Tuesday, 7 April 2015

VICTORIA SPONGE SANDWICH CAKE





Mari mencuba :)




BAHAN BAHAN
(loyang 8 inci)

Sponge Cake
------------------
250g unsalted butter (better guna yg berkualiti utk rasa lbh sdp)
250g gula kastor
250g tepung naik sendiri (kalau xde guna tepung biasa + 2 tsp baking powder) - ayak
250g telur (dalam 4 biji camtu)
1 sudu kecil vanilla extract
secubit garam
2 sudu besar susu segar

Filling and Cream
-----------------------
Strawberry jam secukupnya
200ml non dairy whipping cream (kalau nk sapu keseluruhan kek, lebihkan)
50g cream cheese (optional, taknak letak pon takpe)
2 sudu besar gula icing



CARA CARA

Sponge Cake
------------------
1. Panaskan oven 160c.
2. Didalam mangkuk, masukkan butter dan gula kastor. Pukul sehingga kembang dan pucat. Kemudian, masukkan telur satu persatu kemudian, pukul sehingga sebati.
3. Masukkan tepung dan garam, kemudian pukul guna speed rendah sehingga sebati. Jangan overbeat! dah sebati je terus stop.
4. Masukkan pula vanilla extract dan susu segar kemudian guna spatula dah gaul sebati.
5. Bahagikan adunan  2 bahagian dan masukkan kedalam 2 loyang berasingan. Ratakan.
6. Bakar selama 30 minit atau sehingga kek masak. Bila cucuk dengan lidi tak ada adunan yang basah melekat pada lidi. Sejukkan diatas redai sebelum disapu krim dan jem.

Cream
------------------
1. Didalam mangkuk, masukkan cream cheese dan gula icing. Pukul sehingga berkrim.
2. Masukkan whipping cream dan pukul sehingga kembang. Jgn overbeat plak nanti cream akan split!
3. Sapu atas kek pertama strawberry jam. kemudian, sapukan diatasnya lagi cream yg dipukul tadi. Lapis dengan kek ke dua diatasnya. Jika cream ada lebih, hias la ikut suka. Kalau nak simple, tabur atas kek yg dah siap tu dengan gula icing.


ENJOY DAN SELAMAT MENCUBA..!!

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...