea
B Complex
Vitamin C
Ostematrix
Omega Guard
add on ESP untuk sumber protein


credit to genkimomma for the all info is sharing :)

so ape macam?? get ready for haelth + beauty during pregnAT?? hihihiiii... here all for u.. just choice it...  apap bezanya dengan product lain?? skang boleh ckp sihat plus cantik.. 
tapi......
bila sendiri da consume... macam2 bonus u will get... 
antaranya...
luka cepat kering
bertenaga
kekal cantik
aktif
lancar semasa delivery
elakkan kencing manis 
elak darah tinggi
baby lebih sihat

berminat??? hubungi sy teros...
MAS / 016-6810844 / edmas077@yahoo.com

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.*


KENALI SHAKLEE





Keistimewaan Shaklee... kami berbeza...



Falsafah Produk Shaklee
Selama lebih 50 tahun, generasi demi generasi telah bergantung pada Shaklee kerana telah membuat sesuatu yang berbeza dari yang lain iaitu mencipta produk yang SELAMAT dan terbukti BERKESAN.

Misi kami di Shaklee ialah memberikan kehidupan yang lebih baik dan sihat kepada sesiapa sahaja. Kami membantu dengan cara mengeluarkan produk-produk kesihatan yang terunggul dan anda akan rugi sekiranya tidak berkongsi dengan rakan-rakan mengenainya. Setiap produk yang kami keluarkan telah direka cipta untuk memperbaiki taraf kesihatan tanpa kompromi dan tidak merosakkan alam sekitar.

Apabila anda memilih Shaklee, yakinlah dengan tiga perkara –
 ia sentiasa SELAMAT, BERKESAN dan SEMULAJADI. 

SENTIASA SELAMAT
Kami Menjamin Keselamatan Tanpa Syarat 
Kami memulakan dengan sumber semulajadi, ahli-ahli saintis Shaklee telah membuat kajian di pelusuk dunia bagi mencari sumber ramuan asli semulajadi. Kemudian kami menjalankan lebih 350 kajian ke atas setiap ramuan baru kami, terutamanya bahan logam, racun serangga dan bermacam-macam bahan pencemaran yang lain. Dan kami meneruskan kajian ke atas lebih 80,000 ujian berkualiti setiap tahun bagi menjamin ketulenan dan perlindungan bagi setiap satu produk.

Secara keseluruhannya, semua produk Shaklee tidak mempunyai parabens, triklosan, phthalates, natrium lauril sulfat (SLS), natrium lauryl eter sulfat (SLES), 1,4 dioksana, atau propilena glikol. Tidak terdapat bahan-bahan yang diharamkan, tiada pewarna, tidak sebarang jenis lemak dan tidak mengandungi pemanis tiruan atau perisa. Kami tidak menjalankan ujian ke atas haiwan. Juga pembungkusan produk kami adalah selamat dan bebas daripada sebarang toksin-toksin biophenol mahupun asid phthalates dan cecair toksik. Ini yang membuatkan kami benar-benar pasti bahawa Setiap Produk Shaklee adalah 100% selamat digunakan. Terjamin.

Kami Menjamin Keselamatan Tanpa Tandingan:
Beberapa senarai TIDAK Shaklee:

TIDAK Mengandungi Paraben
TIDAK Mengandungi Triklosan
TIDAK Mengandungi Phthalates
TIDAK Mengandungi Sodium Natrium Lauril Sulfat (SLS)
TIDAK Mengandungi Sodium Natrium Lauryl Eter Sulfat (SLES)
TIDAK Mengandungi 1,4 Dioksana
TIDAK Mengandungi Glikol
TIDAK Mengandungi Bahan-bahan Cucian Organik yang ”Volatile”
TIDAK Mengandungi Asid Hidroklorik
TIDAK Mengandungi Ammonia
TIDAK Mengandungi Sodium Hidroksida
TIDAK Mengandungi Butyl Cellosolve
TIDAK Mengandungi Formaldehyde
TIDAK Mengandungi Bisfenol-A
TIDAK Mengandungi Petroleum Distillates
TIDAK Mengandungi Toulene
TIDAK Mengandungi Peluntur Warna
TIDAK Mengandungi Bahan Perisa
TIDAK Mengandungi Pewarna
TIDAK Mengandungi Lemak Trans
TIDAK Mengandungi Pemanis Tiruan
TIDAK Mengandungi Dakwat Toksin
TIDAK Mengandungi Bahan-bahan terlarang


SENTIASA BERKESAN
Kami Menjamin Tahap Keberkesanan Yang Efektif
Banyak syarikat mendakwa produk-produk mereka berkesan tetapi di Shaklee, kami mempunyai bukti. Anda akan temuinya di dalam lebih 100 kertas kajian saintifik, 90 darinya telah diterbitkan di dalam majalah-majalah, yang telah membuktikan keberkesanan bagi produk-produk Shaklee. Anda boleh temuinya melalui lebih 300 juta USD pelaburan dalam ujian klinikal, penyelidikan dan pembangunan produk. Anda juga boleh temuinya melalui ’Landmark Study 2007’ yang dikendalikan dengan kerjasama penyelidik-penyelidik daripada UC. Barkeley School Public Health menunjukkan 
mereka yang mengambil produk tambahan Shaklee terbukti jelas mempunyai tahap kesihatan yang lebih baik daripada mereka yang mengambil jenama multivitamin yang lain.

Dan kami membuktikannya melalui 54 pingat emas yang dimenangi oleh Shaklee setanding dengan kehebatan atlet-atlet terbaik dunia. Dan lagi, bukti yang benar-benar menyakinkan antara semua ini adalah di dalam berjuta-juta orang yang mempunyai kehidupan yang sihat, di antaranya adalah disebabkan mereka menjadi produktif disebabkan oleh Shaklee. Sebelum sebarang produk Shaklee menjadi milik anda, kami telah bekerja keras untuk memastikan ianya terbukti dan apa yang kami katakan adalah benar.

