Wednesday, 26 February 2014

MENGAPA PERLU PARTIME / PENDAPATAN SAMPINGAN..???

Salam sejahtera semua....


Hari ni lepas baca status fb.. ramai yang nak buat partime tapi tak tau nak buat ape.. nk berniaga.. tak tau pulak nk berniaga apa... TAPI persoalannya kenapa ye kite perlu pendapatan sampingan / partime nih..???

Masa memula mas terpikir nak buat partime adalah masa lepas setahun kije.. Mase tu bujang, So.. duit gaji banyak ke arah joli la.. hahahaa.. takde simpanan... Bile da tengah bulan baru lah kerek merata tempat.. ehhehehee... Peh tu, terpikir nak wat partime.. g la tanya kat mana2 kedai yang dekat ngan umh.. memang lah ade tapi masalah masa plak.. susahnyeee...

Time tu, kebetulan pulak nak bertunang.. NAK KURUS..buntu.. google2 dapat lah blog ni.. berkenan plak nak try.. shaklee lah.. Mase tu beli yang paling murah j.. pas 2 minggu dah rase perubahan nye.. d r kurus sikit.. ehheheee... sebelum bertunang tu.. register as member.. sebab memang niat nak carik duit lebih.. Gaji tetap tiap bulan tu cukup wat bayo hutang jer.. tok joli ( shopping) kureng lahhh.. huhuhuuu
Then motif nak ade duit tambahan ni sebab nk tolong family... mase tu adik 2 orang g ngah blajar.. Nak jugak lah bagi duit kat mak bapak duit kan...

TAPI sekarang ni.. Bila dah kawen... NIAT bertambah.. nak bantu family dan suami.. memang lah tanggungjawab suami tanggung isteri nye... TAPI sape yang sampai hati bile orang yang kite sayang bersusah payah sendirian.. So, tu sebab lah niat bertambah... 

Itu cerita mas, sebab kenapa nak tambah pendapatan...
-----------------------------------------------------------------------

Anda bagaimana...??? Tidak tahu mengapa perlu ada pendapatan tambahan?

Cuba tengok jumlah tabungan terkini keluarga anda, selesa tak untuk hidup berpencen, untuk menunaikan haji di usia muda, atau untuk belanja anak- anak masuk universiti?

Kalau belum cukup, dan masih sedikit, anda patut lakukan sesuatu untuk tambah pendapatan. 
Jika mahu pilih Shaklee, hubungi saya ok.. 
Tiada cas tambahan untuk consultation dan tunjuk ajar..
 TAPI mas hanya mahukan anda yang 
RAJIN, KUAT SEMANGAT, PERCAYA PADA DIRI, HATI KENTAL DAN NEVER GIVE UP..! 

camner ade berani ker????

SID shaklee memang dah ramai dah.. Kalo kat opis tu.. kekadang sampai 5orang ahli shaklee dalam 1 bumbung... so, mula la  bersaing nak dapatkan pelanggan.. kat fb ni pon da bape ramai orang yang jual shaklee... TAPI awak jangan dah putus asa plak... 
KAT malaysia ni bukan beribu penduduknya.. TAPI BER BILION-BILION..!!!!
Dan hanya DIA yang mampu berikan awak pelangan (rezeki), bukan opismate awak tu.. Jadi, jangan takut untuk mengubah nasib diri..jadi, Mintak lah dengan bersungguh-sungguh dengan DIA..

Hanya anda yang mmapu ubah cara hidup anda.. Bukan jiran atau orang lain...


Sebarang pertanyaan mengenai produk Shaklee, sila hubungi saya  SMS/WhatsApp| add saya di FBZa Fair (Mas Masya) untuk konsultasi percuma & LIKE fanpageZa Fair's Supplement untuk tips kesihatan/kecantikan

KELEBIHAN SUSTAINED RELEASE VITAMIN C SHAKLEE

 SUSTAINED RELEASE VITAMIN C SHAKLEE
=======================================



Salam bahagia semua

Sustained Release Vitamin C Shaklee
Sustained release adalah teknologi yang sangat2 membantu Vitamin C untuk kekal lama di dalam badan. Setiap sejam, hanya 100mg vitamin C dilepaskan di dalam badan, jadi, ia akan bertahan selama 5jam di dalam badan.
Mengapa perlu teknologi ini? Kerana vitamin C bersifat larut air dan mudah termusnah oleh suhu yang tinggi, stress dan sebagainya.
Satu tablet Vitamin C ini mengandungi 500mg, bersamaan dengan memakan 7.5 buah oren
Bolehkah kita makan sebanyak itu untuk mendapatkan dos yang diperlukan badan setiap hari? 

Fikir-fikirkan :D


 

Vitamin C Antioksida Terbaik!
------------------------------------
-->    Membantu meningkatkan sistem keimunan badan
-->    Membina kolagen untuk kulit yang sihat dan berseri
-->    Untuk kesihatan tulang, gigi, gusi dan struktur am badan yang lain
-->    Menbantu dalam proses penyembuhan luka dan juga kudis
-->    Antioksida yang bertindak melindungi sel dari serangan radikal-radikal bebas yang lain
-->    Meningkatkan penyerapan zat besi daripada sumber bukan daging

Testimonial Vitamin C
-----------------------
Seringkali kita mendapat feedback testimonial pengguna Vitamin C terhadap kulit dan selsema. Kali ni kita tengok penyelesaian masalah kepada bengkak gusi, gusi berdarah dan juga bau nafas.

    "Saya rasa, bau nafas sebab gusi yang tidak sihat...sehinggakan kedudukan giginya bergerak-gerak dan membuatkan dia tidak selesa dan rasa rendah diri kerana bau nafas. So saya suggest Vita C utk masalah gusi bengkak tu..vit b complex utk lemah2 badan dan juga ostematrix (customer lelaki). Setelah seminggu, gusi bengkak telah menyusut dgn banyaknya..dan setelah sebulan, gusi bengkak, berdarah dan juga bau nafas telah tiada lagi. Alhamdulillah. Bukan sahaja untuk para wanita mengandung, ibu menyusukan bayi, insan terlebih berat badan..malahan untuk masalah gusi tidak sihat juga membantu...rupanya, sudah lama asyik menggunakan ubat kumur listerine laa...oral b laa..colgate la...tak dpt diatasi...Alhamdulillah..sudahselesai masalah itu. "




Sebarang pertanyaan mengenai produk Shaklee, sila hubungi saya  SMS/WhatsApp| add saya di FBZa Fair (Mas Masya) untuk konsultasi percuma & LIKE fanpageZa Fair's Supplement untuk tips kesihatan/kecantikan

Tuesday, 25 February 2014

PANDUAN MEMILIKI PERUT RATA a.k.a TAK BUNCIT

...CABARAN 60 HARI. ..

Cantik bergaya tak bermakna kalo bahagian pinggang anda agak besar.. maksudnye tak d cutting... Ini sangat menganggu penampilan dan juga kesihatan... Biasa nya, Lingkaran pinggang yang berlebihan boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius.. G check balik pinggang anda...


Tak cukup dengan senaman kerana pola hidup yang seimbang juga boleh mempengaruhi bentuk badan seseorang... Jadi, untuk mendapatkan bentuk PERUT yang rata.. meh kite cuba tips ini..

KUNYAH MAKANAN LEBIH LAMA
===============================
- Menurut Dawn Blatner, penulis buku The Flexitarian Diet, Mengunyah lebih lama adalah cara yang paling mudah untuk mengelakkan perut kembung..
- Mengunyah dengan cepat boleh menyebabkan makanan tidak hadam dengan baik sehingga perut menjadi buncit.. Jadi, kunyahlah makanan sehingga halus dan hancur..

KURANGKAN PENGAMBILAN GULA
================================
- Menurut Jorge Cruise, Penulis buku The Belly Fat Cure, mengurangkan pengambilan gula dapat menjaga insulin atau glucagon dalam badan.. Glucagon adalah hormon yang membantu melawan lemak perut agak tidak menimbun..


BANYAKKAN MENGAMBIL SERAT
==============================
-Kajian menunjukkan bahawa orang yang makan lebih banyak serat mempunyai bentuk badan lebih kecil berbanding mereka yang tidak makan. Ini kerana serat berfungsi menghalang lemak masuk ke dalam badan terlalu banyak. Contohnya, beras merah, gandum, sayuran dan buah-buahan mentah adalah beberapa makanan yang banyak mengandungi serat.

