Monday, 26 May 2014

RESEPI & MENU MAKANAN SEMASA BERPANTANG

Assalamualaikum dan salam maniss semuaaaa....!!!

Dah nak delivery ni baru sibok nak mencarik resepi menu untuk berpantang... hehehe.. Dah macam hasben yang nak jaga plak kan.. Padahal balik kampung.. mak yang jaga nanti.. dan of cox la mak tau..!!

Sebenarnye sesaje jer nak gugel mencarik menu.. Kot2 hasben nak masak kan.... hehehehhehe

Secara umumnya, wanita di dalam pantang tidak dibenarkan makan makanan laut (udang, ketam, sotong) kerana boleh menyebabkan kegatalan pada luka; telur boleh menyebabkan luka lambat sembuh dan mungkin bernanah.

Ikan yang boleh dimakan adalah dari jenis bersisik (tidak bisa) atau yang tidak menyebabkan kegatalan seperti ikan siakap, haruan (menyembuhkan luka), bawal putih/hitam, gelama dan ikan tenggiri.

Antara sayur-sayuran dan buah-buahan yang tidak dibenarkan adalah seperti kubis, tebu, air kelapa dan buah anggur kerana akan menyebabkan tubuh sejuk atau 'berangin'.


JOM TRY THIS RESEPI
------------------------------------------

PERIA MASAK ASAM
Bahan-bahan:

200 ml air
5 ulas bawang kecil – dihiris
2 biji peria katak – dipotong nipis
2 sudu besar ikan bilis – dibersihkan
½ sudu teh serbuk lada hitam
½ sudu makan air asam jawa
Garam secukup rasa

Cara menyediakan:

a) Masak kesemua bahan sehingga pekat.
b) Kacau rata dan kecilkan api. Tunggu sehingga naik bau. Angkat dan hidangkan.

Info: Pengambilan peria dapat membantu ibu dalam pantang yang mengalami kesukaran membuang air besar, disamping menambah susu ibu.
Ia juga membantu membersih dan melancarkan peredaran darah dalam tubuh jika diamalkan.


AYAM MASAK KERING


Bahan-bahan:

200 ml air
3 – 5 helai daun pegaga – dihiris
3 ulas bawang kecil – dihiris
2 ketul ayam (sederhana besar)
Seketul halia – dimayang halus
½ sudu teh serbuk lada hitam
½ sudu teh serbuk kunyit
Garam secukup rasa

Cara menyediakan:

a) Masak kesemua bahan dan kacau rata sehingga mendidih.
b) Perlahankan api dan tunggu sehingga kuah pekat atau kering (mengikut suka). Hidangkan ketika masih panas.

Info: Bagi masyarakat Melayu, kunyit juga diminum sebagai jamu terutamanya bagi ibu selepas bersalin.

Tujuannya untuk mengecutkan rahim dan mencuci darah. Dimakan bersama nasi sebagai ulam selama 40 hari pantang. Mampu mengembalikan kecergasan badan dan menyembuhkan luka dalaman.


SUP AYAM


Bahan-bahan:

250 ml air
2 ketul ayam
½ sudu teh serbuk lada hitam
Halia sebesar ibu jari – dimayang
Garam secukup rasa

Cara menyediakan:

a) Rebus kesemua bahan. Tambah air jika tidak mencukupi.
b) Biarkan ia mendidih hingga tinggal sedikit kuahnya. Angkat dan hidangkan.
Info: Penggunaan lada hitam bertujuan untuk memanaskan badan Boleh diambil oleh ibu yang bersalin secara pembedahan tetapi seeloknya dalam kuantiti yang sedikit.


ULAM PEGAGA


Cara menyediakan:
  a) Bersihkan dahulu daun pegaga. Toskan air sebelum dimakan bersama nasi.
Info: Pegaga merupakan sejenis ulaman popular di kalangan ibu berpantang terutamanya dalam menambahkan selera makan kerana daunnya yang wangi.

Ia diibaratkan sebagai tonik saraf untuk merehat dan menambahkan ingatan. Pegaga juga dapat mengatasi masalah seperti kemurungan yang mungkin disebabkan oleh masalah fizikal selepas bersalin.


SUP IKAN HARUAN


Bahan-bahan:

air asam jawa
lada hitam
halia

Cara menyediakan:

Rebus dengan sedikit air sehingga ikan haruan masak.


DAGING LADA HITAM

Bahan-bahan:

500 gm daging lembu
1 biji bawang besar - dihiris
5 ulas bawang putih - dicincang halus
2 sudu makan minyak jagung
1 sudu makan lada hitam - ditumbuk kasar
1 sudu makan kicap manis
Garam secukup rasa

Cara menyediakan:

a) Daging dihiris nipis dan dibersihkan.
b) Panaskan minyak jagung. Goreng daging hingga agak garing. Angkat.
c) Masukkan bawang besar dan bawang putih ke dalam baki minyak gorengan tadi. Kacau hingga wangi.
d) Kemudian masukkan semula daging, kicap, lada hitam dan garam. Kacau rata-rata kemudian angkat. Hidangkan.


PERIA LADA HITAM

Bahan-bahan:

1 biji buah peria - dihiris
200 ml air
100 gm ikan bilis - dibersihkan
2 ulas bawang putih - dicincang halus
2 batang serai - diketuk
1 sm kunyit hidup - ditumbuk halus
1 sudu makan lada hitam - ditumbuk kasar
1 sudu teh serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk lada sulah
Garam secukup rasa

Cara menyediakan:

a) Masukkan semua bahan kecuali peria ke dalam kuali. Jerangkan.
b) Kacau sekali-sekala hingga mendidih.
c) Masukkan peria dan masak lagi hingga empuk.
d) Masakan hendaklah dikacau selalu bila bertambah pekat dan kering.