Kami Menjamin Tahap Keberkesanan Yang Hebat

$300 juta USD telah dilaburkan di dalam kajian, pembangunan produk dan ujikaji
Terdapat lebih daripada 100 bahan rujukan saintifik, 90 daripadanya dicetak di dalam jurnal bagi rujukan pihak ketiga
7 daripada 25 Pengembara Handal di dalam buku Time Life of All Time telah diperkasa oleh Shaklee
Produk Shaklee telah memperkasa Pengembara bertaraf Elit Dunia, Will Steger dalam 4
Ekpedisi Artik Antarabangsa
54 pingat emas Olimpik dimenangi oleh para atlit yang diperkasa oleh Shaklee
Shaklee juga memperkasa atlit termasuk kumpulan peluncur ais, acara pentatelon Eli 
Bremer, Darin Shapiro, peluncur air Michelle Simpson, perenang Carly Piper, pemain Golf
LPGA Reilley Rankin dan pemain softball Jessica Mendoza yang mana mereka mengambil 
produk Shaklee secara harian untuk prestasi yang optimum.

SENTIASA MESRA ALAM
Kami Menjadi Peneraju dan Contoh dalam Memulihara Alam Sekitar 
Dr. Forrest Shaklee: Syarikat kami mempunyai prinsip hidup harmoni dengan alam semulajadi®. Kenyataan itu telah digunakan lebih daripada separuh abad yang lepas dan kami masih terus menerajui sebagai contoh kepada yang lain. Kami adalah syarikat pertama di dunia yang diiktiraf sebagai Climate Neutral™ di mana kami telah meneutralkan pengeluaran karbon tanpa menjejaskan alam sekitar. Ibu Pejabat Korporat kami telah memenangi anugerah bagi reka bentuk persekitarannya. Melalui penjualan Rangkaian produk pencuci Shaklee Get Clean® Basic H²® dalam tahun lepas sahaja, Shaklee telah menyingkirkan 2.7 bilion botol-botol konvensional 26 auns pencuci tingkap. Sekiranya disambungkan dari hujung ke hujung, botol-botol ini akan membaluti sekitar bumi lebih daripada 28 kali!

Bermula dari Penjelajah Jacques Cousteau dan seterusnya Dr.Wangari Maathai iaitu pemenang Nobel Peace pada tahun 2004, Shaklee meneruskan perjuangannya dengan bekerjasama bersama mereka yang menyayangi bumi bagi menghasilkan satu perubahan. Dalam tahun lepas sahaja, kami telah mengitarsemula lebih 1,000,000 paun kadbod, menyingkirkan lebih 10,200,000 paun sisa pembungkusan dan menyingkirkan lebih 23,000,000 paun gas rumah hijau. Ini menunjukkan bagaimana kami benar-benar bersungguh-sungguh bagi menghasilkan produk semulajadi yang berupaya melindungi bumi.

Kami Menjadi Peneraju dan Teladan dalam Memulihara Alam Sekitar

Kami merupakan syarikat pertama di dunia yang diiktiraf sebagai Climate Neutral™ di mana kami telah meneutralkan pengeluaran karbon tanpa menjejaskan alam sekitar.
Shaklee telah menanam hampir 800,000 pokok bagi kempen A Million Trees. A Million DreamsTM dengan kerjasama pemegang The Green Belt Movement yang diasaskan pada tahun 2004 dan pemenang Nobel Peace Laureate Dr. Wangari Maathai
Pada tahun lepas sahaja, Shaklee telah berjaya:
Mengitar semula lebih 1,000,000 pauns kertas kadbod
Menghapuskan 10,200,000 pauns sampah pembungkusan
Menghapuskan 23,000,000 pauns gas rumah hijau
Shaklee merupakan penerima anugerah alam sekitar yang berprestij bagi anugerah-anugerah berikut:
2008: Anugerah Stevie bagi Program Tanggungjawab Korporat Terhadap Alam Sekitar Terbaik
2007: Anugerah Rekabentuk Organisasi Hijau Global Amerika
2003: Anugerah Kecemerlangan Alam Sekitar Kebangsaan daripada Persatuan Alam Sekitar Professional Kebangsaan
2002: Anugerah Agensi Melindungi Alam Sekitar bagi Perlindungan Climate
2001: Anugerah Kepimpinan Gabenor Ekonomi dan Alam Sekitar- Sijil Penghargaan
daripada Agensi Perlindungan Alam Sekitar California

HEBAT TAK HEBAT LA... yang penting YAKIN , HALAL, SELAMAT... kan2.. btol-betol.. hehehhe

KENALI BENTUK BADAN ANDA~~~ Kembalikan bentuk badan CANTIK dan MENARIK,...~~~ DAPATKAN BENTUK BADAN IDEAL ANDA.... with SHAKLEE~~

assalamualaikummm.... alhamdulillah diberi keberkatan dan kekuatan untuk menaip dipagi hari... hihihihi... pepagi ni nak kongsikan bentuk badan kite.. sy o anda yang kiut n gorgeous tu.. ada o pernah tak tertanya-tanye.. " bentuk badan kite ni camner yeh???" / apa bentuk badan yang paling ideal?? if kite nengok o teliti beri-ribu tubuh/badan orang lain kat luar sana tu... misti akan perasan bahawa kebanyakkan wanita mempuyai masalah kat bahagian perut, pinggang, punggung, pinggul, kaki, paha, lengan, serta bahagian atas badan......

Actually terdapat 4 jenis bentuk badan...EPAL ( Berat terkumpul dibahagian tengah badan), PIR ( berat terkumpul dibahagian pingul dan paha) , PISANG ( lurus dari atas hingga ke bawah) atau JAM PASIR ( potongan badan yang sangat menarik)

masa, gaya hidup... diet.. masalah perubatan, kesihatam dan kehamilan adalah faktor faktor yang boleh meninggalkan jejak negatif kat badan kita... ( bukan xboleh pregnant!) here KITA dengan sebaik mungkin kita mengetahui cara-cara untuk membentuk semula badan kita.. n PRAKTICE!

ce perhatikan badan kita kat cermin.... then boleh refer info kat bawah ni... kenal pasti bentuk badan anda.. and perbaiki tok DA BEST!!!

