Wednesday, 4 March 2015

ESP DAN RAMBUT.. APA KAITANNYA?

Assalamualaikum semua :)

Masalah RAMBUT GUGUR.. biasakah bagi anda..???Bagi yang sememangnya menghadapi masalah ni, Mesti rasa stress..kan..? Orang lain tengok pon stress, rimas.. Apatah lagi kita yang mengalaminya.. STRESS SANGAT...!!!
Mas sendiri, masa dari kecik, study, kerja hingga lah sebelum kahwin.. Memang masalh rambut gugur ni no 1, selain dari berat badan.. Kalo gugur tu dah rupe pesakit leukemia.. kan pesakit tu gugur rambut terok gile.. tapi rambut mas tak menipis makin lebat ade lah... pelik..! Ok, lepas kahwin pon gugur jugak... stress lagi....

Paling best mase tengah preggy, rambut Langsung tak de gugur ... happy sangat even panjang ke pinggang.. After preggy, menjadi semula, gugur PLUS BOTAK.. ade bahagian2 yang botak.. malu sungguh..! alhamdulillah skang dah ok.. tak botak dah.. selamat..!!

Kalau lelaki, usia meningkat mulalah rambut pon kurang lebat..yang wanita pulak selalunya lepas melahirkan anak, masuk bulan kedua lepas bersalin rambut pon gugur dengan hebatnya..time nilah orang2 tua selalu kata ‘oo anak dah mula menyembur la tu..buat buih, sbb tu rambut gugur’ hehe sebenarnye sbb hormon ye..

Habis mcm mana nak atasi masalah rambut gugur ni? makin risau, makin banyak pulak yang gugur kang..ESP boleh membantu ke?


Apa ESP ni? dan kaitannya dengan rambut?

ESp ialah energyzing soy protein..iaitu protein berasaskan soya dan pastinya yang terbaik dari Shaklee.

Energizing Soy Protein
*********************************
♥ Ia adalah protein lengkap yang mengandungi 9 asid amino yang sangat tinggi nilainya dalam pembentukan sel.
♥ Protein adalah amat penting dalam pembinaan tubuh badan kita, terutama kepada janin dan bayi yang sedang membesar,
♥ Membekalkan tenaga,
♥ Memberikan rasa kenyang
♥ Diperlukan untuk kuku, rambut dan kulit yang sihat
♥ Membantu sistem pertahanan tubuh untuk melawan penyakit
♥ Membanyakkan susu badan (milkbooster)
♥ Membantu mengekalkan kepejalan otot
♥ Glisemik rendah yang dapat membantu mengekalkan gula dalam darah yang normal
♥ mengekalkan tahap kolestrol normal dan menggalakkan kesihatan jantung dan prostat


Apa pula kaitannye protein dengan rambut?
Keratin, the basic building block of your hair, is a protein formed by the combination of 18 amino acids, according to Loreal Hair Science. A sufficient amount of protein is needed in your daily diet for your hair to grow at a healthy rate. The protein in your diet is obtained either from an animal source or from a vegetable source, such as soy protein.
Keratin ni dibentuk dari 18 amino asid dan bukan semua dapat dihasilkan oleh badan, dan atas sebab itulah ianya harus diperolehi melalui pemakanan.
Soy products are an excellent source of protein and since hair is primarily composed of protein, a diet rich in soy is beneficial for optimum hair growth
According to Soy Connection, soy protein contains enough of the amino acids to meet biological requirements as long as it is consumed at the recommended level of protein intake. The high quality of protein found in soy benefits your hair and the growth of it without the worry of high cholesterol and saturated fats found in animal products.

Soy foods are a nutritional goldmine – they are high in protein, calcium, fibre, folic acid, B vitamins, potassium and iron – all essential vitamins and minerals for healthy hair.
 Walaubagaimanapun, untuk result yang lebih baik, pastikan anda mengambil protein yang secukupnya bersama zinc (mengukuh dan melebatkan rambut), kolagen (melembapkan rambut dan halang perpecahan rambut) dan set syampoo prosante shaklee :) 


*Dah pelbagai positive feedback yang saya dapat dari penggunaan set ni..memang tak menyesal :D

boleh email / hubungi di

No comments:

Post a comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...