HARUAN BAKAR


Bahan & Cara menyediakan:

Ikan haruan dibakar dan hanya boleh dimakan dengan air asam jawa pekat, bawang besar dan lada hitam.

Ulam boleh ditambah iaitu ulam pegaga.



AYAM LADA HITAM


Bahan-bahan:

3 ketul ayam
1 labu bawag putih..hiris halus
2 inci halia-hiris halus
3 sudu lada hitam tumbuk
minyak untuk tumis

Cara menyediakan:

Tumis semua bahan kecuali ayam, bila naik bau masukkan ayam dan sedikit air...bagi ayam empuk..rasa garam dan gula...siap dihidang makan dengan nasi panas


BOJAH/CAMPAK2 (??)


Bahan-bahan:

Ikan tenggiri/merah
bawang putih
kunyit hidup
lada hitam
santan pekat
asam keping
pegaga

Cara menyediakan:

Rebus bahan2 sampai kuah pekat. Hidangkan..



SOS LADA HITAM


Bahan-bahan:

lada hitam
kunyit hidup
garam
bawang putih 1 ulas jer..
sikit cuka
garam

Cara menyediakan:

semua bahan dikisar dan gaulkan
simpan dan bila nak makan ....hidangkan




IKAN HARUAN LADA HITAM


Bahan-bahan:

1 ekor ikan haruan
1 cawan santan
1 biji bawang besar – dihiris
1 sudu makan lada hitam – ditumbuk
1 ½ sudu makan minyak masak
Garam secukup rasa

Bahan hiris halus:
4 ulas bawang putih
1 ½ cm kunyit hidup
1 ½ cm halia

Cara menyediakan:

a)Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dihiris sehingga wangi. Masukkan santan dan lada hitam.
b)Setelah mengelegak, masukkan ikan haruan, lada hitam, hirisan bawang besar dan garam secukup rasa.
c)Masak sehingga pekat. Hidangkan.

Ok.. camner..?? hopely dapat membantu ramai para ibu yang sedang berpantang.. dan para suami yang menjaga isteri yang sedang berpantang tu....

Misti dapatkan SET BERPANTANG SHAKLEE 
untuk kesihatan yang lebih baik dan semestinye banyak bonus yang bakal awak dapat...


 Energyzing soy protein (ESP)

 -->   ESP adalah protein soya Non-GMO yang amat penting dalam kehamilan terutama pada trimester ke 2 dan ketiga kerana pada waktu ini bayi berkembang dengan pantas.
 -->   Merupakan blok2 pembinaan asas bagi janin dan ibu
 -->   Membantu dalam penghasilan susu ibu selepas bersalin

Vitamin C Plus

  -->  Membantu dalam penghasilan kolagen yang juga amat penting dalam pembentukan tulang rawan,otot-otot dan tulang fetus
  -->  meningkatkan sistem imun bayi dan ibu
  -->  Mengelakkan kekurangan vitamin c pada bayi selepas lahir (exclusive breastfeeding)

Vitalea

  -->  Membantu membekalkan zat besi yang secukupnya ketika hamil
  -->  Elak risiko anemia dan kelahiran kurang matang

Bcomplex

  -->  Mengandungi asid folik yang sangat penting sepanjang kehamilan dan selepas bersalin
   --> Pengambilan yang konsisten membantu mengurangkan risiko bayi dilahirkan dengan kecacatan tiub neuron sehingga 70%
   --> membekal kan tenaga, penghasilan hormon dan sel darah merah
   --> menyokong sistem saraf

Ostematrix

   --> Lengkap dengan magnesium dan vitamin D untuk penyerapan kalsium yang efektif
  -->  40% daripada susu ibu mengandungi kalsium, jadi sangat membantu dalam penyusuan susu ibu

Alfalfa

   --> Digunakan secara tradisional dalam meningkatkan penghasilan susu ibu (milk booster)
    -->  Menghalang masalah sembelit dan retensi air

GLA

   --> Mengimbangi hormon ibu selepas bersalin
    --> Hormon ibu seperti roller coaster sepanjang kehamilan dan selepas bersalin, jadi GLA memainkan peranan penting bagi mengembalikan keseimbangan hormon dan mebantu keadaan period lebih teratur.

=======================================

Jangan malu-malu untuk hadiahkan pada isteri tersayang... Misti die terharu...
Nak dapatkan bentuk badan yang ideal semula.. keep slim selepas berpantang...???

Nak tau lebih lanjut sila hubungi mas tau... sebab bukan semua item ibu berpantang boleh amik...

 
Kawan- kawan sekalian yg berhajat nak beli direct supplement shaklee ni  di hq or branches
boleh guna id saya...

Shaklee id; 869907
Name ; Masharyana Mashuri
Hp ; 016-6810844

Hq shaklee - empire subang
Penang branch - pusat bandar seberang jaya
Ipoh branch - bandar ipoh raya
Jb branch- taman molek
Kl branch- Sri rampai
Kota bharu branch-section 25, jln sultan yahya petra
Kota kinabalu branch- neutron point

pergi ke branches or HQ , buy product & inform my id :869907

SEDANG & INGIN MENCARI SIDE INCOME..??? HANYA DARI RUMAH..

  Hubungi Saya segera,

Sekian terima kasih... Boleh pm sy untuk maklumat lanjut..

Sebarang pertanyaan mengenai produk Shaklee, sila hubungi saya  SMS/WhatsApp| add saya di FB Za Fair (Mas Masya) untuk konsultasi percuma & LIKE fanpage Za Fair's Supplement untuk tips kesihatan/kecantikan

No comments:

Post a comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...