KETAWA
=========

- Ahli pilates, Kristin McGee menyarankan supaya kita ketawa kerana ia dapat mengurangkan lemak badan. Setiap kali anda ketawa, otot-otot akan mengencang di bahagian perut.
- Selain itu, ketawa boleh mengurangkan 10-40 kalori setiap 10-15 minit sehari..

LATIHAN FIZIKAL
=================

- Myatt Murphy, penulis buku The body You Want in the time you have, menyarankan untuk melakukan aktiviti fizikal yang boleh membuatkan denyutan jantung terdetik.
- Contohnya, berjogging, berlari, berbasikal atau berenang selama 10-15minit sehari 3-5kali seminggu..


ELAKKAN MENGAMBIL MANISAN
================================
- Leslie Bonci, ahli nutrisi dari universiti Pittsburgh Medical center mengatakan kebanyakkan manisan diletakkan dengan label 'sugar free' biasanya di masukkan polyol yang menyebabkan gas dan kembang..
- Jadi, elakkan daripada membeli kudapan yang mengandungi kandungan sorbitol, lactitol, dan maltitol..




MINUM JUS BETIK
=================
- Jika anda mengharapkan perut rata dan berat badan berkurangan dengan cepat, masukkan jus betik dalam diet seharian anda. Minum jus betik mampu mengatasi sembelit yang menyebabkan perut buncit.
- Anda boleh terus makan atau tambahkan dengan jus limau bagi yang tidak suka dengan baunya...

ELAKKAN DARI STRESS
=====================
- Stress dan depresi boleh membawa kepada timbunan lemak pada perut. ini kerana, keinginan untuk mengambil makanan lazat dan berlemak lebih besar ketika stress. otak tidak akan fokus pada makanan sehingga tangan anda mengambil makanan lain tanpa sedar...
- jadi cuba kurangkan stress dengan meditasi selama 20 minit, bersenam aerobik dan kardio bersama kawan-kawan



Sebarang pertanyaan mengenai produk Shaklee, sila hubungi saya  SMS/WhatsApp| add saya di FBZa Fair (Mas Masya) untuk konsultasi percuma & LIKE fanpageZa Fair's Supplement untuk tips kesihatan/kecantikan

Monday, 24 February 2014

TIPS KECANTIKAN : MASALAH BAU BADAN

HARUMKAN TUBUH SECARA NATURAL
================================


Kita selesa jika tubuh sentiasa segar dan berbau harum / wangi. Orang yang datang dekat pun senang dengan kite.. kan?? 
Namun, apa pula kisahnya JIKA badan berbau kurang enak? Lelagi kalo lepas berpeloh dan perlu berhimpit dengan orang ramai... Rimas kot..! Silap-silap semua orang menghindari... Paling kronik, jika ada yang terus terang menegur... OPSS...! daripada anda marah-marah, LEBIH BAIK cari jalan penyelesaian nye kan untuk mengatasi nye... 
Untuk megatasinye, dengan cara JIMAT dan CANTIK untuk mengatasi dan mengekalkan keharuman badan dengan semulajadi...

KUASA DAUN PANDAN
************************
 Cuba jengah belakang rumah ibu anda, Pasti ade sepokok daun pandan yang tumbuh subur.. Ambillah kira-kira 20 helai daunnya dan bersihkan..  Seterusnya, Kisar hingga hancur, Tapis dan ambil airnya.. Campurkan air daun pandan ini bersama-sama air mandian anda...
Seterusnya, mandilah seperti biasa. Gosok tubuh dengan berus khas untuk badan agar wangiannya rata keseluruh kulit. Amalkan sekerap mungkin.. Namun Pastikan tubuh di bilas dengan bersih sesudah itu..


KERJA SAMBILAN HANYA DARI RUMAH / DI MANA SAHAJA : Hanya perlukan HP & internet shaja..



LIMAU NIPIS JUGA BAGUS
*********************************


Limau Nipis memang banyak khasiatnye, Salah satunya ialah menghilangkan bau badan yang kurang enak.
Caranya mudah jer, Belah dua limau nipis tu, kemuadian gosokkan pada bahagian tubuh yang berlipat misalnya bawah lengan, celah paha dan belakang lutut... dan jangan lupa.. bahagian ketiak tu...Buat selalu dan konsisten untuk mendapatkan hasilnya.. Jika rajin, tambahkan kapur sirih untuk kesan pembersihan yang optimum...!

PISANG PON BOLEH
*****************************
Jika ada pisang masak di rumah, cara ini mungkin boleh anda praktikkan... Anda perlu mengambil kulit pisang  tersebut dan gosokkan di celah ketiak beberapa minit sebelum mandi... Ketika mandi, bersihkan kembali dengan sabun dan air bersih..

HALIA UNTUK DI MINUM
*******************************

Potong sehiris halia tua. Selepas di buang kulitnya, tumbuk sehingga lumat. sediakan segelas air suam dan masukkan halia yang telah di tumbuk tadi. Minum airnya. Khasiat halia ini dipercayai membantu mengatasi masalah badan yang berbau..!

Semoga cara semulajadi yang mudah ini dapat membantu anda yang tengah dok pening-pening ngan bau badan yang melampau tu... 



Sebarang pertanyaan mengenai produk Shaklee, sila hubungi saya  SMS/WhatsApp| add saya di FBZa Fair (Mas Masya) untuk konsultasi percuma & LIKE fanpageZa Fair's Supplement untuk tips kesihatan/kecantikan

Friday, 21 February 2014

PILIHAN SET KURUS & SET KECANTIKAN UNTUK ANDA MENGIKUT BUDGET

Assalamualaikum.. Memandangkan skang ni dah nak habis bulan Feb 2014 dan beberapa bulan jer lagi nak puasa pastu nak raya... Sebelum tu, Skang ni tengah hot sana sini wedding.. and lepas raya nanti pon wedding lagiii.. hadoiii...'

Di sebabkan ini jugak ramai yang bertanya, merisik set kecantikan dan set kurus.. hamboiiii..! semua nak cantik nak kurus ni.. tak leh jadi... hehehehhe..

Hari ni, pepagi lagi akak dari JB wasap dok merisik set slimming... As usual mas pon suggestkan lah beberapa pilihan ikut budget die...

Dan memandangkan ramai yang nak cantik cepat.. seriusss pompuan ni nak cantik cepat TAPI Tak mo kuarkan budget.. camner ni geng??? Kate nk cantik cepat.. so, mas pon suggestkan lah yang power2 sikit... lau bagi yang biase-biase kang kate lambat effect, mas plak yang kine... Gini la orang, tak sabar.. tak mo kuar duit.. TAPI demand melampau..! haihhh... mana boleh gini kak... hehehhe

********************************

Okayy.. Untuk kurus / slimming set.. mas ade beberapa option mengikut budget anda.. Jadi, anda boleh pilih ikut budget dan keadaan anda.. Tak de lah kes pakse memakse.. kan..?
Mas sendiri, masa memula try set slimming ni.. tak de lah banyak mana membeli pon.. Beli herblax ngan lecithin jer.. Dah la tengah bulan.. kering kak oi..!! Tapi terdesak nak tunang dah mase tuh.. Beli aje...! hehehehe


Set slimming shaklee bertindak dengan 3 cara.. iaitu : Buang, Bakar dan Bina.. Jadi lebih baik anda pilih satu dari setiap kategori tersebut... Jika on budget.. Boleh pilih Lecithin + alfalfa / herblax sahaja..

Ni set kurus Budget.... Tapi lambat sikit effect nye tau.. jangan plak makan seminggu nak turun sampai 5kg.. Bahaya dek non..! awak pon makan tak terkawal.. camno ni???

Ni set slimming Lengkap... ada protin + detox dan bakar lemak... Cinch tu ada 3 perasa.. vanila, caffe late dan coklat.. mas cume sempat rase coklat aje.. Not bad.. Yang penting kurus..! and its works..!


