Wednesday 16 April 2014

Ayam Kung Pao, masakan ala Cina

Assalamualaikummmm...!!!!!

Hai, ni kije normal si isteri....biase nye bile petang hari, mas akan pening pale... nak masak ape tok dinner... takkan nak masak bende yang same jer??? tak kan jugak nak pakse hasben minum ESP jer dah.. kenyang..!!

ne boleh..! kang mak mentue tanye... makan ape? haaaa.. camner?
Di sebabkan hasben mas ni bukan yang senang nak makan kat luar.. a.k.a lebih suke mas masak kot.. even tak sedap.. even bende yang sama.. die redho aje.. alhamdulillah.. berkat air tangan isteri.. nanti suami akan ingat kat isteri nye aje.. amin...

 SET KURUS SHAKLEE

k, ni resepi baru.. baru buat mas.. jom try..!!!



result after mengugel....  -->>>>> Ayam Kung Pao, masakan ala Cina <<<<<----

yok cube2 resepi bawu...


Bahan-Bahan:

        300g atau 2 ketul dada ayam, potong kiub
        5 biji cili kering, dipotong dua
        2 inci halia muda, hiris nipis
        3 ulas bawang putih, hiris nipis
        1/2 biji capsicum hijau, dipotong sederhana kecil
        1/3 biji karot, hiris nipis
        1/2 biji bawang besar holand, potong dadu
        2 sudu besar kacang tanah, yang dipangang atau goreng tanpa minyak
        sedikit daun bawang
        2 sudu minyak masak

Bahan untuk perapan:

        1 sudu besar minyak bijan
        2 sudu besar tepung jagung
        2 sudu besar kicap cair

Bahan untuk sos:

        1 sudu besar kicap pekat berkaramel
        1 sudu besar tepung jagung
        1 sudu besar kicap cair
        1 sudu teh gula
        3 sudu besar air

JANA PENDAPATAN SECARA SAMPINGAN

Cara Membuat:

        --> Perap ayam dengan bahan perapan selama 30 minit
        -->Goreng ayam dalam minyak panas (deep fried) dan kacau sehingga ayam hampir masak. Angkat dan asingkan.
       --> Keluarkan lebihan minyak, biarkan anggaran 2 sudu minyak dalam kuali. Tumis bawang putih, halia dan cili kering sehingga naik bau.
       --> Masukkan ayam, capsicum hijau, karot, dan kacang tanah. Kacau selama 1 minit dan masukkan bancuhan sos. Kacau sebati dan masukkan bawang holland beserta sedikit air supaya sedikit berkuah. Kacau lagi selama 1-2 minit di atas api yang besar. Angkat dan hiaskan dengan daun bawang.

Tips
    -->Jangan goreng ayam terlalu lama kerana ayam akan menjadi keras.

gud luck...!!!

Sebarang pertanyaan mengenai produk Shaklee, sila hubungi saya  SMS/WhatsApp| add saya di FBZa Fair (Mas Masya) untuk konsultasi percuma & LIKE fanpage Za Fair's Supplement untuk tips kesihatan/kecantikan


Masharyana | edmas077@yahoo.com | 016-6810844 | shaklee id 869907 | KLANG / SEKINCHAN  

2 comments:

  1. Senang je caranya.. InsyaAllah nnt try buat menggunakan resepi ni :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...