KENALI BENTUK BADAN ANDA... 

BENTUK EPAL

Berat anda tertumpu pada bahagian pinggang dan ke atas... punggung anda kecil dan kaki juga langsing.. jenis bnetuk badan ini tidak seimbang


BENTUK PEAR / PIR

Bahagian dada lazimnya kecil... lemak dalam tubuh paling banyak disimpan pada bahagian pinggang dan ke bawah.. anda mempunyai pinggang, punggung dan paha yang besar.



BENTUK PISANG



Anda mempunyai ukuran bahu dan pinggul yang sama dan ukuran pinggang hampir mendekati ukuran bahau / pinggul... komposisi tubuh agak lurus dan tidak banyak lekuk (curvy)



BENTUK JAM PASIR (HOURGLASS)


Bentuk anda ditengah-tengah antara epal dan pir, anda memiliki ukuran yang seimbang antara bahagian bahu dan pinggul.. ukuran bahu akan hampir sama dengan pinggul dan ukuran pinggang kecil

credit to majalah rapi

so how?? get da result??

DAPATKAN BENTUK BADAN IDEAL ANDA....
cinch, alfalfa,herb lax, lecithin

SHAKLEE menawarkan set slimming dengan 3B...
BINA
BUANG
BAKAR

Herb-lax 
sesuai diambil pada permulaan sebelum yang lain, untuk membuang toksik2 dalam badan dan memudahkan proses pengurusan berat badan.

Lecithin 
 Memecahkan lemak-lemak degil dalam badan untuk dibuang keluar. Perlu diambil bersama produk fiber untuk flush out lemak yang dipecahkan seperti fiber unflavored, alfalfa atau cinch shake.

Alfalfa 
melawas dan mencuci perut. memudahkan proses pembuangan lemak yang telah dipecahkan.. disamping menjaga keintiman wanita..

Cinch shake 
 merupakan minuman yang sungguh lazat dan berzat untuk membantu anda memelihara otot yang penting dan menjadikan anda sentiasa berasa kenyang dan berpuas hati di samping mengurangkan berat badan. membantu menghilangkan lemak tetapi tetap memelihara otot anda.


nak tahu mana pilihan yang sesuai ngn bajet anda... try me.. i will consult you with my best...
berminat nak dapatkan bentuk badan cam pasir tu???  hubungi sy
MAS / 016-6810844 /edmas077@yahoo.com
sms /pm/ call
ATAU
dapatkan di mana-mana branch SHAKLEE berhampihan anda menggunakan id sy..
869907. 


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.*


BREASTFEEDING SHAKLEE SUPPLEMENT


5 PILIHAN Penyusuan yang sangat POPULAR ! 

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.*




Mengandungi Multivitamin dengan dengan 
zat besi, Vitamin B, vitamin C, dan Alfalfa
Sesuai untuk ibu yang TIDAK mempunyai masalah penyusuan
Tujuan utama mengambil supplement ialah untuk memperkayakan nurisi dalam susu ibu
Alfalfa membantu menghasilkan susu ibu dengan lebih cepat
Sesuai untuk ibu yang mempunyai masalah sembelit dan masalah keputihan
Bagi bayi yang mempunyai masalah eczema, set ini dapat membantu
Kurang sesuai untuk ibu-ibu yang baru melahirkan / berpantang kerana tidak sesuai untuk bayi yang mengalami jaundice dan ada sesetengah bayi mengalami sedikit cirit dengan alfalfa.

-------------------------------------------------------------------------

Mengandungi Multivitamin dengan dengan zat besi, Vitamin B, vitamin C, dan Kalsium
Sesuai untuk ibu-ibu yang mengalami kemerunduman susu ketika haid (PMS)
Sangat membantu menghasilkan susu dengan cepat.
Sangat sesuai untuk ibu-ibu yang tidak minum susu dan alah kepada laktose.
Kalsium Shaklee lebih dikenali dengan nama Ostematrix adalah formula lengkap kalsium, magnesium dan vitamin D.
Selain itu set ini membantu si ibu cergas, bertenaga walau kurang tidur selain diperlukan untuk saraf, pembentukan tulang dan gigi.


                                      -------------------------------------------------------------------------



Mengandungi Multivitamin lengkap dengan
  zat besi, Vitamin B, vitamin C, Kalsium dan Alfalfa
Set ini memberi kesan yang lebih yang tidak kurang bagusnya kerana kandungan Alfalfa yang mempunyai khasiat protien di dalamnya.
Set ini lebih kepada ibu yang ada kekangan untuk lengkapkan keperluan kalsium dalam diet harian. Kalsium Shaklee lebih dikenali dengan nama Ostematrix adalah formula lengkap kalsium, magnesium dan vitamin D. Set ini ialah set B ditambah dengan ostematrix.
Siapa yang perlu set ini? Ibu yang mengalami kemerunduman susu setiap kali PMS. Selain itu set ini membantu si ibu cergas, bertenaga walau kurang tidur selain diperlukan untuk tulang bayi serta pembentukan gigi si kecil. Walaubagaimanapun, set ini + ESP juga sangat bagus diamalkan sekiranya si ibu punya masalah penghasilan susu yang lambat serta bayi mudah lapar.


                                    -----------------------------------------------------------




Mengandungi Multivitamin lengkap dengan 
zat besi, Vitamin B, Vitamin C, Kalsium, Alfalfa dan ESP.
Sangat dicadangkan untuk ibu yang mengalami masalah penyusuan.
Masalah penyusuan yang dimaksudkan ialah, si ibu menghadapi masalah penghasilan susu walau telah melakukan perahan setiap 2 jam dan minum air sekurang-kurangnya 3L sehari… maka set ini membantu membaiki mana-mana kekurangan atau ketiadaan zat yang diperlukan oleh badan agar tubuh si ibu dapat berfungsi dengan baik sekali.