Ni plak antara set slimming yang di suggestkan.. EH kenapa xd sumber untuk detox??? Ok.. Omega / lecithin juga membantu untuk melancarkan sistem pembuangan.. betul ni.. Plus, mas lagi suka Omega dari lecithin.. ehhehehee..Tapi tula.. if budget besar boleh amik omega.. lagipon ia bertindak lebih baik dari lecithin.. PLUS kelebihannya juga banyak... So, awak boleh pilih Herblax + omega + esp.. complete kan..???

k.. itu lah antara set slimming yang mas offer untuk sesiapa yang nak kurus.. nak turunkan berat bada, 
TAPI  
semua tu bergantung penuh pada diri anda dan semangat.. Lau makan ape pon, harga beratus 
TAPI MAKAN TAK JAGA.. TAK GUNA JUGA YE..
 Bukan perlu berlapar tak makan nasik langsung.. tak boleh makan ayam goreng, tak boleh makan ikan keli masak lemak cili padi..
BOLEH TAPI KURANGKAN... BANYAKKAN MAKAN IKAN DAN SAYOR.. KURANG KAN MAKAN NASIK.. 
 Tak caya cuba lah.. Mas dulu abis jer poli.. nekad diet.. konon-konon nak kurus sikit lah... 3bulan jer berjaya tak makan nasik.. selama tu hanya makan lauk + sayor jer.. TAPI sekali dah jumpa nasik.. Hilang fokus dan tak tentu hal.. Makan tak hinggat beb..! sebab tu disipline penting...!

\********************************************/

Ni bab cantik-cantik plak...  Haaa.. Misti lah nak cantikk.. Pompuan kan.. sedangkan laki pon ade yang berjam-jam kat depan cermin.. ade yang pantang jumpe cermin.. Ni lagi pulak pompuan... Bak kate orang.. Sanggup buat ape aje untuk cantik.. Yang penting Jerawat xhado..!!

Bagi yang follow my stori.. sebelum ni mas ade masalah jerawat yang terok.. Hal ni berlaku after berkahmen.. haaa.. hambik,..! penangan sebab kahwen ker??? ishhh tak kan.. hehehee.. orang lain pas kawen kulit licin bak sutera.. tapi lain pulak yang jadi kat diri ni...

Orang kata hormon tak stabil.. pengantin baru.. hehee.. Tapi hal ni berlanjutan sampai da setengah tahun.... Mana tahan.. maluuu...!!!
Dah start nak g wat facial tiap bulan.. hasil nye same jer.. TAPI duit yang habis banyakkk..!
Peh tu kuatkan semangat.. Nak cantik kan.. nak hilangkan jerawat nih..! TRY VIVIX.. amik GLA, Bcomplex ngan alfalfa kot mase tu.. ESP kadang2 j amik... Alhamdulillah.. VIVIX tu tak sampai setengah botol.. Kulit muka da beransur pulih.. Jerawat makain kurang dan sekarang ngah preggy ni.. STILL jugak amik VIVIX tapi AS masker jer... hehehehee...
Insyallah da nak 8-9bulan ti.. Nak minum vivix tiap hari tok tenaga mase bersalin nanti.. insyallah di permudahkan... aminn..

OK.. here, antara SET KECANTIKAN yang mas syorkan kepada anda... Anda boleh pilih ikut budget / kesesuaian anda.. macam yang mas amik tu.. sekali ngan tok set kesuburan.. sebab tu include GLA skali dalam my set.. Jadi, setiap individu keperluan nya berbeza.. jadi jangan lah orang tu dah cantik awak belom.. Haa mula la nape..?? setiap individu ni berbeza.. fahami diri anda dulu ye...

VIVIX, ZINK, BCOMPLEX,GLA
K, Ni my set.. Ni yang mas amik untuk kulit muka.. Sekali include untuk kesuburan... ehhehehhe 
Eh bukan alfalfa lah.. TAPI zink.. untuk keringkan jerawat tok bagi jangan merebak... Sekarang ni jerawat tak de dah.. ALHAMDULILLAH sangat... berbaloi kuar duit banyak dan bersabar...


VITA C, VITA E, BCOMPLEX , ESP
Ni set lengkap yang biasa majoriti amik untuk set kulit + ESP untuk moist terlebih..!!!


Set D : VITA C, VIT E, BCOMPLEX.. Set ni set basic untuk kulit.. 

Jika Anda ada masalah budget, boleh jugak ambik VITA C, BCOMPLEX + ZINK untuk permulaan... Habiskan tu dulu TAPI PLZ be disipline.. consume setiap hari.. JANGAN dare u nak skip...! ehhehe (garangnye..!) sekurang-kurang ia bertindak balas paling lama 3 bulan.. so, bersabar lah ye...
Jika selama ni jerawat terok awak boleh bersabar tak kan lah nk pulih kan awak tak boleh nak bersabar... bagi ruang kat kulit kite tok pulih kan mana yang tak ok...

Mas amik vivix tu sebebnarnya sebab nak cepat recover my jerawat.. hehehehhe... Yes! harga nya mahal sikit dari vits yang lain its work.. Seriusss berbaloi sangat...! Tak nyesal beli vivix.. 
Ni pon dah gatal nak minum vivix lagi... hehehehe

Jika anda rase MASALAH utama adalah JERAWAT.. rasa tak selesa.. rimas.. mas sangat galakkan awak amik vivix ni.. minum sesudu hari2.. ( Tapi mas amik 2x sehari.. pagi n mlm)


Wanita  ni orang pandang pada fizikal dulu... Tak caya ce tengok situasi dan keadaan awak..


Semoga awak dapat kulit yang cantik dan berat badan yang di idamkan... insyallah... perlukan sy, JUST PM, WA jer ye...


Sebarang pertanyaan mengenai produk Shaklee, sila hubungi saya  SMS/WhatsApp| add saya di FBZa Fair (Mas Masya) untuk konsultasi percuma & LIKE fanpageZa Fair's Supplement untuk tips kesihatan/kecantikan

Thursday, 20 February 2014

BERSALIN : HOSPITAL SWASTA VS KERAJAAN

Assalamualaikum... As per title nampak excited ker??? Baru 25w j ni.. hehheheeee... TAPI da sibuk dok baca pengalaman ibu-ibu yang bersalin... Tak per.. Persediaan awal.. Tapi laa ni.. mental ngan fizikal pon tak sedia lagi.. Rase gerun plak.. Takut menyelubungi diri.. ecehhhh..! boleh gitu... heheheh


Memanglah sakit bersalin ni sama jer.. semua sakit...TAPI jika ada bajet lebih boleh lah pilih keselesaan dan yang penting dokter perempuan yang handle case kite itu nanti.. Lebih elok...

Dari awal lagi hasben dah tanye nak bersalin kat mana... gov ke swasta... Rase macam soklan cepumas plak.. heheheee.. Lau ikut hati memang lah nak kat swasta kan... lebih selesa dan yang penting tak berkongsi toilet ngan orang lain.. boleh tak nak camtu... dan yang penting nurse & dokter ok, tak kerek dan nak request dokter pompuan.. PLZZZZ..!!!! 

Tapi tu semua, ikut kemmpuan suami.. Kalo boleh tak nak bebankan die.. Mungkin lepas kelahiran ni akan ada yang lain... eh..!!! sorang pon belum kuar dah berangan..hahahha..

Di sebabkan mas ni takut ngan sakit.. Nak amik darah pon mengade takut sampai nangis.. Ni lagi plak nak bersalin.. Ya Allah, Bila baca pengalaman mommies tu... Sumpah rasa takut PLUS tak sabar nak nengok zuriat sendiri yang di tunggu-tunggu sekian lama... ehheheheeee...

okey, jom la kite survey sesama.. kelebihan keburukan tiap hospital tu tetap ada kan... 

Hospital kerajaan
*************
- Dah banyak kali dengar cerita yang tak baik kat hospital kerajaan TAPI TAK SEMUA GITU la.. tu yang buat konpius sikit... ehheheee.. Tu la yang jadi takut.. Haissshhh...
Layanan..  Ade yang kate Nurse kerek la.. Bila kite kate sakit tak di layan.. Oh emosi la mak nak bersalin kak oi.. stresss..!!!.. Plak tu layanan nak ikut pangkat.. ade ker camni...???
- keselesaan... kalo tak de katil kosong memang kitu tunggu kat bilik menunngu la jawabnye... duduk kat kerusi ye mak-mak sekalian.. plak tu pendaftaran lama... Larat ker???? Yang penting mas nak toilet bersih.. PLZZ..!!!
- Bilik.. Di sebabkan mas boleh apply bilik 1st class.. nak jugak la.. memandangkan tak de lah mahal.. Tapi lebih selesa.. TAPI tu pon lau ado.. Lau tak do.. tunggu lah sampai ado...
- Doktor.. Sah-sah la tak boleh nak request dokter pompuan hokeyyy...! tapi ramai yang kate dokter pompuan ganaz.. dokter lelaki soft j buat kije... betul ker.. TAPi orang da sakit tak hingat ape dah.. ehheheh... atpi seboleh nye nak la dokter perempuan.. Tak de lah malu sangat... heheheh
- Bayaran.. misti lah lebih murah...

