Wednesday, 25 February 2015

SAKIT GOUT DAN PENAWAR

Assalamualaikum semua :)

Ada yang request pada mas selain dari set kecantikan kulit, set slimming, Preggy mum, ada tak set lain.. Ada, mas explain ye :P

Sempena bulan FEB ni, korang boleh dapatkan set vitamin dan supplements pilihan ni dengan
HARGA PROMO! Yes! Grab cepat ok! Sebab memang dapat sambutan sangat harga promo ni.

Di bawah ni adalah set yang paling laris ye sepanjang FEB ni :-

-Set breastfeeding
-Set preggy mummy (1st,2nd,3rd trimester)
- Set Berpantang
- Set sendi tulang



Dan untuk entry kali ni, Mas terangkan SET GOUT. Bagi yang ada masalah ni, atau keluarga.. Boleh la dapatkan set ni ye... Sebelum tu, meh kita ketahui apa sebenarnya Penyakit GOUT ni...



Apa itu sakit gout?

Sakit gout adalah sejenis penyakit sendi yang berpunca daripada pembentukan kristal asid urik di dalam cecair sendi ekoran daripada kandungan asid urik yang tinggi di dalam darah.Sakit gout akan membawa rasa sakit yang ketara, terutamanya di sendi ibu jari kaki yang bengkak dan merah akibat daripada radang. Jika dibiarkan, ia akan merebak ke sendi-sendi lain sementara menyebabkan hakisan pada permukaan dalaman sendi dan tumbuhnya tophi gout yang keras pada permukaan kulit.

Masalah batu karang pada buah pinggang turut seiring berlaku pada penghidap gout. Begitu juga dengan risiko sakit jantung turut bertambah bagi mereka yang mempunyai kandungan asid urik darah yang tinggi.Serangan sakit gout adalah kronik dan berpanjangan. Serangan gout tiba-tiba jenis ini dikenalpasti sebagai jenis sakit gout yang berulang-ulang. Semasa sakit itu, sendi akan menjadi bengkak dan rasa berdenyut-denyut, keadaan ini akan berterusan untuk tempoh lebih kurang satu minggu.



 Faktor-faktor berikut juga boleh menyebabkan sakit gout:
 1. Diet dan berat badan juga salah satu punca keadaan asid urik gout seperti kegemukan, satu diet protein tinggi, alkohol atau rendah kalori dalam diet.

2. Ubat juga mendatangkan asid urik gout. Ia boleh meningkatkan asid urik dalam darah. Anda perlu berhati-hati apabila menggunakan ubat seperti aspirin, diuretics.

3. Orang yang pernah mengalami penyakit ginjal, tekanan darah, kecederaan dan pembedahan berkemungkinan besar boleh mendapat gout.

Tanda-tanda sakit gout:

  • Sakit gout biasanya menyerang ibu jari kaki.
  • Ibu jari yang diserang akan menjadi bengkak kemerahan, panas, dan mengalami sakit yang ketara.
  • Serangan sakit gout biasanya berlaku secara tiba-tiba.
  • Bahagian yang diserang akan menjadi sangat sensitif sehingga tiupan angin pun boleh membawa kesakitan
  • Jika tidak dirawat, bengkak tersebut akan berlarutan berhari-hari sehingga lebih daripada satu minggu.
  • Kemungkinan besar sakit gout akan menyerang kembali selepas beberapa minggu atau bulan.
  • Sakit gout juga boleh menyerang pada sendi-sendi lain seperti lutut, buku lali, pergelangan tangan dan jari-jari.


Antara makanan yang patut di elakkan ialah:
  • Makanan laut seperti ikan, kerang, sardin dan ikan bilis.
  • Sayur-sayuran seperti asparagus, bunga kobis dan bayam.
  •  Organ dalaman haiwan seperti paru, hati dan jantung.
  • Daging merah.
  • Cendawan.
  • Yis (roti putih, roti manis).

Bagaimana Set Vitamin Boleh membantu dan apakah yang di perlukan..




Pesakit gout amat memerlukan air yang optimum di dalam badan. Air berfungsi untuk menyingkirkan asid urik dari badan. Kandungan air perlu sentiasa optimum di dalam badan.

Shaklee ada menawarkan set supplement untuk penyakit gout.

1. Alfalfa - Menyahtoksin dari badan secara semulajadi dan selamat. Ia turut menyingkirkan asid urik dalam badan. Namun pengambilan alfalfa memerlukan pesakit mengambil air yang banyak.

2. Performance Drink - Mengekalkan kandungan cecair di dalam badan. (perlu juga minum air putih/air masak setiap masa. Minum sedikit tetapi kerap).

3. Omega Guard - Ini sangat penting bagi pesakit yang mengalami gout yang sangat teruk. Omega penting untuk mengelakkan inflamation pada sendi2 pesakit. Ianya sebagai langkah berjaga-jaga sebelum bengkak itu menjadi lebih teruk.

4. Joint Health Tablet - Memberi keselesaan kepada sendi.

Semoga penulisan ini dapat memberi manfaat dan membantu, insyallah :)


INGIN dapatkan Set GOUT ni dengan harga PROMO sempena bulan FEBRUARI 2015?
 Yes! jauh lebih murah dan ni adalah harga promo ye!
Untuk Set GOUT ni Mas akan bukakan harga promo pada 10 orang terawal sahaja ok!




boleh email / hubungi di
 Serta Mas akan guide semua customer2 yang purchase dengan Mas SAHAJA :) 
Dan jangan risau, Mas akan guide dan ajar jugak cara-cara makan yang betul set vitamin ni.

No comments:

Post a comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...