Set yang paling sesuai untuk ibu yang mempunyai stok yang sedikit, atau yang tidak mempunyai stok susu yang banyak

Bagi ibu-ibu yang baru mula nak menyimpan stok ini adalah pilihan yang tepat
Set yang paling sesuai untuk ibu yang ingin relaktasi / induce relactation -contohnya ibu telah berhentikan menyusui anak, jika mengamalkan set ini, bersedia untuk pam dengan kerap bagi stimulasi susu, bersama2 tips yang saya bagi, insyaAllah penyusuan boleh dimulakan semula dengan syarat ibu kuat berusaha.


-------------------------------------------------------------------

 mengandungi Vita-Lea, B-Complex, Vitamin C, Ostematrix & ESP. Set alternatif 3M.

Siapa yang perlu amik set ini?
Set ini merupakan alternatif kepada ibu-ibu atau bayi yang mengalami alahan kepada Alfalfa. Contoh naik ruam, cirit-birit dan lain-lain masalah selepas makan alfalfa.

Perjalanan penyusuan dua tahun ini menuntut ibu menyusu secara kerap atau pam secara konsisten dan melengkapkan tubuhnya dengan zat dan nutrisi yang boleh diperolehi melalui pemakanan yang sihat. Namun berapa ramai ibu-ibu hari ni yang betul-betul menjaga pemakanan yang berkhasiat? Apa yang ibu makan, itulah yang disalurkan kepada anak melalui susu ibu. Supplement sangat membantu mengisi ruang kosong dalam tubuh ibu terutama bagi yang mempunyai kekangan untuk amalkan pemakanan mengikut piramid makanan yang disarankan.

Buat renungan bersama....

” Syarikat susu formula saling berlumba untuk menghasilkan susu yang kaya dengan pelbagai formula namun sedarkah kita ianya tidak mampu untuk menandingi susuibu, anugerah terbaik buat si manja? Tidakkah kita juga mahu berikan yang terbaik buat si manja kita?”.

credit to genkimomma..

sesungguhnya kita berusaha dan merancang.. tapi allah jua yang menentukan... 

berminat dan berusaha untuk baby anda,... hubungi sy.. pm /sms / 016-6810844 / MAS

Masih mencari-cari suplemen multivitamin lengkap seisi keluarga?


assalamualaikum... masih mencari-cari lagi??? tok kecergasan anak dan keluarga??? 

Jom pekena Shaklee Meal Shakes - multivitamin lengkap di dalam bentuk serbuk, yang turut mengandungi protein dan serat, dan mempunyai bau French Vanilla yang sangat wangi dan pastinya menggiurkan! (^_-)


Hidangan yang lazat, berkhasiat serta mudah disediakan yang pasti digemari oleh seisi keluarga:
• Sarapan segera yang berkhasiat
• Lazat, sarapan segera yang mampu dibeli
• Hidangan segera untuk para atlet
• Kudapan menarik pada bila-bila masa
• Hidangan yang ideal, rendah kolestrol, lemak dan sodium

Meal Shakes Shaklee merupakan sumber protein dengan vitamin dan mineral tambahan. Ia menyediakan jumlah yang seimbang bagi setiap sembilan asid amino yang diperlukan oleh tubuh untuk tumbesaran dan perlindungan yang baik. Dan lagi, Meal Shakes Shaklee mengandungi semua asid amino asli yang terdapat di dalam protein termasuk yang asid amino perlu dan juga tidak perlu.

credit


 Meal Shakes terutamanya amat sesuai bagi anak yang*:


- tiada/ kurang selera makan.
- memilih makan - tidak mendapat nutrien sepenuhnya dari diet harian.
- selalu demam/ kurang sihat, terutama yang duduk di nursery.
- mempunyai athma & bronchitis.
- mempunyai eczema (protein bantu bina semula sel yang lebih sihat).

Pendek kata, sumber multivitamin yang lengkap beserta protein dan serat di dalam bentuk serbuk! Mudah dibancuh, baunya sangat wangi (Vanilla French), dan rasanya sangat lazat!

da jumpa apa yang terbaik untuk anak dan family anda....? berminat nak try.. pekena pagi2... umppp!!! hubungi sy.. MAS / 016-6810844 / edmas077@yahoo.com

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.*

perlu tahu sebelum anda consume ngan SHAKLEE ni... jeng-jeng... tok kurangkan kezutann...~~

ASsalamualaikum...  ni nak gtau  Serba sedikit tentang Shaklee sebelum anda consume.. n korang should know... untuk kebaikan bersama... wink-wink :)

1. Adakah Shaklee ini Halal?
Jawapan : Halal. Boleh rujuk sijil halal dalam label Halal di blog ini.

2. Mengapa urin saya bertukar jadi kekuningan selepas mengambil vitamin?
Jawapan: Ianya adalah kesan pengambilan B complex, vitamin ini adalah vitamin larut air.

bcomplex
3. Mengapa susu saya bertukar kuning kehijauan?
Jawapan: ia adalah kesan pengambilan B complex, vitamin ini adalah vitamin larut air.Di samping itu, alfalfa mengandungi klorofil.

4. Adakah trial pack masih ada untuk saya cuba?
Jawapan: Ianya sentiasa ada , di sediakan dengan harga yang berpatutan. Bagi pertama kali mencuba, adalah digalakkan membeli trial pack terlebih dahulu.

healing crisis
5. Saya mengalami pening2 selepas mengambil vitamin ini, mengapa? Adakah tidak serasi?
Jawapan: Pengambilan vitamin memerlukan pengambilan air yang TIDAK kurang dari 2 liter. Ini kerana ia perlu agar vitamin dapat disalurkan ke seluruh tubuh dengan lancar. Rasa pening berlaku biasanya berpunca dari less water intake. Satu lagi adalah kerana, jika individu itu adalah pertama kali mengambil supplement, maka tubuh memerlukan 1-3 hari untuk menyesuaikan diri dengan zat yang diterima. (Ibaratkan seorang yang tidak punyai perabot di dalam rumahnya dan tiba2 datang orang menghantar perabot serta memenuhi ruang kekosongan dalam rumah, pastinya individu itu perlukan masa untuk menyesuaikan diri.). Hakikatnya keserasian memerlukan masa.

6. Saya selesa dengan vitamin Shaklee setelah mencubanya melalui trial pack. Boleh saya beli full pack dengan best price?
Jawapan: Boleh dan ianya lebih menjimatkan.