Hospital Swasta
************
- MAJORITI ramai yang tulis kat belog & by mouth hospital swasta much better.. Ye la, sebab kite bayar lebih kan..
- Keselesaan.. Memang selese lah kot.. boleh request nak bilik sorang ke dua orang ikut kemampuan.. Toilet pon boleh kongker sensorang.. hehehehe... Di sebabkan kite dah book untuk bersalin.. so, tak de la kes nak tunggu lama untuk tunggu katil.. insyallah semoga di permudahkan...
- bayaran.. Haaa ni yang tak tahan.. dan buat pk banyak kali.. Mahal oooo..!!!
- Doktor.. Boleh request nak doktor pompuan ker laki... Dan of cox la mas nak dokter pompuan.. insyallah Allah makbulkan...
- Layanan.. tang layanan ni pon d yang kate tip top..  Hope camtu lah..Tak mo lah tak di layan ker wat dek jer..

**************************

Sebenarnya mas dah berkire-kire nak bersalin kat Hospital Sg. Buloh jer... Tapi malam tadi hasben tetibe plak tnye.. Bila last date nk daftar.. blurr jugak.. Rasanye, Lau hosp gov ni tak yah booking kot.. melainkan nak operate.. hehehee.. Rupenya die planning nak wife nye bersalin kat Hospital Bersalin Razif , Andalas klang tu.. bebunge-bunge lah hati mak.. TAPi still risau lagi sebenarnye.. Takut di luar kemampuan kan... 

Sebenarnya jugak, Lau dah decide nak bersalin kat HSB tu.. nak request hadiah kat hasben.. umppp.. nampaknye xdapat lah.. hahahhaaa...

Insyallah, lagi 2-3minggu mak ni nak g register la kat HBR tu.. ngeee... Bukan mas yang demand ok.. Tapi hasben kate, tkt kat HSB tu mas tak selese, nanti die nak ulang alik pon susah.. memandangkan kami dok klang...


Ok.. Next stori kami nak shopping baju baby palk.. ngeee TAK SABAR nyee..!!!! hahahhaaaa... Shopping 1st batch tok letak dalam beg... Hasben dah WA soh wat list barang pe nak beli.. Die tak tau ker wife die dah gugel lame dah bab ni.. hehehehhe


Sebarang pertanyaan mengenai produk Shaklee, sila hubungi saya  SMS/WhatsApp| add saya di FBZa Fair (Mas Masya) untuk konsultasi percuma & LIKE fanpageZa Fair's Supplement untuk tips kesihatan/kecantikan

Wednesday, 19 February 2014

SAKIT SENDI PUNCA MALAM SUKAR TIDUR LENA

Anda sakit sendi??
Sakit lutut??
Susah nk bengkokkan lutut??
Nak tidur malam, rasa lengoh semua badan... Rasa bise.. Sakit belakang...
sampai tak boleh tidurr....

Shaklee ade penyelesainnyer. ..!
*****************************************

1.Advanced Joint Health Tablet memberikan manfaat kepad sendi dalam tiga(3) cara :
(i) menyokong keselesaan sendi
(ii) memelihara tisu penyambung yang sihat
(iii) meningkatkan kesan kusyen

2.Omega Guard Shaklee adalah omega3 yang melambatkan degradasi tulang rawan.
Ia boleh mengurangkan reaksi keradangan dalam sendi-sendi..jadi ia boleh membantu mengurangkan gejala-gejala dalam penyakit sendi. omeg- juga bertindak sebagai pelincir. ia membantu kita untuk bergerak dengan lebih bebas.Kajian terkini menunjukkan pengambilan asid lemak omega .

3.Ostematrix Kalsium penting untuk kesihatan tulang, otot dan ligamen.
Magnesium pula diperlukan untuk mengasimilasikan kalsium ke dalam tulang dengan mencegah pembentukan kalsium dalam tisu-tisu lembut dan sendi-sendi. Ramai orang mengambil terlalu banyak kalsium tetapi tidak cukup magnesium. Kajian menunjukkan pengambilan kalsium berlebihan bukan sahaja membantu menguatkan tulang temulang tatapi juga membantu mengurangkan gejala osteoarthritis.

Jangan ingat, dah tua baru merasa sakit badan gitu.. Mas d masalah sakit belakang sampai tak boleh tidur sejak dari sekolah lagi... Ni time preggy, Lagi lah.. semua sendi rasa lengoh.. sakit belakang makin menjadi... Lau tak urut memang tak boleh tido la jawab nye.. Jadinye, Tiap malam sebelum tido MISTI urut kaki dulu.. Lau tak memang tak tido lah jawabnye... 

Sebarang pertanyaan mengenai produk Shaklee, sila hubungi saya  SMS/WhatsApp| add saya di FBZa Fair (Mas Masya) untuk konsultasi percuma & LIKE fanpageZa Fair's Supplement untuk tips kesihatan/kecantikan

Masharyana | edmas077@yahoo.com | 016-6810844 | shaklee id 869907 | KLANG / SEKINCHAN 

PRODUCT SHAKLEE TURUN HARGA...!!!!

Assalamualaikummm.. Aci tak.. dah tengah bulan feb baru nak hapdet pasal gud news nih...?? sorii kengkawan... Bukan sengaja.. sebab kekanggan tu yang tak dapek den nak hapdet cepat sikit.. sori ye akak-akak sekaliannn...

Ok, di saat semua barang lain naik harga, Kebetulan SHAKLEE plak menurunkan harganya.. Eh da kaye ker shaklee ni.. heheheheee... TEngok..! Memandangkan product shaklee dah hot, ke sana sini orang dok kate pasal ok nye shaklee ni.. tak de pon naik rege... alhamdulillah... 

Bagi pengguna tegar product shaklee di sabah dan sarawak..adalah orang yang paling gembira dengan berita ni... Bermula 1 Februari 2014, Pihak shaklee dah mengambil keputusan untuk menyamakan harga bagi product semenanjung dengan sabah sarawak..

So, tak delah runggutan double standard ke ape ye.. Sebab harga semua dah setara.. kan??? 
Selepas ini anda hanya merujuk pada harga RP/WM sahaja. Contoh nya harga ESPRM150 sahaja, kalau sebelum ini harga bagi sabah sarawak adalah RM155 kan...

Tapi untuk POSTAGE tetap sama ye.. Semenanjung RM10 dan RM20 bagi sabah/sarawak...


Jadi, take note ye everybody...  :))


Tapi jika awak nak LEBIH untung.. Meh sign up Shaklee dengan saya, Banyak lagi kelebihan yang dapat anda rasakan...


Sebarang pertanyaan mengenai produk Shaklee, sila hubungi saya  SMS/WhatsApp| add saya di FBZa Fair (Mas Masya) untuk konsultasi percuma & LIKE fanpageZa Fair's Supplement untuk tips kesihatan/kecantikan

Masharyana | edmas077@yahoo.com | 016-6810844 | shaklee id 869907 | KLANG / SEKINCHAN



Salam Ceria,
Mas

Monday, 17 February 2014

CINCH MEMBANTU MENURUNKAN BERAT BADAN (KURUS) DENGAN SELAMAT DAN EFECTIF

 Cinch @ Boleh bantu dapatkan badan anak dara semula!? tak sabar nak diet after bersalin ni... heheee.. sebelum ni pon dah berjaya diet ngan set slimming shaklee ni..


Cinch, ni yang saya nak share pasal produk ni sbb kebetulan ada customer order, saya dah lama tak share sbb saya tak ambil Cinch ni buat sementara  sbb preggy mom tak sesuai! Tapi sebelum ni saya memang peminat tegar lah set slimming ni.. memandang saiz yang besar.. nak-nak lagi time tu nak kahwen.. so, harus lah kurusss.. ehheheheh.... Saya tak sabar nak dapat feedback dari dia. Tapi sementara nak dapat khabar gembira dari dia tu saya kongsikan serba sedikit mengenai Cinch ni.
---------------------------------------------------

Ianya adalah serbuk protin yg diperkaya dgn Leucine iaitu asid amino yg memberi signal kepada badan utk memelihara otot semasa pengurangan berat badan. Bagi anda yang sedang dalam proses mengawal berat badan, pastikan protein terkandung dalam setiap makanan anda. Protein sangat perlu untuk membantu meningkatkan metabolisme tubuh, meningkatkan perkembangan otot, menjaga nafsu makan dan menjaga otot bebas lemak. Kajian menunjukkan protein dapat membakar kalori sampai sebanyak 35%... Cth makanan yg kaya protein kacang soya, ikan, telur, hasil tenusu(susu,keju,yogurt), kekacang, avokado, ayam, tauhu,

---------------------------------------------------------

Dan ini tips utk anda: "Waktu sesuai utk anda makan/minum Protin"


-Your first meal of the day (since you haven’t eaten for hours) ~ ambil waktu pagi

-At night before bed (so there’s protein in you over night when your body is repairing/recovering) ~ ambil malan sebelum tido.

