Friday, 12 September 2014

BAHAYA MERCURY DAN KESANNYA PADA KESIHATAN

Salam manis semua... hari jumaat yang penuh rahmat... KAMI DAH DAPAT BONUS...!!!! meriah ko...! syukurrrr...  :) 

Bonus apa di tengah bulan ni..??? of cox la bonus dari shaklee... Haaa... sape nak jugak bonus ni.. Meh la join..!As side income pon ok la jugak kan... atleast lepas la bayo monthly kereta / belanja dapur.. ringan sikit beban kan..?? sila la hubungi saya... :)

--------------------------

Ok.. kite terus pada tajuk entry tu... Bahaya Mercury dan kesannya pada kesihatan... Mase sekarang ni, bermacam-macam jenama dan jenis product kecantikkan terhasil.. Kalo ia dari bahan yang elok tanpa memudaratkan kesihatan kite tak pe... JANGAN hanya kejar kekayaan sahaja.. yang gune tu nanya tau..!
dan sy antara pengguna yang agak dhaif time tu.. PK nak cantik j.. sekali mendapat la.. makin terok muka adelah lepas berenti penggunaannye...
Pengguna juga harus la bijakk sikit.. jangan cepat tergoda, ter jerumus dengan testimoni tu... 

Jom kite ketahui lebih lanjut  Apa itu mercury..??

Merkuri atau air raksa (Hg) merupakan golongan logam berat dengan nombor atom 80 dan berat atom 200,6. Merkuri merupakan unsur yang sangat jarang dalam kerak bumi, dan relatif terkonsentrasi pada beberapa daerah vulkanik dan enapan-enapan mineral biji dari logam-logam berat. 
Merkuri digunakan pada berbagai aplikasi seperti amalgam gigi, sebagai fungisida, dan beberapa penggunaan industri termasuk untuk proses penambangan emas. 
Dari kegiatan penambangan tersebut menyebabkan tingginya konsentrasi merkuri dalam air tanah dan air permukaan pada daerah pertambangan. 
Elemen air raksa relatif tidak berbahaya kecuali kalau menguap dan terhirup secara langsung pada paru-paru.


Bentuk racun dari air raksa pada proses masuk pada tubuh manusia adalah methyl mercury (CH3Hg+ dan CH3-Hg-CH3) dan garam organik, partikel mercuric khlor (HgCl2).
Methyl mercury dapat dibentuk oleh bakteri pada endapan dan air yang bersifat asam. 
Ion merkuri anorganik adalah bersifat racun akut. 
Elemen merkuri mempunyai waktu tinggal yang relatif pendek pada tubuh manusia tetapi persenyawaan methyl mercury tinggal pada tubuh manusia 10 kali lebih lama merkuri berbentuk metal (logam) dan menyebabkan tidak berfungsinya otak, gelisah/gugup, ginjal, dan kerusakan liver pada kelahiran (cacat lahir).

Methyl mercury terakumulasi pada rantai makanan, sebagai contoh adalah merkuri boleh masuk ke dalam tubuh manusia dengan mengkonsumsi ikan yang hidup pada perairan yang tercemar merkuri. 
Senyawa phenyl mercury (C6H5Hg+ dan C6H5-Hg-C6H5) bersifat racun moderat dengan waktu tinggal yang pendek pada tubuh tetapi senyawa ini berubah bentuk secara cepat pada lingkungan menjadi bentuk merkuri anorganik. 
Dari survei efek bahaya, merkuri ini adalah bersifat racun bagi semua bentuk kehidupan, dan bersifat lambat untuk dikeluarkan dari tubuh manusia. Methyl mercury beracun 50 kali lebih kuat daripada merkuri anorganik.

Menurut Peraturan Menteri Kesihatan, kadar merkuri maksimum di dalam air adalah 0,001 mg/l.
Bahaya Merkuri pada Kosmetik

Pemakaian kosmetik yang mengandung Merkuri dapat mengakibatkan :
-------------------------------

1. Dapat memperlambat pertumbuhan janin mengakibatkan keguguran (Kematian janin dan Mandul)

2. Flek hitam pada kulit akan memucat (seakan pudar) dan bila pemakaian dihentikan, flek itu dapat/akan timbul lagi dan bertambah terok (melebar).

3. Efek REBOUND iaitu memberikan respon berlawanan (KULIT AKAN MENJADI GELAP/KUSAM SAAT PEMAKAIAN KOSMETIK DIHENTIKAN).

4. Bagi Wajah yang tadinya bersih lambat laun akan timbul flek yang sangat parah (lebar) dan lama-kelamaan berubah keabu-abuan selanjutnya kehitaman.

5. Dapat mengakibatkan kanker kulit.
6. Pada pemakaian awal dapat menyebabkan iritasi pada kulit dan kemerahan bila terkena sinar matahari.
7. Tidak timbul jerawat sama sekali, hal ini disebabkan lapisan kulit epidermis kita telah rusak, kulit sudah tidak mengandung protein & melanin yang berfungsi untuk melindungi radiasi paparan matahari juga sudah tidak berfungsi, sehingga jasad renik ataupun kuman tidak akan menyukai kulit yang telah tercemar merkuri termasuk nyamuk sekalipun. Tapi hal ini juga hanya bersifat sementara, jika kondisi kulit telah rusak bisa timbul benjolan2 bernanah.

8. Pori-pori tampak mengecil & halus, ini sebenarnya disebabkan lapisan kulit terluar wajah kita telah tipis & tergerus oleh logam merkuri, tampak sepintas terlihat mengecil & halus
Untuk mengujinya Anda bisa merasakan dengan mencobanya pada sinar matahari, kulit terasa terbakar, gatal disertai kemerahan, hal ini dikarenakan kulit wajah sudah tidak mendapat perlindungan dari melanin yang berfungsi melindungi wajah kita dari radiasi matahari. 
Pada produk yang benar, pemakaian siang hari selalu menggunakan pelindung SPF sehingga pada siang hari Anda tidak akan merasakan rasa iritasi seperti terakar disertai rasa gatal.