7. Saya seorang yang kurang minum air kerana malas nak ke tandas, bolehkah saya mengambil supplement ini sebab mempunyai masalah buasir.
Jawapan: Tidak saya galakkan mereka yang kurang minum air mengambil supplement, ini kerana ia tidak dapat disalurkan dengan baik ke seluruh tubuh.

8. Adakah vitamin ini membantu saya cepat sembuh dari penyakit yang saya lalui?
Jawapan: Vitamin bukan dalam kumpulan ubat. Ianya sekadar supplement iaitu makanan tambahan yang mengisi ruang kekosongan dalam tubuh. Seterusnya ia membantu badan meningkatkan sistem imun dan secara langsung membantu tubuh melawan penyakit. Sekiranya penyakit yang kronik atau berlarutan maka memang memerlukan masa dan perlu mengambil antioksidan seperti ACE, Nutriferon ataupun Vivix untuk membantu meninggikan daya ketahanan tubuh. Tidak lupa doa serta tawakal pada Yang Esa.

9. Bolehkah saya membeli sendiri vitamin di mana2 sales branch?
Jawapan: Boleh, hanya mesej saya di talian 016-6810844 saya akan beri tips2 untuk mendapatkan harga istimewa.

10. Adakah normal bagi anak saya, setelah pengambilan vitamin, si kecil minum sedikit dan terus lena. Berbeza dengan sebelum ini, si kecil saya akan mengamuk2 dan asyik berjaga mahu menyusu.
Jawapan: Ibu2 yang mengambil vitamin dalam diet harian selain pengambilan makanan harian yang lengkap(tidak berdiet kerana kawalan makanan akan menggangu penghasilan susu) akan mendapati susunya akan bertambah pekat dan anak akan minum sdikit sahaja serta mudah lena. Apabila ini berlaku si ibu di sarankan mengepam sebaik sahaja si kecil lena. Agar penghasilan susu dengan lebih banyak dapat dihasilkan.

11. Adakah vitamin Shaklee selamat diambil oleh ibu yang mengandung?
Jawapan: Ya boleh kerana ia adalah vitamin. Setiap ibu mengandung akan dibekalkan oleh doktor vitamin demi memastikan si ibu dan anak sihat dan selamat semasa proses kelahiran.


12. Apakah vitamin yang baik untuk diambil oleh ibu yang menyusu?
Jawapan: Secara basic saya sarankan 4 jenis iaitu Vitalea, b complex, Vitamin C dan Alfalfa. Namun seandainya mempunyai lebihan rezeki boleh mengambil ESP iaitu soya protin kerana ini membantu anak mudah kenyang dan pembesaran anak lebih lancar.

12. Mengapakah saya mudah rasa lapar setelah mengambil vitamin? Saya takut saya akan gemuk. Adakah saya mempunyai potensi untuk gemuk?
Jawapan: Pengambilan B complex dan multivitamin boleh membuatkan seseorang itu mudah merasa lapar. Ini kerana B complex berfungsi membakar glukos untuk menghasilkan tenaga. Rasa lapar itu adalah salah satu body sign yang bermaksud tubuh memerlukan gula untuk ditukarkan kepada tenaga.

Makanan yang dimakan akan ditukar segera kepada tenaga, itu sebabnya mengapa mereka yang mengambil B complex akan sentiasa rasa bertenaga. Walaubagaimanapun ada sesetengah individu tidak dapat mengawal nafsu makannya.Ini yang boleh menyebabkan ketidakseimbangan berat badan dengan ketinggian seseorang. Pastikan anda mengambil 3 meal sehari dengan masa yang teratur dan jika terasa lapar di antara waktu tersebut, cubalah makan buah2an atau makanan yang kaya dengan serat supaya tidak mudah mengalami kegemukkan

okies.. so how?? ok x?? berminat... boleh hubungi sy ye... mas / 016-6810844 / edmass077@yahoo.com

Thursday, 28 June 2012

NORYN AZIZ amalkan supplement multivitamin tok KECANTIKAN & KESIHATAN... anda???


Assalamualaikum... wa dapat aura after balik dari pos VIT E tok Norkhida... hehehhehe.. n ternampak pic Noryn Aziz yang bertudung... n belek-belek baca la rahsia kecantikkannya,.... haaa.. ni la yang excited nak share.. hihihihi :)  nak tau??? sy pon teruje.. korang lagi la... hahahahhaha... 

ni la pic yang kat MAJALAH RAPI TU = NORYN AZIZ

Sape xkenal wanita cantik ni... dulu die pernah mencipta nama menerusi kumpulan sister sister. then k album solo konsep irama Jazz...

antara Rapi & NORYN AZIZ

RAPI : Bagaimana Noryn menjaga menjaga kecantikkan dan kesihatan / kecergasan diri ? Boleh pembaca dapatkan tip penjagaan kecantikan dari Noryn?
NORYN : Jika inginkan kulit yang sihat, kita perlu rajin. kita juga perlu tahu keperluan untuk kulit. ini kerana kulit muka boleh berubah mengikut masa dan keadaan. saya menjaga kulit dengan menggunakan product La mer, Dr. Brandt dan terbaru Rodial yang mengandungi khasiat buah delima.jika dahulu, sy suka mencuba product baru tapi perlu lihat ingredient dahulu. alhamdulillah, kulit sy tidak begitu bermasalah. sy menggunakan essence setiap hari. skrub dan mask setiap minggu. selain itu ke spa. 
dari segi pemakanan, saya mengambil supplement multivitamin, dan set kesihatan wanita yang mengandungi vitamin lengkap bagi kesihatan wanita dalaman dan luaran. 

RAPI : ada amalkan apa-apa amalan kecantikan atau petua lama?
NORYN : tiada amalan yang susah-susah.. cuma sy elak dari minum ais dan sy juga elakkan makan selepas jam 7 malam. pemakanan adalah penting bagi kesihatan wanita... yang penting minum air putih banyak...