-In the meal you eat before your workout (your “pre workout meal”) ~ sebelum bersenam

-In the meal you eat immediately after your workout (your “post workout meal”) ~ selepas bersenam
---------------------

Cinch ni terdapat dalam 3 perisa iaitu Vanilla, Chocolate dan Cafe Latte. Mas amik Chocolate sebelum ni.. hehehhe....  Jadi bagi anda yang mengalami konflik berat badan anda bolehlah mencuba cinch ni. Ianya berbentuk serbuk yang anda boleh pelbagaikan cara penyediaannya mengikut kretiviti anda sama mcm ESP tu. Cinch ni pon boleh jugak campo ngan ESP... sedapppp..!!

Kepada anda yang serius ingin menurunkan berat badan anda boleh ambil SET KURUS / WEIGHT MANAGEMENT PROGRAMMED iaitu

Herblax / Alfalfa - Untuk Detox

Lecithin / Omega - Pemecah lelemaks

Cinch / ESP - Sebagai sumber protein.

--------------------------------------------------

Sebarang pertanyaan mengenai produk Shaklee, sila hubungi saya  SMS/WhatsApp| add saya di FBZa Fair (Mas Masya) untuk konsultasi percuma & LIKE fanpageZa Fair's Supplement untuk tips kesihatan/kecantikan

Friday, 14 February 2014

ESP : ENERGIZING SOY PROTEIN


Energizing Soy Protein – Vanilla


Membekalkan tenaga berkekalan dengan protein berasaskan tumbuhan yang berkualiti tinggi

Energizing Soy Protein merupakan sumber protein biologi yang lengkap berasaskan tumbuhan yang secara semula jadi rendah lemak, bebas kolestrol dan kaya dengan asid amino penting. Ia terbukti secara klinikal dapat mengekalkan tenaga berjam-jam lamanya.

Tumbuhan berprotein yang berkualiti tertinggi dengan kandungan 14 gram protein soya sihat dan 500mg kalsium bagi setiap hidangan
Membantu mengekalkan kepejalan otot
Glisemik rendah yang dapat membantu mengekalkan gula dalam darah yang normal
Membantu menyokong sistem imun, mengekalkan tahap kolestrol normal

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.


Kod Produk 20665 (850g)


KELEBIHAN ESP SHAKLEE UNTUK ANDA



Sebarang pertanyaan mengenai produk Shaklee, sila hubungi saya  SMS/WhatsApp| add saya di FBZa Fair (Mas Masya) untuk konsultasi percuma & LIKE fanpageZa Fair's Supplement untuk tips kesihatan/kecantikan

MENGIDAM... KARI AYAM PLAK

Assalamualaikum... 

FASA MAK MENGANDUNG YANG MENGADA.. Mengidam plak...
Cerita hari ni.. Terliuq plak nampak gambaq kari ayam.....

Ni la kari yang buat mak mengandung ni terliuq... 

Mengidam.. cam ni ker penangan Mak mengidam.. hahahhahaa... Dari pagi dok google kari... baru tengok jer dah terliuq bah hanggg.. parah...!! Sebenar nya nak makan pulut kuning ngan kari ayam, ngan rendang kerang kak zizah  ngan rendang kering mak ngah.. TAPI skang ni macam boleh dapat kari buatan sendiri jer.. Ni pon first time nak buat.. huuuuu..

Kalau di ikutkan.. sebelum ni memang payah lah nak makan kari... yekkk!! kat umah mak pon jarang masak.. bapak jer yang akan masak kari... Tu pon ramai yang merungut.. TAPI HABIS SEBAB SEDAP..! hahhaha

Terjah dah resepi nye.. Barang-barang pon d.. menu t malam lah jawabnye... yesss..!!! 
Tapi perot selalu rase lapar... kat depan mata ade biskut kering jer.. Tekak nak makan buah.. buah tembikai... YES TEMBIKAI LAGI..!!!

Mydin kat bawah opis jer ni.. tu la tempat menabung paling aktif sejak bape bulan ni.. bukan main untung oooo mydin nih dapat customer macam mas.. tiap jam d saje nk beli.. hahahahhaha

Ni belom yang fast food punye.. nak domino's la.. prosperity mcd.. (tah macam ade lagi ker tak..)
tapi macam takut nak mintak plak... haissshhhh

Sebenarnya Mak mngidam ni susah jugak kan.. Lau ikut nafsu semua nak makan.. TAPI....

Bila Pk berat badann .... gemok.. haisshhh. tu semua perlu di ambil kire... heheheh
Memang banyak product tok kurus tapi diri sendiri juga perlu kental tok memula kan sesi berdiet..  sy dah ready nak berdiet after delivery nanti dan of cox dengan bantuan set kurus shaklee... hehehehhehee

So far, alhamdulillah la... xd nak makan yang bukan2 macam sabun, tanah ker.. mintak2 tak laaa

Kepada preggy mom yang nak try set kehamilan shaklee.. atau sesiapa sahaja nak try set shaklee.. Jangan malu jgn segan teros hubungi sy ye...


Sebarang pertanyaan mengenai produk Shaklee, sila hubungi saya  SMS/WhatsApp| add saya di FBZa Fair (Mas Masya) untuk konsultasi percuma & LIKE fanpageZa Fair's Supplement untuk tips kesihatan/kecantikan

Masharyana | edmas077@yahoo.com | 016-6810844 | shaklee id 869907 | KLANG / SEKINCHAN

PERBEZAAN MEALSHAKE, ESP DAN CINCH SHAKE SHAKLEE


Shaklee mempunyai 3 makanan tambahan untuk sumber protein. Protein penting kerana protein adalah makan sel2 dalam badan kita. Berikut adalah senarai protein shaklee dan info ringkas tetang perbezaannya.

   

MEALSHAKE, 544g

===============

Sumber :
-  Buah2an, sayur2an, kacang soya & lactabumin(sejenis susu)
Kandungan Kalori:
- 120 kalori setiap hidangan
Kandungan Nutrisi :    
- Mengandungi 24 jenis vitamin & mineral yg diperlukan oleh badan.
- Kaya dengan serat yang membantu membuang lemak berlebihan dari perut & usus.
- Mengandungi asid folik, biotin, kalsium dan magnesium yg diperlukan untuk membina tulang dan sel2 untuk membesar
- Mengandungi vitamin A, C, E, zink & selenium yg merupakan agen antioksida yg bertindak melawan jangkitan.
- Mengandungi 9 asid amino perlu yang tidak boleh dihasilkan oleh badan.   

Siapa yg sesuai ambil :

- Sesuai untuk semua golongan kanak2, orang deawasa (lelaki dan wanita) ibu hamil dan mennyusu. Warga tua.
   


-----------------------------------------------------


ESP, 850g

=========

Sumber :
- Non GMO Soya
Kandungan Kalori:
- 110 kalori setiap hidangan
Kandungan Nutrisi :
- Dihasilkan dari 30kg kacang soya Non GMO dan turut diperkaya dgn 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral. Mengandungi 14g protein dan 500mg kalsium bagi setiap hidangan.
- Genistein yg terkandung dlm kacang soya membantu mengawal pertumbuhan sel kanser. Juga sgt baik dlm pemulihan uterus, ovary, menopause dan pembesaran prostate.
- Satu hidangan ESP bersamaan dgn 2 kali ganda daging, 4 kali ganda telur, 12 kali ganda susu, rendah lemak, tiada kolestrol, tiada asid uric dan sgt mudah diserap oleh tubuh.

Siapa yg sesuai ambil :

- Sesuai untuk orang dewasa (lelaki & perempuan). Ibu hamil & menyusu. Warga tua.

Indek Glisemik (GI) :

- Rendah (39 GI) sesuai bagi pesakit kencing manis

  ----------------------------------------------------------------

  
CINCH SHAKE MIX, 765g

=====================

Sumber :
- Non GMO Soya   
Kandungan Kalori :
- 180 kalori setiap hidangan
Kandungan Nutrisi :
- Diperkaya dgn LEUCINE untuk memelihara otot semasa proses penurunan berat badan (hanya lemak yg dibakar bukan otot) Ia juga megandungi
asid amino perlu.
- Mengandungi 24g protein bagi setiap hidangan utk rasa kenyang yg lebih panjang.
- Tinggi kandungan serat iaitu 6gm setiap sajian
- Memberi 35% atau lebih nilai harian bagi 21 jenis vitamin dan mineral penting.