Unsur merkuri yang ada di kosmetik akan diserap melalui kulit, kemudian akan dialirkan melalui darah keseluruh tubuh dan merkuri itu akan mengendap di dalam ginjal yang berakibat terjadinya GAGAL GINJAL YANG SANGAT TEROK. (BOLEH MENYEBABKAN KEMATIAN) Merkuri dalam krim pemutih (yang mungkin tidak tercantum pada labelnya) dapat menimbulkan keracunan bila digunakan untuk waktu lama.

Walau tidak seburuk KESAN merkuri yang tertelan (dari makanan ikan yang tercemar), tetap menimbulkan KESAN buruk pada tubuh. Kendati cuma dioleskan ke permukaan kulit, merkuri mudah diserap masuk ke dalam darah, lalu ,memasuki system saraf tubuh. Manifestasi gejala keracunan merkuri akibat pemakaian krim kulit muncul sebagai gangguan system saraf, seperti tremor (gemetar), insomnia (tidak boleh tidur), pikun, gangguan penglihatan, ataxia (gerakan tangan tak normal), gangguan emosi, depresi dll.

Oleh karena umumnya tak terduga kalau itu penyakitnya, kasus keracunan merkuri sering didiagnosis sebagai kasus Alzheimer, Parkinson, atau penyakit gangguan otak. Setelah sekian lama, kosmetik tsb akan diserap melalui kulit dan dialirkan melalui darah ke seluruh tubuh, akhirnya merkuri itu akan mengendap di dalam ginjal, sehingga menyebabkan gagal ginjal yang sangat parah bagi pemakainya.

Produk kosmetik yang dipakai tersebut akan menyebabkan iritasi parah pada kulit, iaitu berupa kulit yang kemerah-merahan dan menyebabkan kulit menjadi mengkilap secara tidak normal. Kondisi tersebut telah banyak dikeluhkan oleh para konsumen yang sudah terlanjur menggunakan produk-produk kosmetik illegal tersebut

 Cara Mendeteksi Kosmetik Bermerkuri
-----------------------

Produk kosmetik bermerkuri umumnya menjanjikan wajah putih dalam tempoh yang singkat. Seminggu saja menggunakan produk ini, wajah dijamin langsung cantik.

"Kalau ada produk yang boleh membuatkan wajah menjadi putih dalam seminggu, pengguna harus berwaspada kerana kemungkinan produk itu mengandung merkuri. Kosmetik yang selamat boleh memutihkan kulit, namun memerlukan waktu yang lama bahkan boleh berbulan-bulan

Pengguna seharusnya tidak tergiur hanya dengan gambar-gambar menjadi putih dalam waktu singkat saja. Kandungan merkuri boleh menyebabkan kerosakan pada kulit, susunan saraf, otak, ginjal, serta gangguan perkembangan janin. Jangan lupa, merkuri juga dapat menyebabkan kanser.

-----------------------------------------------

As mention, SAYA antara mereka yang teraniaya.. a.k.a nak cantik punye pasal... tu pon sebab tengok gambar-gambar testi yang cantik, gubus gebasss... Kite wanita sapa yang tak cantik kan...??? hihiiii.. Tapi tu semua kejap jer.. after berenti penggunaan, kulit muka jadi bertambah terok... jerawat naik bak cendawan, Kulit jadi tak sekata.. gelap, kusam, berminyak.. terus jadik sensetifff...!!!

 Finally, setelah cuba bermacam-macam product, g wat rawatan muka... semua tak berhasil.. sehingga lah saya try vivix, bcomplex, zink & GLA shaklee... dalam 1 masa sy amik semua vitamin tu.. semata-mata nak pulihkan kembali kulit muka yang rosak... 


 ni cerita sy setelah berjaya amik set ni... No more jerawat lagi.. dan sekarang makin pulih.. even tak delah cantik gebus bagai.. Tapi alhamdulillah tak de nak berdepan dengan masalah terok tu... pls klik link ni untuk lanjut... segala kebaikan, testimoni pengguna yang amik set ni, cerita.. semua ade di link tu...


ok, salam manisss semuaa.. dah jangan dok nak stress2 di sebabkan hal tu... TAPI dapatkan segera solusi anda.. agar ia cepat baik dan tak jadi tambah terok...sya dah rase keadaan tu, sakit hati, malu semua ada.. dan tak mahu awak pon rase sama.. cepat2 carik penawarnya... dan saya pilih ni...

Kawan- kawan sekalian yg berhajat nak beli direct supplement shaklee ni  di hq or branches
boleh guna id saya...

Shaklee id; 869907
Name ; Mas

Hp ; 016-6810844

Hq shaklee - empire subang
Penang branch - pusat bandar seberang jaya
Ipoh branch - bandar ipoh raya
Jb branch- taman molek
Kl branch- Sri rampai
Kota bharu branch-section 25, jln sultan yahya petra
Kota kinabalu branch- neutron point

pergi ke branches or HQ , buy product & inform my id :869907


SEDANG & INGIN MENCARI SIDE INCOME..??? HANYA DARI RUMAH..

  Hubungi Saya segera,

Sekian terima kasih... Boleh pm sy untuk maklumat lanjut..

Sebarang pertanyaan mengenai produk Shaklee, sila hubungi saya  SMS/WhatsApp| add saya
di FB Za Fair (Mas Masya) untuk konsultasi percuma & LIKE fanpage Za Fair's Supplement untuk tips kesihatan/kecantikan


No comments:

Post a comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...