Perasan x Noryn Aziz xmention die amik supplement multivitamin jenama apa... for me jenama apa pun xkesah asalkan in semulajadi.. right??? apa yang sy nk bagitau n sharekan adalah..
SHAKLEE ADALAH SEMULAJADI.. GUARANTEE!



di SHAKLEE supplement multivitamin untuk kulit adalah 
BCOMPLEX, VIT E , VITA C... nak lagi powerr.. kaw! 
ADD ESP!!

BCOMPLEX, VIT E , VITA C

ESP


Ni SUPPLEMENT MULTIVITAMIN TOK KESIHATAN DALAMAN / LUARAN....  set ni terdiri dari
VITALEA, BCOMPLEX & VITA C
sama jugak... if nak power...ADD ESP...


VITALEA, BCOMPLEX & VITA C



berminat... hubungi terus k 016-6810844 (mas)

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.*

Friday, 22 June 2012

SHAKLEE BRANCHES



*Peringatan: Shaklee tidak mempunyai stokis, hanya Shaklee branches di bawah ini dan pengedar sah individu (seperti saya) sahaja. Untuk mengetahui pengedar sah Shaklee yang berdekatan dengan kawasan anda, 


Shaklee Malaysia HeadQuarter:

Shaklee HQ ( subang jaya)  : 
JA-3A-02, Empire Tower, Empire Subang, Jalan SS16/1, 47500 Subang Jaya, Selangor. No Tel: 03-5622 3188. 


Lain-lain cawangan Shaklee di Malaysia:

KL Branch
31 Jalan 2A/27A, Section 1, Wangsa Maju, Setapak, Kuala Lumpur.. No tel 03-41426442

Penang Branch : 
A-2 Jalan Todak, Pusat Bandaraya, Seberang Jaya , Perai, Pulau Pinang. No tel 04-3974325

Ipoh Branch : 
32, Medan Istana 1, Bandar Ipoh Raya , Ipoh, Perak. No tel 05-2418260

Johor Bahru Branch :
 14 Jalan Molek 1/10 Taman Molek , Johor Bahru, Johor. No tel 07-3525188

Kota Bharu Branch : 
319 Section 25 Bandar Kora Bharu Jalan Sultan Yahya Petra, Kota Bharu, Kelantan. No tel 09-7478688

Kota Kinabalu Branch :
 Lot 7, Ground Floor, Wisma Damai, Jalan Damai Luyang, Kota Kinabalu, Sabah. No tel 088-272087



E-mail sahaja ke edmas077[@]yahoo.com, atau SMS ke 016-6810844 (mas).

berminat ke SHAKLEE untuk memborong??? boleh guna ID saya yeee (869907)

harap maklum.. setelah membeli mengunakan ID sy.. sila hubungi sy untuk medapatkan jadual makan yang EXCLUSIVE & dijemput k GROUP EXCLUSIVE...

Jangan diam-diam.. anda yang rugi..




ESP -SHAKLEE ENERGIZING SOY PROTEIN...... soya / air soya.. yayayayyay


Tahukah anda apakah ciri-ciri kacang soya yang sepatutnya kita ambil?

(1) Ditanam secara organik.
(2) Tidak menjalani proses genetik (non-GMO).
(3) Mengandungi 9 asid amino penting.
(4) Dalam proses pembuatan untuk menghasilkan soya yang mengasingkan, kepingan soya dihancurkan dan dibasuh dengan air, bukan alkohol.
(5) Bahan anti-thyroid/anti-pertumbuhan disingkirkan
(6) Diproses tanpa dipanaskan.
(7) Ditambah dengan kalsium? (ketika minyak dikeluarkan, ia menjadi makanan berasid ? dineutralkan bila kalsium ditambah)

Maklumat lanjut:

KACANG SOYA TIDAK ORGANIK (menggunakan baja kimia, pestisid, etc) - mengandungi khasiat yang rendah tapi tinggi nitrat. Kandungan nitrat yang tinggi membawa risiko KANSER!!!

KACANG SOYA GMO - lebih murah untuk menghasilkannya, dan lebih berisiko kepada kesihatan pengguna kerana ia menghasilkan toksin!

9 ASID AMINO - adalah penting untuk proses penghasilan hormon, antibodi dan enzim. Kekurangan asid amino perlu ini menjadikan tubuh kita kurang berkesan untuk menjalankan proses-proses penting dalam tubuh.

KACANG SOYA DIPROSES DENGAN ALKOHOL - mengurangkan kadar isoflavone hingga 88%! Isoflavone adalah bahan yang mengurangkan risiko kanser. Ia juga penting dalam tindakan hormon dan jisim tulang.

BAHAN ANTI-TIROID & ANTI-PERTUMBUHAN - menyebabkan fungsi tubuh terganggu dalm meningkatkan risiko kanser.

KACANG SOYA YANG DIPANASKAN - merosakkan kandungan proteinnya!

KACANG SOYA YANG DIPROSES (DIBUANG MINYAKNYA) - menjadi berasid. Kalsium yang ditambahkan akan menjadikannya neutral semula.

Jadi, cubalah anda tengok dan kaji, apa dan dari mana minuman soya yang anda minum tue, ya...





SHAKLEE ENERGIZING SOY PROTEIN


nilah Energizing Soy Protein dari Shaklee yang memenuhi kesemua 7 ciri di atas. Harganya agak mahal (berbanding soya lain) kerana proses membuatnya begitu rapi untuk menjaga khasiatnya.

Penggemar soya tak perlu risau lagi, bertukarlah kepada ESP, elakkan risiko kanser yang berpunca dari kacang soya yang tidak diproses dengan baik.

Kalau nak maklumat lanjut, atau beli terus, hubungi kami, OK :)


Za fair mas (masya) / sms / 016-6810844 / mas


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.*

Thursday, 21 June 2012

Keistimewaan VITAMIN C boleh bagi kepada kita


Assalamualaikum..  malam ni.. mari bercerita  VITAMIN C... 