Siapa yg sesuai ambil :

- Sesuai bagi orang dewasa (lelaki & wanita) yg ingin menurunkan berat badan secara sihat.

Indek Glisemik (GI) :

    - Rendah (22 GI) sesuai bagi pesakit kencing manis.
   
   
-----------------------------------------------------------------------


Sebarang pertanyaan mengenai produk Shaklee, sila hubungi saya  SMS/WhatsApp| add saya di FBZa Fair (Mas Masya) untuk konsultasi percuma & LIKE fanpageZa Fair's Supplement untuk tips kesihatan/kecantikan


Thursday, 13 February 2014

VIVIX : MEMBANTU DALAM PROSES BERHENTI MEROKOK

Bagaimana Vivix Shaklee membantu dalam proses berhenti Merokok?
--------------------------------------------------------------------------------------


Mari baca...

As we all know, Struktur DNA seorang perokok telah tercemar dengan Nikotin.

--> DNA yang telah dicemari nikotin ini yang menyebabkan seorang perokok amat sukar untuk berhenti merokok.

--> Dalam terapi penggantian Nikotin, proses berhenti merokok dibuat dengan memberi dosage nikotin yang kecil sebagai menggantikan nikotin dari rokok.

--> Dalam kebanyakan kes berhenti merokok biasanya akan berlaku withdrawal symptom. Ia berlaku kerana badan seorang perokok sedang menyesuaikan diri dengan hidup tanpa Nikotin sedangkan dalam DNA mereka, nikotin tersebut masih ada.

--> Namun hal ini tidak berlaku dalam terapi berhenti merokok dengan Vivix Shaklee. Ini kerana Vivix membantu dengan cara membuang nikotin yang ada pada DNA tadi. DNA yang tercemar dengan Nikotin akan dipulihkan dan dimurnikan semula apabila nikotin yang melekat padanya ditanggalkan.

Hasilnya DNA akan kembali kepada keadaan asal, yang menyebabkan perokok akan mengalami
================================================
--> Rasa pahit dan busuk bila merokok
--> Rasa semput dan sesak bila merokok

Yang mana akhirnya mereka sendiri akan berhenti dari merokok akibat dari rasa yang mereka alami.

Dalam kebanyakan testimoni pengguna VIVIX yang telah berjaya, mereka pasti akan sebut : 
ROKOK RASA PAHIT.

Itulah yang berlaku bila DNA perokok sudah ditanggalkan Nikotin oleh Vivix Shaklee!

WOW!!

Para isteri dan kepada mereka yang benar2 ingin suami anda berhenti merokok, bertindaklah sekarang! Bertindaklah untuk kesihatan orang2 yang anda sayang. 
Harga bukan ukuran jika anda mengenali kebaikan & kehebatan VIVIX SHAKLEE ini.

----------------------------------------------------





Sebelum ini juga, sy amalkan vivix setiap hari.. Bukan sebab nak berenti merokok TAPI sebab masalah kulit muka yang berjerawat terok.. hihihhiiii.. biasalah pompuan ni seketol jerawat pon dah rase terok.. hehehee.. Dan hasilnya sangat puas hati sebab jerawat tu dah tak de dah... Hormon pon dah ok.. Kulit muka licin... Alhamdulillah.. Tak perlu lagi nak g spa bagai.. Tapi kekadang pegi jugak nak mengada-ngada rase di urut.. rilex sikit.. hehehehhehe...


Kesimpulannya.. VIVIX bukan lah sekadar untuk masalah perokok atau pon masalah kulit muka seperti sy tapi lebih dari itu... Ia membuatkan anda rasa dan nampak lebih muda.. siyesss..!!! 
Nak tau cuba lahhh...

Betul, harga bukan ukurun.. skang rase sangat berbaloi dan rase puashati.. nasib baik aritu ak beli vivix tok diri sendiri.. kan hilang jerawat nih..! 
 Nak raya lagi bape bulan jer lagi... Jom transfor muke jadi lebih cantik, lebih muda... Kalu anda labur duit beribu kepada product yang hasilnya sama jer.. tak ok jugak kulit muka.. apa kata try sebotol vivix dulu dan rasai sendiri.. betul k tak yang sy gtau ni.. 
Sy yakin sgt, sbb betul jerawat hilang...!!! nak g mana2 tak malu dah... Bestt..!!!


‪#‎PERHATIAN‬: Vivix tidak digalakkan untuk wanita hamil, sedang menyusukan bayi, atau sesiapa sahaja berumur kurang 18 tahun.

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

PERUT KECIL SEMASA HAMIL.. BAHAYAKAH???

Assalamualaikum... ianya cerita hanya untuk perkongsian dan peringatan sendiri.. mana la tahu kan.. suatu hari nanti hilang ingatan ker.. so, bila bace balik teringan moment mase mengandung buat pertama kali nya.. yang di nanti-nanti kan ni.. so speechless...!!!!

Alhamdulillah..Genaplah usia kandungan ni 6 bulan... kick makin terasa dan buat hati mama & papa happi sekali... hehehheee... Yes tiap kali awak kick.. awak gerak-gerak.. mama rasa macam tak caya jer... Insyallah lagi 3 bulan++ kite bersua muka...
Terima kAsih yang mendoakan rezeki yang tak terhingga ni... Lama kami tunggu...


Sedia maklum, Hadiah yang tak terhingga nilai nya ni sangat besar erti nya buat kami..
Jujur nya penantian tu sangat menyeksakan... kadang-kadang rasa hampir nak putus asa.. kata-kata orang sekeliling sangat sakit rasanya... STRESS.. TAPI kami try kuatkan kan semangat... Ini ujian yang kami perlu hadapai... sebab ini semua DARInya... alhamdulillah, sekarang sampai turn mama untuk mengandungkan awak...

Bila, berita gumbira ni dah tersebar... Dah ke sana ke sini dengan perut yang agak bulat.. dah nampak baby bump nya.. TAPI orang tak kan percaya kandungan ni dah pon 6 bulan.. ramai yang kate kecik.. memula dokter kat KK tu yang tego.... Ya Allah.... mak mana yang takk risau.. kawan-kawan tolong doakan yang terbaik untuk mas & baby ye...


Yess.. my bump memang nampak kecik tapi tiap kali scan dokter kate ok.. membesar dengan baik.. cukup sifat..Dokter kate nanti da 7bulan ke atas baby akan cepat besar... Tenang sikit hati ni...  dan dah tau genderrr... wahhh..!!! so exsaited sangat..! 
Papa awak gelak besar syg.. sebab die ade geng..! hahahah..
Mama tak kisah what your gender... Yang penting awak selamat, sihat and u make us happy... 

So, Ibu-ibu hamil di luar sana yang rasa perut kecik, o ade yang tego kecik.. ingore j ye... kite mintak yang baik-baik j n semua selamat... betul.. kekadang kate-kate orang ni merisaukan.. tapi ape boleh buat... heheheh... kite yang g check up dengan dokter every month.. so, kite tau ia ok k tak kan.. just rilex..!

makcik mas d bagitau.. wanita hamil ni d 3 jenis... 
1 ) Perut kecik tapi 'tang' lain plak yang beso...
2)  Perut Beso Tapi 'tang' lain plak yang kecik...
3) perut & 'tang' lain Beso... 

so, jangan takut lah.. Just jage diri, amik makanan yang betul, nutrien lengkap, sihat untuk awak dan kandungan.. Elakkan buat kije berat, Elakkan angkat barabg berat...

Lau tak boleh minum susu tu.. Amik bende lain.. Contohnye seperti yogurt / pil kalsium.. 
Mas pon bukan kaki susu.. tak minum susu ibu preggy nih.. Papa risau tau sayang.. Tapi mam tay jugak amik kalsium tp sumber lain.. skang mama consume susu stobery ducth lady, yogurt & ostermatrix (pil kalsium).. ok la tu kan.. susu kering memang tak masuk sayang... NO..! Tak boleh..!

