Sunday, 17 February 2013

TIPS PENYUSUAN BAGI IBU YANG BEKERJAYA


Assalamualaikum.. here zf nak share khas buat mum to be.. mama yang bf baby.. yang sedang berpantang... check it.. check it da outtt,...!!!!
============================


Semasa mengandung...
=============
• Niat ' Aku nak fully breastfeed' anak ni..
• Baca surah Al Hujarat selalu..
• Doa berpanjangan hingga sekarang
• Sembahyang Hajat.
• cuci nipple hari2
• buat persediaan awal-google psl bf


Sejurus selepas bersalin..
================
• Minta nurse bagi anak secepat mungkin utk bf (Breastfeed)
• Dalam wad susukan sejam sekali
 



Berpantang
========
• Minum air 3 liter atau lebih
• Minum susu Anmum Lacta
• Ambil vitamin Shaklee set berpantang
• Mula mengepam 2 minggu dalam pantang..
• Jadual pam yang konsistem (jika tak dapat pam saya akan bagi baby df)
• rehat secukupnya-walaupun memang tak cukup sebenarnya..
• susukan anak sekerap mungkin
• Train anak guna botol umur 1 bulan (nak kerja kan..)


Sekarang
======
• Pam 2 kali di tempat kerja
• Balik pam sebelum tido
• df anak bila balik kerja (df=Direct Feeding)
• kat rumah df je tak bagi botol..
• suruh anak doa susu kita banyak..
• sokongan suami n keluarga..juga pengasuh..
• kongsi pengalaman dengan ibu2 menyusu yg lain (InsyaAllah rezeki anak akan bertambah)
• minum air 3 liter atau lebih..(ni air suam je tau..air manis tak kira ye)
• jaga makan
• Ambil vitamin shaklee jugak..set 3M+pd
• kurang minum kafein
• minum milo, soya, esp, pd, mealshake
• sentiasa positif n tenang walaupun banyak keje...huhu...
• senyum..sambil pam baca doa ibu menyusu n selawat banyak2.

set hot shaklee tok menyusukan BB

ESP , VITALEA , VIT C, B COMPLEX, OSTEMATRIX


masharyana mashuri 
016-6810844
edmas077@yahoo.com
id 689907

No comments:

Post a comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...