Vitamin C adalah antara vitamin yang paling kerap diambil oleh mereka yang perihatin dengan kesihatan

Adakah anda tahu keistimewaannya?
Vitamin C juga dipanggil sebagai ascorbic acid (asid askorbik). Keperluan minima yang disyorkan, seperti yang digariskan oleh USRDA (United Stated Recommended Daily Allowance) ialah 60mg sahaja sehari. Bagaimanapun, untuk kesan-kesan baik yang maksimum, pengambilan vitamin C dalam dos yang lebih tinggi adalah disyorkan.

Vitamin C sangat tidak stabil. Oleh itu ia mudah rosak bila terdedah kepada pencemaran, stress, proses oxidasi (seperti terdedah kepada udara), merokok dan sebagainya. Vitamin C tidak dibuat oleh sel-sel badan kita. Oleh itu, pengambilan dari sumber luaran adalah penting.

Vitamin ini larut di dalam air. Ia mudah dibuang melalui air kencing dan juga peluh. Pengambilan yang berterusan adalah penting untuk memastikan kandungan di dalam badan tidak menjadi rendah. 

Kekurangan berterusan vitamin C akan menyebabkan anda mengalami beberapa jenis penyakit atau simptom:

pendarahan dalaman (haemorrhages) di mana ada tanda-tanda lebam berwarna hitam biru di bahagian-bahagian badan.
gusi berdarah dan tidak kuat.
tulang menjadi kurang stabil kerana perubahan-perubahan yang terjadi
pada tulang rawan yang menyokong tulang-tulang biasa.
tisu jantung rosak.
kesan kepada struktur tulang menyebabkan kehilangan kalsium.
penambahan kadar metabolisma berlaku.

Ada beberapa kumpulan manusia yang mempunyai kandungan vitamin C yang lebih rendah di dalam badan mereka:

Perokok. Sebatang rokok boleh memusnahkan 25mg vitamin C di dalam badan. Kajian ke atas air kencing perokok yang menghisap lebih daripada 20 batang rokok mendapati tidak ada (atau hanya sedikit) kandungan vitamin C yang ada. 
 
Pesakit kencing manis. Pesakit ini banyak kehilangan vitamin C melalui kencing yang kerap. Kajian menunjukkan mereka yang mengambil vitamin C pun masih lagi mengalami kandungan vitamin C yang rendah. Ini berlaku kerana kandungan gula yang tinggi menyebabkan berlakunya persaingan antara gula dan vitamin C. Pesakit kencing manis juga mendapati kandungan collagen mereka yang kurang menyebabkan proses penyembuhan luka terjejas. Perubahan-perubahan yang terjadi pada protein dan 'free radicals' menyebabkan pesakit kencing manis lebih terdedah kepada komplikasi seperti cataracts, atherosclerosis, kerosakan saraf dan kerosakan buah pinggang.
  Pengambilan vitamin C dapat membantu dalam keadaan-keadaan di atas.
 
Pesakit kanser.
 
Orang yang banyak minum minuman beralkohol.
 
Pesakit rheumatoid arthritis.
 
Ahli sukan yang melakukan aktiviti lasak. Mereka banyak kehilangan vitamin B kompleks dan vitamin C disebabkan oleh aktivit-aktiviti ini, di samping pendedahan yang lebih pada cuaca panas (berpeluh - jadi kehilangan vitamin C) dsb. 
 
Pesakit yang mengalami penyakit kronik seperti selsema, batuk, jangkitan kuman dsb.
 
Pengambilan ubat-ubatan tertentu seperti pil perancang, aspirin dan anti-biotik.
 
Pesakit yang sedang dirawat di hospital atau mereka yang baru sahaja menjalani pembedahan.



Vitamin C didapati penting untuk fungsi-fungsi utama berikut:

Fungsi sebagai penguat sistem imuniti badan. Vitamin C menyebabkan fungsi sel darah putih dapat dijalankan dengan lebih efektif. Sel-sel darah putih ini melawan bakteria dan virus yang menyerang badan kita.
 
Pembuangan toxin-toxin dari dalam badan.
 
Sebagai anti-oksident ia penting dalam pencegahan penyakit bahaya seperti kanser. Selain sebagai fungsinya sebagai anti-oksident, vitamin C membantu pengeluaran interferon yang sangat penting untuk melawan sel-sel kanser. Vitamin C juga menghalang pembentukan nitrosamines yang boleh menyebabkan kanser. Perlu diingat bahawa
vitamin C bukanlah ubat untuk kanser, tetapi ia membantu memperlahankan pertumbuhan tumor daripada menjadi lebih teruk di samping menguatkan sistem imunisasi.
 
Kesihatan sistem jantung. Pengurangan kandungan vitamin C akan  menyebabkan pengeluaran asid bile berkurangan. Ini pula akan menyebabkan pertambahan kandungan kolesterol. Pengurangan vitamin C juga menyebabkan dinding saluran darah mudah dirosakkan oleh enzim. Kajian menunjukkan pengurangan vitamin C dalam jangkamasa panjang akan menyebabkan atherosclerosis, di mana lemak dan kolesterol akan melekat dan menyekat saluran darah.
 
Penyembuhan luka. Vitamin C akan meningkatkan kadar pengeluaran collagen, oleh itu luka boleh sembuh dengan lebih cepat. 
 
Agen mengurangkan rasa sakit.
 
Mengurangkan alahan.
 
Penyerapan zat besi dari sumber bukan daging ke dalam darah. Ini adalah penting kepada mereka yang tidak memakan daging (vegetarian).
 
Pengurangan stress. Vitamin C adalah penting dalam pengeluaran hormon corticosteroids, adrenaline dan noradrenaline. Stress menyebabkan hormon-hormon ini dikeluarkan lebih daripada biasa, oleh itu keperluan kepada vitamin C akan meningkat.
Dalam hal ini pengambilan bersama vitamin B kompleks adalah penting.

Perkara-perkara lain
Vitamin C amat mudah rosak. Oleh itu sayuran dan minuman yang mengandungi vitamin C akan kehilangan banyak vitamin C jika disimpan lama atau diproses secara berlebihan.
 
Pengambilan bioflavonids bersama-sama dengan vitamin C boleh menguatkan vitamin C dan menggalakkan penyerapan vitamin C.
 