Tadi mama g klinik.. scan.. nk jumpe awak.. berat da 633gram.. tapi tak rase dah setengah kilo mama bawak awak ke hulu hilir nih... anak mama ni kecik macam papa ker..??? hope la.. senang nak kuarkan nanti.. heheheheee... Jangan terkurang  berat dah la... 
Awak dah semakin besar, kick sikit pon dah terasa.. and tiap malam mama & papa tunggu time awak kick.. misti kami tergelak.. hehehehee... tah main ape tah..

Dokter kate mama kurus, TAPI MAMA RASE MAMA GEMOK..! die suruh mama banyakkan makan.. Tapi takut plak nanti time timbang kat KK berat naik over.. risau..! so, tak tau mana nak ikut... Jadinye, mama maintain gini je la ye.. 

So far.. Tiap minggu mama MISTI makan nangka.. hahahhaaaa...
Tembikai merah 1 biji tok 2 hari.. Perghhhh..!
Roti bakar tiap masa... Roti telur jarang...
makan nasik majoriti cuma malam j..
Selalu makan kurma..kismis.. 
Mama tak puas lagi nak makan jambu susu.. Papa ngah usahe kan... sabar ye... 

Insyalah lagi 3 bulan++ kite jumpe.. Skang nih mama ngan papa ngah pening pala dok pk nak letak apa nama awak sayang.. huhuhuuu... Search tak habis2... ehheheheee

Semoga ibu-ibu yang rasa perut kecik time preggy ni.. Tak risau2 lagi dah.. enjoy ur moment wit someone inside..!.. 
Oh.. Saya adalah pengedar sah shaklee ye.. Jika anda nak dapatkan pelbagai set kesihatan / kecantikan / set kesuburan / slimming set atau apa sahaja dengan harga mampu milik.. teros hubungi sy ye... Sepanjang kehamilan ni, sy amik Set kehamilan shaklee.. Sebelum hamil.. sy amik set kesuburan + vivix..  Dan tak makan vitamin yang klinik KK bagi.. So far, Alhamdulillah...








Wednesday, 12 February 2014

KEBAIKAN KURMA KETIKA HAMIL DAN BERSALIN



Alhamdulillah hari ni genap 6bulan... Insyallah lagi 3 bulan nak jumpe permata hati ni... Dan selama 6 bulan ni rajin makan buah kurma ni... musim tak puasa / belum bulan ramadhan ni memang susah nak carik buah kurma.. yusuf tayob pon tak de jual.. Nasib baik lah en hasben kije kat KL.. so, dekat sikit lah nak p carik kat area masjid jamek tu... Hasil nye, tiap kali stok habiss atau sebelum habis.. misti en.hasben dah restok baru.. kismis pon gitu jugak.. TAPI mama lagi suke makan kurma dari kismis laaaa... Kismis tu masam.. kurma manisss.. hehehehe

******************************************************

Sabda Rasulullah s.a.w., “Berilah makan buah kurma kepada isteri-isteri kamu yang hamil, kerana sekiranya wanita hamil itu memakan buah kurma, nescaya anak yang bakal dilahirkan itu menjadi anak yang penyabar, bersopan santun serta cerdas pemikirannya.”

Kebaikan Kurma Ketika Mengandung dan Bersalin
=======================================

Adalah amat baik sekali jika puan mengamalkan memakan buah kurma semasa mengandung kerana ini akan memudahkan bersalin nanti. Semasa bayi dilahirkan, buah kurma juga dicalitkan sedikit di lelangit bayi. Ingat tak kisah dimana Maryam hanya memakan buah kurma semasa melahirkan nabi Isa a.s. Buah kurma tidak mengandungi gula yang merbahayakan malah ia merupakan makanan Rasullullah s.a.w. Janganlah risau kerana takut diserang kencing manis, apa yang harus dibuat, hanyalah menjauhkan makanan manis2 yang lain.

Buah kurma tidak merbahayakan kesihatan kerana ianya mengandungi banyak khasiat.

Kurma juga ada banyak kelebihan, antaranya:

1. Kaya dengan zat besi — sangat sesuai dimakan, terutama bagi wanita sedang haid dan orang yang mengalami masalah anemia (kekurangan sel darah merah).
2. Boleh dimakan pada bila-bila masa kerana ia tidak mengandungi kolesterol.
3. Kaya khasiat: Protein (1.8 hingga dua peratus), serat (dua hingga empat peratus), glukosa (50 hingga 57 peratus), Vitamin A dan C, sodium dan potassium.
4. Kandungan gulanya mudah diserap badan dan memberi tenaga segera apabila berbuka puasa. Berbuka dengan kurma membuatkan kita berasa cepat kenyang dan secara tidak langsung mengelakkan kita makan secara berlebihan.
5. Kandungan potasium penting untuk sistem saraf yang merangsang daya ingatan, membangkit nafsu kelamin (aprodisiak) dan meningkatkan sistem pertahanan badan khususnya untuk mencegah barah buah dada dan rahim.
6. Kurma diberikan kepada bayi boleh mengurangkan kesakitan dan kadar degupan jantung.
7. Kurma juga boleh membantu memudahkan proses bersalin dan mengecutkan rahim kerana ada bahan boleh membantu proses berkenaan, sebagaimana dilakukan Maryam as yang memakan buah kurma selepas melahirkan Nabi Isa as.

1. KURMA
===========

Abu Abdillah a.s. bersabda: “Buah kurma adalah salah satu buah yang berasal dari syurga dan dapat mensirnakan pengaruh sihir”.

Abu Abdillah a.s. bersabda: “Orang yang memakan 7 buah kurma yang baik sebelum sarapan, maka pada hari itu dia tidak akan tertimpa racun, sihir dan tidak diganggu setan”.

Imam Ja’far Ash-Shadiq a.s. bersabda: “Barangsiapa memakan 7 buah kurma yang baik, maka cacing-cacing yang ada di perutnya akan mati”.

Nabi Muhammad SAW bersabda: “Rumah yang tidak ada kurma di dalamnya, akan menyebabkan penghuninya kurang sehat”.

Nabi Muhammad SAW bersabda: “Berilah makanan kurma pada wanita yang hamil sebelum dia melahirkan, sebab yang demikian itu akan menyebabkan anaknya menjadi seorang yang tabah dan bertakwa (bersih hatinya)”.

2. KISMIS
===========

Nabi Muhammad SAW bersabda: “Barangsiapa memakan kismis merah sebanyak 21 biji setiap hari sebelum sarapan pagi, maka dia tidak akan tertimpa penyakit kecuali kematian”.

Imam Ali a.s. bersabda: “Barangsiapa memakan 21 biji kismis merah, maka dia tidak akan melihat pada jasadnya suatu yang tidak disenangi”.

Imam Ali a.s. bersabda: “Kismis dapat menguatkan jantung, menghilangkan penyakit, menghilangkan panas dan memulihkan kesehatan jiwa”.

Pada riwayat lain dari Abi Ja’far At-thusi disebutkan bahwa kismis dapat menghilangkan lendir dan menyehatkan jiwa”.

Nabi Muhammad SAW bersabda: “Biasakanlah memakan kismis karena kismis dapat menghilangkan kepahitan (hempedu/cairan kuning), menghilangkan lendir, menyehatkan badan, membaguskan rupa, menguatkan saraf dan menghilangkan letih”.

3. MADU
========

Dari Imam Ja’far Ash-Shadiq a.s., beliau bersabda: “Rasul saw sangat menyenangi madu”.

Dari Imam Ja’far Ash-Shadiq a.s., beliau bersabda: “Biasakanlah dirimu memperoleh dua ubat yaitu meminum dan membaca Al-Quran”.

Nabi Muhammad SAW bersabda: “Barangsiapa minum madu setiap bulan dengan niat melakukan nasehat Al-Qur’an, maka Allah SWT akan menyembuhkannya dari 77 penyakit”.

Nabi Muhammad SAW bersabda: “Barangsiapa ingin memiliki hafalan yang kuat hendaklah dia meminum madu”.

Nabi Muhammad SAW bersabda: “Sebaik-baik minuman ialah madu kerana dia dapat mengkonsentrasikan hati dan menghilangkan dingin yang ada di dalam dada”.

Dari Imam Ali a.s. beliau bersabda: “Madu adalah ubat dari segala penyakit tiada penyakit di dalamnya, ia dapat menghilangkan lendir dan membersihkan hati”.

Nabi Muhammad SAW bersabda: “Allah SWt telah meletakan berkah di dalam madu dan menjadikannya sebagai ubat dari rasa nyeri, dan madu telah didoakan oleh 70 Nabi”.

Ini adalah antara makan terbaik untuk ibu yang sedang hamil dan selepas bersalin.. Selain baik untuk ibu.. ia baik untuk kandungan dan bayi anda... Ibu, misti amalkan yer..

Saturday, 8 February 2014

SPECIAL ESP UNTUK IBU MENGANDUNG

 Khasiat ESP Untuk Ibu Hamil
=======================


Hamil. Suatu berita yang mengujakan buat pasangan suami isteri dan sentiasa dinantikan oleh setiap wanita yang mengingin kan cahaya mata. Tetapi ibu yang hamil juga perlu tahu dan menjaga kesihatan badan ketika hamil bagi mengelak kan sebarang kemungkinan terjadi.

**Kenapa ibu hamil perlu ambil ESP?**
=============================
ESP adalah supplement terbaik untuk penyediaan badan ke arah proses penyusuan bayi yang akan lahir, melainkan ibu tidak memasang niat untuk menyusukan bayi yang akan lahir nanti.
ღ Membantu ibu-ibu mendapatkan lebih tenaga sepanjang kehamilannya agar ibu-ibu tidak merasa letih dan tidak larat kadang-kadang akibat 'morning sickness' di awal kehamilan.
ღ Membantu meningkatkan sistem imun badan ibu, oleh itu ibu merasa lebih sihat dan jarang dijangkiti penyakit.
ღ Ibu hamil yang pernah mengambil ESP mengatakan berat mereka lebih mudah atau cepat turun selepas bersalin
ღ Kulit ibu lebih halus & garis selulit pada kulit pudar.
ღ Boleh diminum berterusan sehingga selepas kelahiran bagi memulihkan luka dalaman.
ღ Membantu aliran darah ibu yang juga semakin bertambah.

** Kesan kepada bayi di dalam kandungan bagi ibu hamil yang mengamalkan ESP? **
==================================================================


ღ Protein yang berasaskan soya NON-GMO yang sangat baik untuk perkembangan janin.
ღ Kulit bayi lembut, halus dan tidak mudah lekat parut
ღ Protein membantu membekalkan asid amino yang bertindak membentuk otot dan organ bayi.
ღ Keperluan protein yg cukup ketika hamil bagi membantu pertumbuhan plasenta, uterus, penghasilan susu.
ღ Keperluan protein ini semakin penting ketika memasuki trimester ke-3 bagi perkembangan bayi di dalam kandungan.

ESP sangat membantu menyediakan badan ibu untuk proses penyusuan yang lebih lancar lepas bersalin. Jadi jika anda sedang mengamalkan vitamin klinik/obimin, sekurang-kurangnya amalkan ESP untuk membantu proses penyusuan anda lepas bersalin nanti.

SUSU IBU BERGANDA DENGAN SET BUDGET PENYUSUAN SHAKLEE


Penghasilan Susu Ibu Berganda Dengan Set Budget B 
===================================================

Walaupun hanya mengamalkan set b atau set yg paling asas untuk penyusuan tapi hasil nya tetap mengujakan.. masih lagi dpt kumpul stok smpai penuh peti ais, pam cuma 10 minit tapi dah penuh botol, susu makin pekat dan anak cepat kenyang, anak sihat dan gebu dan yang paling best bila badan ibu sentiasa bertenaga dan bonusnya berat badan pun cepat turun..

Apa yg ada dalam set B dan bagaimana ia membantu penyusuan susu ibu?


1. Vitalea
* membantu tumbesaran ank yg menyusu susu ibunya
* penting dalam pembentukan sel darah merah
* ibu tidak mudah pitam

2. B-COMPLEX

* penting dalam membantu memetabolisme kan karbohidrat, lemak dan protien
* bertindak seperti ubat penenang (anti stress)
* membantu meninggikan sistem pertahanan badan
* menukarkan gula kepada tenaga
* membantu ibu-ibu berfikiran positif (mood ok jer) jd secara automatik penghasilan susu lebih lancar
* wajah ibu berseri dan tidak kusam

3. Vita C Plus

* penting untuk menjaga salur darah
* anti oksidan (wah..ibu sentiasa muda la)
* membantu meningkatkan antibodi ibu dan ank yang sedang menyusu
* sekiranya ibu atau anak demam cuma perlu ambil vita c 2 biji sehari
* mudah sembuh bagi ibu2 yang mengalami puting melecet, luka dan berdarah
* kulit makin bersih, cerah dan cantik

4. Alfalfa

* supplemant yg penting untuk penghasikan susu kerana mempunyai 1001 khasiat
* membantu memekatkan susu dan susu ibu lebih lemak berkrim
* membantu perkumuhan kerana ia juga bertindak sebagai detox
* membuang angin dlm badan dan bayi juga susah mengalami kembung
* mengurangkan masalah eczema yg dialami oleh bayi
* menyelesaikan masalah keputihan
* bertindak seperti kacip fatimah..yg ni mesti semua suka..

Siapa yg perlukan set ini?

* ibu yg tiada mengalami masalah dalam penyusuan
* ibu yg ingin meningkatkan nutrisi dalam susu badan
* ibu yg ingin sentiasa cergas dan cerdas
* ibu yg ingin memastikan bayi mendapat nutrisi lengkap sepanjang penyusuan

Banyakkan manfaat yang ibu dan bayi akan dapat walaupun hanya mengamalkan set asas ni..tak rugi nak mencuba.. Jom PM laju2.. Konsultasi dan cara pengambilan yang betul akan diberikan beserta dengan produk. Diskaun istimewa menanti anda

PM Za Fair's Supplement ATAU 


Masharyana | edmas077@yahoo.com | 016-6810844 | shaklee id 869907 | KLANG / SEKINCHAN 

KURUS TANPA MENJEJASKAN PENYUSUAN

--------------------------------------------------------------------------
MENYUSUKAN ANAK ...NAK SLIM TAPI TAKUT SUSU TERGANGGU
--------------------------------------------------------------------------

ItuLAH dilema biasa bagi ibu menyusukan anak terutama yang baru lepas bersalin. Nak hilangkan balik kilo-kilo yang naik masa pregnant.. Nak kurus semula same macam sebelum preggy... TAPI takut pulak susu merudum kalau berdiet kan.. Tetapi dengan Set Slimming Shaklee yang khusus untuk breasfeeding mom ni, anda boleh dapat semula berat badan yang anda mahu dan bonusnya susu makin banyak.

Jadi buat ibu-ibu yang menyusu jangan runsing nak kuruskan badan dan dalam masa yang sama nak menyusukan anak. Shaklee ada penyelesaiannya. Jika anda budget, Set Slimming Shaklee adalah yang tebaik. Dengan serendah RM6 sehari impian nak langsing & cantik boleh jadi kenyataan.

✔✔ Apa kandungan Set Slimming BF Shaklee?

Lecithin
======
* Memecah dan membakar lemak berlebihan dalam badan
* Meningkatkan ketajaman otak (bayi akan perolehi khasiat sama melalui susu ibu)
* Menurunkan dan membakar paras kolesterol dalam darah
* Membantu mengelakkan clog duct bagi ibu-ibu menyusu.

Alfalfa
=====
*Detoks adalah proses membersihkan usus di mana segala toksin, lemak & lendir yang melekat di dinding usus dikeluarkan melalui pembuangan air besar.
* Alfalfa berfungsi merangsang metabolisme & memberi efek rasa 'ringan' badan.
* Alfalfa juga digunakan secara tradisional untuk meningkatkan pengeluaran bekalan susu ibu.
* Mengatasi masalah keputihan dan bertindak sebagai perapat
* Meningkatkan sistem imunisasi badan ibu dan anak


ESP Soy Protein
============
* Sebagai 'Protein Shake' memberi rasa kenyang dan mengawal nafsu makan
* Memelihara otot untuk meningkatkan pembakaran lemak
* Membantu meningkatkan penghasilan susu ibu kerana bertindak sebagai 'booster'
* Membantu badan ibu menghasilkan susu yang lebih pekat membuatkan anak lebihcepat kenyang dan kurang meragam
* Memberi tenaga kepada badan ibu terutama ibu bekerja
* Kulit ibu dan bayi lebih halus, gebu, cerah dan anjal
* Sistem imun badan ibu dan anak meningkat
*Mencantikkan kulit dan menganjalkan aset-aset wanita (payudara & punggung)

Hanya dengan 3 supplement tetapi anda dapat lebih dari apa yang anda mahukan. Hebat kan?? Jom PM laju2.. Konsultasi dan cara pengambilan yang betul akan diberikan beserta dengan produk. Diskaun istimewa menanti anda


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...