Pengambilan vitamin C dengan vitamin E bersama-sama adalah amat disyorkan kerana kesannya yang synergik.
 
Pengambilan vitamin C yang tinggi boleh menyebabkan masalah perut seperti najis yang agak lembut, cirit-birit dsb. Ini boleh dielakkan dengan mengambil vitamin C selepas makan.
 
Vitamin C tidak menyebabkan ulser gastrik. Ia didapati boleh membantu penyembuhan ulser.
 
Pengambilan vitamin C yang tinggi sebelum menjalani ujian darah boleh memberikan bacaan yang salah. Oleh itu, hentikan pengambilan vitamin C sebelum menjalani apa-apa ujian.
 
Ada kajian yang menyatakan pengambilan vitamin C yang tinggi menyebabkan anda susah untuk mengandung. Oleh itu, pengambilan vitamin C yang tinggi patutlah diberhentikan sekiranya anda berhasrat untuk mengandung.
 
Pengambilan vitamin C sehingga 4000mg sehari tidak digalakkan untuk mereka yang menghidapi masalah batu karang. Begitu juga pesakit yang menjalani haemodialysis atau menghidapi penyakit yang berkaitan dengan buah pinggang tidak digalakkan mengambil vitamin C dalam dos yang tinggi.
 
Pesakit gout tidak digalakkan mengambi vitamin C yang tinggi. 
 
Vitamin C tidak boleh diambil oleh mereka yang mengambil ubatan seperti warfarin (ubat yang mencegah pembekuan darah) dan ubat-ubat tekanan perasaan dari kumpulan tricyclic anti-depressant (sila rujuk dengan doktor atau ahli farmasi anda). Antara ubatan lain yang mempunyai interaksi dengan vitamin C ialah aspirin, anti-biotik dan pil perancang.
 
Vitamin C adalah dalam bentuk asid. Bagaimanapun ada jenis-jenis vitamin C yang berbentuk alkali seperti Ascorbate. Ia bolehlah diambil oleh mereka yang tidak tahan dengan asid (seperti mengalami masalah perut bila mengambil vitamin C). Bagaimanapun vitamin C yang tidak bersifat asid ini boleh menyebabkan pengurangan kandungan mineral zink dalam badan anda.

k.. banyak ilmu da share.. all about VITAMIN C & kepentingan... da taukan sape boleh / digalakkan / tak digalakkan amikkk???


berminat... hubungi terus k 016-6810844 (mas)

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.*

VITAMIN E


Jadi, apakah kelebihan Vitamin-E Shaklee nie?


(1) Vitamin-E Shaklee dari sumber semulajadi, d-alpha-tocopherol - 'd' ini bermakna ia adalah sumber asli.

(2) Disertai dengan Selenium. Vitamin E sahaja tidak sempurna tanpa Selenium. Pengambilan vitamin E perlulah lengkap dengan Selenium untuk mendapat kesan pengambilan yang optimum, di mana tanpa Selenium ia boleh bertindak sebagai toksik dalam jangka panjang kerana ia tidak dapat melaksanakan fungsinya dengan baik.

(3) Sebiji kapsul Vitamin E Shaklee mengandungi 400IU Vitamin E. Berbaloi dengan apa yang anda bayar.

(4) Khasiatnya pula, tersangatlah banyak. 

Buat pembaca SoulmatemaS.com & Shaklee ini, terutama rakan-rakan wanita, samada yang dah berkahwin mahupun anak dara, cubalah Vitamin-E Shaklee ini walaupun sekali.



Apakah peranan Vitamin-E sebagai Anti-Oksida?

Vitamin-E ialah pelindung NOMBOR SATU kepada tisu lemak kita seperti sel membran dan tisu saraf. Ia melindungi DNA daripada serangan radikal bebas, yang mana merupakan kunci utama untuk mengelakkan kanser. Vitamin-E turut mengawal daripada kerosakan dan keretakan polyunsaturated fatty acids (PUFA), elemen yang sangat penting bagi setiap sel membran. Dan, kesan Vitamin-E sangat efektif dengan kehadiran Selenium, dan membantu melindungi Vitamin A.

Kajian menunjukkan Vitamin-E menstimulasikan sistem imun, memperbaiki sistem peredaran darah dan penyerapan oksigen, melawan kanser, dan turut memainkan peranan penting dalam menghalang katarak. Vitamin-E juga membantu low density lipoproteins (LDL) daripada pengoksidaan yang akan menyebabkan penghasilan plak di arteri.

Hakikatnya, Vitamin-E sejenis bukanlah vitamin tunggal. Malah, ia sebenarnya terdiri daripada komposisi 8 vitamin yang menghasilkan "keluarga E", iaitu gabungan 4 Tocopherols + 4 Tocotrienols.


4 Tocopherols:
alpha-tocopherol, beta-tocopherol, gamma-tocopherol & delta-tocopherol.

4 Tocotrienols:
alpha-tocotrienol, beta-tocotrienol, gamma-tocotrienol & delta-tocotrienol.

Walaupun alpha-tocopherol paling dikenali berbanding dengan ahli keluarga E yang lain, namun, kepentingan 7 ahli keluarga E yang lain tidak boleh dinafikan. Saintis mendapati bahawa 7 ahli keluarga E yang lain turut memainkan peranan penting dalam menggalakkan kesihatan jantung, mengelakkan penyakit kanser dan penyakit yang lain.

Keperluan pengambilan suplemen Vitamin-E ini adalah bergantung kepada sebanyak mana anda terdedah kepada radikal bebas. Kajian turut menunjukkan bahawa anda memerlukan Vitamin E yang lebih jika diet harian anda tinggi dengan asid lemak politaktepu (polyunsaturated fat). Ini kerana asid lemak politaktepu (PUFA) sangat mudah mengalami pengoksidaan.

Dr. James Scala di dalam bukunya yang bertajuk Prescription for Longevity menyatakan, kajian menunjukkan bahawa Vitamin E selamat untuk diambil sehingga maksima 3,200 IU sehari.


Saya yakin anda pasti akan jatuh cinta!!!

berminat boleh kilik  Za fair mas (masya) / sms / 016-6810844

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.*




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...